SKRB ZA UNUKU

Obitelj Štefanec: Ne žele nam dati unuku iako su to preporučili i psihijatrica i vještak

Na sudovanja, odvjetnike i vještačenja potrošili smo već 30.000 eura, ali ne namjeravamo odustati, kaže neutješna baka Nada Štefanac

SLAVONSKI BROD - Već dvije i pol godine obitelj Štefanac iz Brodskog Vinogorja vodi bezuspješnu pravnu bitku s centrima za socijalnu skrb u Donjoj Stubici i Kutini za dobivanje skrbi nad trogodišnjom unukom.

Njihova kalvarija počela je u svibnju 2007. kada su u trenu ostali bez kćeri Sande i zeta Nenada Gmaza, a u automobilskoj olupini pukim slučajem preživjela je tada desetomjesečna unuka.

Odlukom Centra za socijalnu skrb u Donjoj Stubici djevojčica je dodijeljena na skrb obitelji Gmaz u Stubičkim Toplicama.

Prošli sve testove

- Mi smo slavonskobrodskom Centru za socijalnu skrb također podnijeli zahtjev za dodjelu skrbništva, no dok smo još prolazili određene testove, stubički je centar odlučio dijete dati obitelji Gmaz, odnosno stricu i strini. Izgubila sam kćer, a sada mi žele uzeti i unučicu - kaže Nada Štefanac, sumnjajući da su posrijedi nepotizam i tko zna kakve veze i vezice.

Vještačenja nisu pomogla

Pokazuje mišljenje dr. sc. Zorane Kušević, subspecijalistkinje dječje psihijatrije Kliničkog centra Zagreb, ujedno i sudske vještakinje, te prof. Lovorke Brajković u kojem, među ostalim, piše kako “zbog psihološko-psihijatrijskih karakteristika ličnosti, kao i razine privrženosti prema djetetu prednost na skrbništvo imaju članovi obitelji Štefanac”.

- Niti to vještačenje, koje je provedeno nad nama i obitelji moga pokojnog zeta Nenada Gmaza u čijem je sada skrbništvu naša unuka, nije dovoljno nego se traži novo vještačenje nad svima nama koji smo uključeni u slučaj. Vjerujte, već smo umorni, ali ne pada nam na pamet odustati. Na sudovanja, vještačenja i odvjetnike potrošili smo više od 30.000 eura, ali ići ćemo do Strasbourga jer se ne namjeravamo odreći naše unuke - odlučna je Nada.

Pripremljana sobica

Suprug Milan šutke joj povlađuje, kao i kći Draženka, i pokazuju nam dječju sobu te mali “zoološki vrt” sa zečevima, kornjačama i fazanima koje je djed Milan pripremio za svoju unuku.

No dok se iščupaju iz ralja hrvatske papirologije, administracije, birokracije i tko zna čega još - dječja soba ostat će prazna.

Donja Stubica izuzeta iz slučaja

U Centru za socijalnu skrb u Donoj Stubici potvrdili su da su na zahtjev obitelji Štefanac izuzeti iz ovoga slučaja za koji je postao nadležan centar u Kutini.

No, ondje su nam rekli da u interesu djeteta ne mogu i ne žele davati bilo kakve izjave, baš kao niti djetetov stric Dalibor Gmaz koji je dobio skrbništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:47