ZNAKOVI OSVANULI PREKO NOĆI

NOVA REGULACIJA PROMETA NA ZAGREBAČKOM JARUNU RAZBJESNILA UGOSTITELJE 'Gosti moraju kružiti 7 kilometara da dođu do nas. To je iživljavanje'

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Na zagrebačkom Jarunu automobili po novome mogu voziti samo u jednom smjeru. Nova prometna regulacija na snagu je stupila u srijedu i vozači sada na ulazu moraju skrenuti desno i napraviti cijeli krug od 6,5 kilometara oko jezera kako bi izašli iz športsko-rekreacijskog centra.

Ova promjena je nastupila iznenada i bez velike najave, a jarunski ugostitelji kažu da njih nitko nije ni pitao za mišljenje.

- Ovo je čisto iživljavanje. Dostava mi sada mora napraviti cijeli krug samo da bi izašla s Jaruna. Ovako se samo još više zagađuje okoliš, a trebali bismo biti zelena oaza. Najgore je što nas nitko nije obavijestio o novoj regulaciji - kaže jedan od ugostitelja.

Jedan prometni trak te popratna parkirališna mjesta pretvoreni su u dvosmjernu biciklističku stazu, čime biciklisti sada na raspolaganju imaju čak četiri biciklistička traka. Radovi su šturo najavljeni samo preko službene stranice Ustanove za upravljanje sportskim objektima, a obavljeni su doslovno preko noći. Naime, na novoj biciklističkoj stazi i dalje su ležeći policajci.

Zagreb, 010618.
Za pricu o novoj regulaciji prometa na RSC Jarun.
Promet automobila na RSC Jarun od nedavno je jednosmjeran zbog spustanja biciklisticke staze na kolnik.
Na fotografiji: kafici na malom jezeru RSC Jarun.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Ni građani nisu dobro prihvatili novu prometnu regulaciju oko jezera. Na terenu smo se uvjerili da biciklisti ne upotrebljavaju novu stazu, nego se i dalje voze po staroj, namijenjenoj pješacima i rolerima, a u pola sata smo primijetili čak tri automobila koja su vozila u suprotnom smjeru.

- Ovo je još jedan potez kojim se želi naštetiti Jarunu. Prvo su rekli da je voda zagađena, sada su uveli novu regulaciju da odbiju vozače automobila. Bolje da su taj trud uložili u čišćenje jezera - rekla je građanka Marta Marić.

Iz spomenute Ustanove, pak, kažu da su promjene uveli zbog sigurnosti posjetitelja te da su odluku donijeli u komunikaciji s njihovim korisnicima.

Ronald Goršić / CROPIX

- Svjesni smo činjenice da će se, uz ovakvu regulaciju prometa situacija, kad je u pitanju dužina prevaljenog puta, znatno promijeniti za ugostitelje, ali i za brojne djelatnike ovog centra, različita dostavna vozila, vozila svih relevantnih institucija s kojima Ustanova surađuje. No, mi smo u stalnoj komunikaciji s našim korisnicima, pa se novoj regulaciji i pristupilo na njihov zahtjev s obzirom na to da je cilj bio rasteretiti prometnice na RSC-u Jarun tako da svaka od različitih kategorija korisnika ima svoj prostor za kretanje.

Osim toga, nerijetko je dolazilo do velikih gužvi, čestih naleta na pješake i ometanja vožnje biciklista i rolera te je bio nemoguć dolazak interventnih vozila - rekli su iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima.

Ipak, ugositelji se ne slažu s njima. Jedan od njih nam je rekao kako u posljednjih nekoliko godina nije stradao nijedan pješak ili biciklist te da se tek sada povećala mogućnost izazivanja nesreće.

- Prvi dan kada su postavili novu regulaciju, vozači su koristili biciklistički trak za pretjecanje drugih automobila, a neki su se čak pokušali i vraćati unazad da ne moraju napraviti cijeli krug - priča vlasnik jednog lokala.

Jarunski su ugosititelji ujedinjeni u stajalištu o ovom pitanju i idući tjedan imaju dogovoren sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovim suradnicima kako bi pokušali pronaći zajedničko rješenje.

Zagreb, 010618.
Za pricu o novoj regulaciji prometa na RSC Jarun.
Promet automobila na RSC Jarun od nedavno je jednosmjeran zbog spustanja biciklisticke staze na kolnik.
Na fotografiji: biciklisticka staza na RSC Jarun.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:47