SPORAN PROJEKT

OBJAVA GRADSKOG UREDA IZAZVALA ŽUČNE REAKCIJE ZAGREPČANA 'Umjesto da se bave utvrđivanjem štete od potresa, oni i dalje guraju Zagrebački Manhattan'

 
 Bruno Konjević / CROPIX

"Sinoć je održana prezentacija projekata za revitalizaciju prostora Velesajma i Hipodroma, na kojem rade studenti s IIT College of Architecture pod vodstvom profesora Vedrana Mimice, na kojoj su sudjelovali i predstavnici našeg Ureda", objavljeno je u petak navečer na Facebook stranici zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, a ta objava izazvala je brojne negativne komentare.

Iste večeri post je skinut, ali je u subotu ujutro opet vraćen, a kritike na račun Grada su se u komentarima nastavile.

- Da li mogu očekivati odgovore na pitanja koja sam postavio? Financiranje rada studenata? Zašto im nije dano neko područje grada koje je već prostorno planskom dokumentacijom planirano za programe kojima se studenti bave? Tko je s vaše strane odlučio da se trebaju baviti zonom hipodroma, imenom i prezimenom? - napisao je jedan od kritičara. Pokušali smo jučer doći do pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba Sanje Jerković, ali nije odgovarala na pozive. Nismo uspjeli dobiti odgovor ni od ureda za odnose s javnošću Grada Zagreba, a ni od glasnogovornice Milana Bandića.

Inače, Vedran Mimica je profesor arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu, u listopadu 2019. je u sklopu studijskog putovanja u posjet Gradu Zagrebu doveo studente arhitekture, a njihov domaćin je bio, kako je tada objavljeno na stranicama Grada Zagreba, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

"Studenti su polaznici projektno-istraživačkog studija New New Zagreb pod mentorstvom prof. Vedrana Mimice koji se bavi prostorom Zagrebačkog velesajma...", objavljeno je tada na stranicama Grada Zagreba.

Gradski vijećnik Tomislav Tomašević kaže da bi bilo bolje da se u Gradu Zagrebu trenutno bave utvrđivanjem štete od potresa.

- Umjesto da se bave utvrđivanjem štete od potresa koja i dalje nije utvrđena i novim zakonom o obnovi Zagreba koji nemamo ni šest tjedana nakon potresa, gradska uprava i nakon pada GUP-a i dalje gura neku verziju tzv. Zagrebačkog Manhattana” na toj lokaciji. Bandićevi prioriteti nikad nisu bili posloženi prema potrebama građana već potrebama njega i njegove ekipe - kaže Tomašević. Jedan od kritičara se na društvenim mrežama osvrnuo i na "socijalnu osjetljivost" gradskih čelnika na koju se gradonačelnik Milan Bandić često poziva.

- Ovo vam je u najmanju ruku socijalno potpuno neosjetljivo. Nikoga ne zanima travestija s Hipodromom, zanima nas kako i kada ćete obnoviti škole, fakultete i bolnice ili ne mislite da članovi vaših obitelji mogu biti žrtve budućih potresa ili vaša imovina? Građani su ostali bez domova i budućnosti u gradu, a vi s ovim. Hoćemo konkretne projekte i planove razvoja, a ne 'pipe dreams' pojedinaca. Saberite se - poručio im je pratitelji na društvenim mrežama.

'Ovo je hvalevrijedan primjer suradnje gradske uprave i akademske zajednice'

Iz Grada Zagreba danas su nam poslali odgovor u kojem navode:

"Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u sklopu aktivnosti na pripremi preduvjeta za razvoj područja Zagrebačkog velesajma i kontaktnog područja Hipodroma Zagreb, ostvario je suradnju s Illinois Institute of Technology, Chicago te je grupa studenata protekla dva semestra svojeg master studija arhitekture i urbanizma posvetila ovoj temi, pod vodstvom mentora prof. Vedrana Mimice.

Studenti su polaznici projektno-istraživačkog studija „New New Zagreb“ koji se bavi upravo prostorom Zagrebačkog velesajma i njemu kontaktnog područja, promišljajući integriranje postojećeg urbanog tkiva u strategiju za novi urbani razvoj.

Ciljevi ovog istraživanja obuhvaćaju sagledavanje predmetnog prostora s više različitih gledišta, kao što su metropolitanska uloga grada Zagreba, urbani programi, urbana gustoća i tipologija izgradnje, odnos prema rijeci Savi, javni prijevoz i gradska infrastruktura, održiva arhitektura i pametni grad u budućem upravljanju i održavanju, kako bi se kroz interdisciplinarni pristup i razmjenu mišljenja ponudili konkretni scenariji mogućeg razvoja.

Uloga Grada Zagreba, Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada ovdje je partnerska i podupirateljska, na način da su predstavnici Grada osigurali sve dostupne podloge, ulazne podatke i kontakte prema mjerodavnim dionicima te omogućili pratnju studentima tijekom njihova studijskog posjeta lokaciji tijekom listopada 2019. godine", navode u odgovoru iz Grada Zagreba te dodaju:

"Napominjemo kako je ovo hvalevrijedan primjer suradnje gradske uprave i članova akademske zajednice na međunarodnoj razini. Pored svih trenutnih nedaća i dodatnih aktivnosti kojima je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada svakodnevno zaokupljen, mišljenja smo kako vrijedne započete projekte valja nastaviti razvijati, promišljati i komunicirati prema javnosti.

Posebice korisnim držimo doprinos mladih ljudi i njihovih mentora, koji djeluju u drugim sredinama i različitim kulturama, jer to nedvojbeno predstavlja dodanu vrijednost u sposobnosti sagledavanja širokih mogućnosti buduće urbane transformacije prostora današnjeg Velesajma i njemu kontaktnog prostora.

Vjerujemo kako će i ovo zajedničko iskustvo doprinijeti kvalitenijem daljnjem promišljanju programskog i prostornog razvoja predmetnog prostora, kako bi se uskoro putem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:34