‘CENTAR CENTRA‘

Nova žiža centra grada: Poznata imena otvaraju hotel i japanski restoran, imamo sve detalje

U istoj zgradi fast food ‘Good food‘ drži Ivan Todorić, tu je ‘Pingvin‘ koji je davno otvorio Albert Papo, te restoran Theatrium by Filho u atriju od Filipa Horvata

Panorama Zagreba

 Vanesa Pandzic/Cropix

Prostori nekoć životom vibrantne zgrade na uglu Tesline i Gajeve ulice u središtu Zagreba, koja je krajem 80-ih bila poznata po Omladinskom kulturnom centar (OKC), koji je imao mjesto za okupljanje mladih s biljarom i 101 Press klub, te legendarni jazz klubu BP Club, a početkom 90-ih i po Atriju, kafiću - kavani, te klubu Thalia, ali najviše po tome što je na katovima zgrade bio kultni Radio 101, televizija OTV i Zagrebačko kazalište mladih - uskoro će dočekati novu sudbinu koja bi trebala ovdje vratiti žižu.

image

Lokal u kojem se uskoro otvara ekskluzivni japanski restoran i koktel bar

Tomislav Kristo/Cropix

Na mjestu gdje je bio Hard Rock Caffe, u unutrašnjosti ove zgrade s velikim atrijem po kojem je poznata, otvara se uskoro japanski restoran i koktel bar, čiji su vlasnici, Davor Bienenfeld i njegov poslovni partner Ivan Gotovac. Prvi je poznati ugostitelj, koji je donedavno držao Time u Petrinjskoj ulici i vlasnik restorana Izakaya, u mladosti poznat po tome što je bio dio zagrebačke zlatne mladeži, dok je Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji je u aferi Mali maestro oslobođen nakon 13 godina od sumnje da je primao mito u peki i putovanju, za kojeg se, što je zanimljivo, od početka suđenja po gradu govorilo da teško da je to učinio jer je sam već od ranije bio dovoljno bogat. Uglavnom, Davor Bienenfeld uskoro ovdje otvara novi restoran, a kako se vidi ispred lokala uz prolaz kod Gajeve 8, radovi su u tijeku i već sad sve izgleda kao da se sprema nešto ekskluzivno. Lokal za restoran i koktel bar je u najmu od Grada Zagreba, a zadnje je ovdje bio kafić Brewbites.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Nadalje, u planu je na prvom katu i potkrovlju te zgrade, ulaz u Teslinoj 7, uređenje hotela u prostoru koji pripada tvrtki SEECP turizam, od Ivana Valentića, Marka Sliškovića i Krešimira Kopića. Taj je prostor do početka ove godine koristio Radio 101, ali je vraćen u postupku povratka oduzete imovine. S Ivanom Valentićem, koji je sin pokojnog pravnika Nikice Valentića, nekadašnjeg premijera RH i jednog od vlasnika tvrtke Niva inženjering, razgovarali smo kratko jučer te ga pitali da li se ovdje otvara hostel.

- Mi smo u postupku ishođenja dozvola, pa je još rano o svemu. Nije u planu hostel nego manji hotel s 34 jedinica, zavisi od kategorizacije koju će dobiti, ali nadamo se 4 zvjezdice. Taj smo prostor veličine 900 kvadrata kupili kupovinom prava u postupku povratka imovine, još prije, i tak sad ga uređujemo - rekao je Ivan Valentić.

Novi gradski hotel ovdje bi se trebao otvoriti za godinu i pol.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Zgrada uglovnica Teslina - Gajeva u novije je doba poznata po ‘Good food-u‘ fast food restoranu Ivana Todorića, te restoranu Theatrium by Filho u atriju, u prostoru od Marija Ujevića i Krste Radonića. I po kiosku Pingvin, koji je ipak svoje zlatno doba imao ranije, kada je bio najpoznatije mjesto za brzu hranu u središtu Zagreba. Albert Papo, nekoć pozvati vlasnik kluba Saloon, otvorio je Pingvin 1987. godine, te je danas suvlasnik tog prostora. Govorimo o doba Univerzijade kada su mnoge lokacije u Zagrebu postale uređena i vibrantna gradska mjesta. Nedugo zatim preko puta u Teslinoj je otvoren Orient Express, popularni mali kafić koji je pridonosio popularnosti ove gradske mikro lokacije. Albert Papo je u ovoj zgradi kasnije otvorio Hard Rock Caffe u dijelu u Gajevoj, svoju verziju sličnu Hard Rock Cafeu. U kafić Thalia u podrumu nekoć se moglo ulaziti s članskom kartom i bio je mjesto druženja glumaca Zagrebačkog kazališta mladih i ekipe koja se okupljala oko njih.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Zanimljiva je i povijest kafića - kavane koja je bila u atriju 90-ih godina, kada se u Zagrebačko kazalište mladih dugo moralo ulazilo kroz kafić, a kasnije tih godina je te kavana proširena i navodno je bila od Stjepana Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika, koji je imao još neke lokale u Zagrebu i bavio se ugostiteljstvom. Ipak, taj lokal u foajeu i atriju kazališta za njega je vodio netko drugi, bar se tako pričalo.

"OKC je bio središte kulturnog života dok se nije počeo privatizirati atrij ZKM-a, kad su Stjepan Tuđman i neki njegovi kolege vezani uz marketing Radija 101 počeli otkupljivati te prostore, zaposjedati ih i to se brzo ispraznilo...", rekao je Goran Sergej Pristaša, svojevremeno urednik kazališnog programa SKUC-a, u intervju za Kulturpunkt.hr.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Posebna priča je sudbina Radia 101. Zadnji djelatnici koji su fizički koristili prostor u ovoj zgradi, veličine stotinjak kvadrata, napustili su je nedavno, prije nekoliko mjeseci, kada je Grad Zagreb stavio lokot na vrata svojeg prostora zbog neplaćenog najma. Tako nakon gotovo 40 godina taj nekoć kultni radio više nema vezu sa zgradom na uglu Gajeve i Tesline, što je na svoj način simbolično.

Nema naznaka ni da bi se uskoro mogao opet otvoriti nekadašnji BP Club u Teslinoj u ovoj istoj zgradi ili neki sličan lokal na tom mjestu, jer vlasnik prostora, navodno, nema za sad tu namjeru u planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:03