OČAJNI STANARI

OD 2006. SU ZA SKELU DALI 150.000 KUNA, A GRAD JE SADA JAVIO - NEMA OBNOVE Ostali im kredit i oštećena zgrada koju će sami morati sanirati

 
Marijeta Jakovac (u krugu)
 Marko Todorov / CROPIX

Prije 14 godina stanari zgrade u Branimirovoj ulici u Zagrebu imali su na vanjskom pročelju jako oštećen balkon koji samo što se nije urušio. Iz GSKG-a tada su im ponudili privremeno rješenje - da postave skelu koja će držati balkon na mjestu.

Najam te skele su plaćali mjesečno više od 1000 kuna te su od 2006. za tu privremenu sanaciju iskeširali više od 150.000 kuna. Od GSKG-a nisu dobili pouzdano rješenje za popravak balkona, štoviše nitko u tom razdoblju nije ni obišao skelu, pa su se stanari stoga samostalno prijavili za gradski projekt sufinanciranja obnove pročelja, tzv. new deal gradonačelnika Milana Bandića.

Podigli kredit

Ispočetka su dobivali samo ponude s prenapuhanim cijenama, no na kraju su pristali na neku razumnu cijenu, dignuli kredit i dogovorili izvođenje radova. Nedugo nakon toga dogodio se potres koji je nanio nova oštećenja ionako staroj zgradi, a urušeni dimnjaci su uvelike oštetili krovište. Zgrada je proglašena nesigurnom za život i svi su se stanari iselili te se danas, dva mjeseca poslije, vratila samo obitelj Marijete Jakovac. Potres im je oduzeo i projekt sanacije pročelja i balkona. Naime, iz Grada su im javili da odustaju od izvođenja radova jer novac trebaju usmjeriti u sanaciju zgrada oštećenih u potresu. Tako sada stanari zgrade u Branimirovoj uz skelu imaju kredit i oštećenu zgradu koju će sami morati obnoviti.

- Zgrada nam je prvo imala crvenu i žutu naljepnicu, no onda smo o vlastitom trošku sanirali krov i privatno zvali statičare koji su nam dali zelenu oznaku. GSKG nam pritom ništa nije pomogao, sami smo angažirali radnike pa se pitam koja je njihova svrha kao upravitelja zgrade - kaže Marijeta Jakovac.

Da nije bilo pomoći ni od Grada ni od GSKG-a, potvrdila nam je i predstavnica stanara Danica Huzak. Kako je rekla, ulagali su velike nade u obnovu pročelja jer su smatrali da će tako i sanirati dio štete na zgradi.

- Žalili smo se na odluku, ali su nam ruke svezane. Sada imamo taj kredit pa ćemo barem ta sredstva uložiti u obnovu zgrade, no ostaje nam problem te skele čiji najam i dalje plaćamo - veli Huzak.

Raskinuti ugovori

Iz Grada su nam pak naveli da nisu obustavili projekte obnove objekata putem spomeničke rente, već da su raskinuli ugovore s izvođačima dok se ne provjeri stanje zgrada.

- Kako provjera stanja objekata iziskuje vrijeme, bilo je potrebno raskinuti ugovore s izvođačima radova. To je učinjeno kako bi se izbjeglo nepotrebno vremensko produljivanje ugovora i samim time izbjegle situacije u kojima bi moglo doći do dodatnog financijskog potraživanja od izvođača i/ili stručnog nadzora, bilo zbog dodatnog vremenskog angažiranja ljudi i opreme, ili zbog povećanja vrijednosti radova uzrokovanih mogućim oštećenjima nastalima potresom, a koji nisu bili ugovoreni osnovnim ugovorom - stoji u odgovoru Grada.

Iz GSKG-a su dodali da su stanarima više puta nudili prijedlog sanacije pročelja s balkonom, ali da nisu prihvatili ponuđene opcije zbog visine potrebne pričuve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:17