Jesen u Zagrebu donosi i pregršt gastronomskih druženja na više lokacija diljem naše metropole. A jelovnici će ove godine zaista biti bogati, pa će za sebe nešto pronaći i najzahtjevnija nepca. Za vas smo napravili pregled food festivala, od Kvatrića do Britanca.
Pa krenimo redom...
PALAČINKA FEST
Može li tjedan započeti slađe? Još samo danas možete uživati u najslađem festivalu ove godine – Palačinka festu u Rougemarin Parku. Ponuda je ove godine šira nego ikad, a na osam kućica možete isprobati više od 30 različitih okusa, bilo da ste ljubitelj klasike ili vam je do eksperimentiranja s okusima.
- Palačinka je jelo koje nas sve povezuje, nema djetinjstva bez nje i sjajno je vidjeti koliko veseli sve nas. Mi smo ove godine za Palačinka fest pripremili nove recepte, nove okuse i nema boljeg od jednostavnog jela koje svi volimo, a koje pretvaramo u pravi mali spektakl - poručuje chef Marin Medak.
Na meniju su i dalje klasične slatke i slane palačinke, ali i razne moderne varijante - američke palačinke s pulled porkom, palačinke s piletinom na meksički način, proteinske opcije, torte od palačinki i verzije sa sladoledom.
Za one malo odvažnije i ove se godine priprema palačinka s ajvarom, a organizatori peku i palačinke u obliku životinja za djecu. Festival možete posjetiti od 16 do 23 sata.
AFTERTASTE
Od četvrtka, 11. rujna, pa sve do nedjelje, 21. rujna, na Kvaternikovom trgu održavat će se AFTERTASTE, festival koji spaja street food, vina kakva se ne mogu popiti svugdje, pivo i koktele. Od 16 sati do ponoći, najavljuju organizatori, posjetitelje čeka dobra klopa, čaša po izboru i atmosfera zbog koje se ostaje dulje od planiranog. Vikendom će AFTERTASTE trajati od podneva, pa će posjetitelji moći uživati u sve popularnijem brunchu.
- Sprema se dobra vibra, druženja na suncu i DJ setovi koji se prirodno pretaču u večernji izlazak - poručuju organizatori.
A evo što se nudi na jelovniku. Uživat ćete moći u burgerima iz Mrav Burgera, azijskim specijalitetima iz Jellyfisha, sirevima i platama iz Cheese Bara by President, te gastro klasicima iz Petrusa by Tin Miletića – od poljičkog soparnika i srdela s grilla do jadranske tune i kamenica subotom te odojka i francuske nedjeljom.
Poseban gost na Petrus kućici je Nobu, sushi majstor iz Jadran tune, koji će na licu mjesta otvarati i pripremati tunu. Za viralni moment AFTERTASTE festivala pobrinut će se i Spud Bud, TikTok senzacija sa svojim hit krumpirima zbog kojih se, znamo, stvaraju redovi.
Za punu čašu brine se tim Vinarta, a na Kvatriću posjetitelje čekaju tri vinska bara: Safe Bet s provjerenim favoritima, Vinski trezor s rijetkim i nagrađivanim etiketama na čašu, te Bubble Bar s pjenušcima i šampanjcima. Uz to stižu i Filip Lipnik (Art of Bar) i Domagoj Cimerman, svaki sa svojim potpisom na listi koktela, istarska Rossi destilerija sa svojim hitovima i nezaobilazni Martini Fiero & Tonic. Pivoljupci mogu birati između Lepih Dečki, 5th Elementa, Erdingera i Estrelle.
BURGER FESTIVAL ZAGREB
Još nekoliko dana, točnije do 14. rujna, možete uživati u okusima burgera na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje se održava deseto izdanje Burger Festivala Zagreb.
Na desetak kućica posjetitelji mogu isprobati razne vrste burgera, sendviča, šiš ćevapa, krumpirića i deserata. Ponuda je doista raznolika, od klasičnih mesnih do modernih varijanti s neočekivanim kombinacijama okusa, no valja napomenuti kako na ovogodišnjem izdanju festivala nema niti jednog vegetarijanskog ili veganskog burgera. Tako onima koji izbjegavaju meso i proizvode životinjskog podrijetla preostaje uživati samo u krumpirićima ili rebarcima od kukuruza na kućici ekipe iz Noela.
Organizatori su i ovaj put spojili poznata imena s nekoliko novih kućica, pa će svaki posjetitelj moći pronaći nešto po svom ukusu.
Onima koji preferiraju ljuto, preporučuje se kućica Instituta za burgere by Mate Janković i njegov novitet Cheesy Chili Smash koji sadrži junetinu iz lokalnog uzgoja, cheddar sir, spicy mustard umak, sir s čilijem, rikulu i grilani luk. Ljubitelji tartufa neka ne zaobiđu kućicu Chubby Chuk‘s ekipe i njihov Truffle Bacon Smash, a oni koji se žele zasititi neka probaju obilni burger pod nazivom ‘Lito ide mala‘ iz dubrovačkog Diversa, koji je na zagrebački festival stigao po prvi put.
Već dio stalne postave na ovakvim festivalima je i kućica Ivana Pažanina koji nudi zanimljiv i laganiji svoj burger s rajčicom, idealan za one koji žele nešto poznato, ali se istovremeno žele odmaknuti od klasičnih kombinacija junetine, kečapa i krastavaca. Još jedan klasik Burger Festivala je i Blackie burger ekipe iz Picnic Mingle&Fun, provjereno dobar burger, izgledom jako uredan, okusom klasičan, ali u najboljem mogućem smislu. Za ljubitelje klasičnog fast fooda tu je The Spot kućica, a na Burger Festival vratio se Ivan Zidar sa svojim Mason burgers&stuff burgerima i donio novitet kojim će se krajem godine predstaviti i na važnom natjecanju.
BAŠ NAŠ AT THE LAKE
Vrhunska zabava, gastro užici i opuštena atmosfera uz jezero od 5. do 21. rujna odvijaju se na Bundeku gdje se održava jesensko izdanje Baš Naš at The Lake. Tijekom 17 dana trajanja, na festivalskoj će se pozornici izmjenjivati DJ-evi i posebni tematski programi koji će osigurati nezaboravne ljetno-jesenske večeri, a Zagrepčani se kućama sigurno neće vratiti gladni jer tu je i odlična street food zona.
Posjetitelje, poručuju organizatori, očekuje pažljivo odabrana ponuda, od kreativnih zalogaja osmišljenih za brzi užitak do raskošnih delicija koje se pamte. Bit će to savršeno mjesto za gurmansko istraživanje, druženje s ekipom ili uživanje u opuštenoj večeri pod vedrim nebom, uz čašu omiljenog pića.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....