'Ovdje više nikad nećete graditi'

Vicka i Bruno te su se nedjelje igrali u dvorištu ispred obiteljskog doma. On je imao svoj najbrži autić, a ona se igrala svojom omiljenom lutkom. Iz susjednog dvorišta promatrala ih je Jadranka Čavar, bilo joj je žao dječice što se igraju sama pa ih je pozvala k sebi na sok.



Nekoliko minuta nakon prekida igre stigla je policija i evakuirala ih. Uskoro su veliki dim i prašina potpuno prekrili njihovu ulicu. Te crne nedjelje, 23. rujna 2007. godine, samo pet minuta nakon što je 60-ak stanara napustilo svoje domove, urušila se kompletna Kupska ulica zajedno s dijelom konstrukcije HEP-ove podzemne garaže, a za sobom su u provaliju povukli nekoliko dvorišta te dvije obiteljske kuće.



90 stanara

bilo je evakuirano



63 stanara

je bilo u hostelu Remetinec



17 metara

bila je duboka jama



10 metara

bila je dubina jezera



2,5 miljuna kuna

stajala je sanacija infrastrukture Kupske ulice



40 tužbi

protiv građevinskih tvrtki podnijela je Doris Košta, odvjetnica stanara



2,5 milijuna

odštete traže stanari



3 tvrtke

su pod istragom



9 fizičkih

osoba je pod istragom


Dvorište gdje su se Vicka i Bruno igrali potpuno je nestalo. Katastrofa je spriječena u zadnji čas. Sumnja se da se urušavanje dogodilo zbog radova na obližnjem gradilištu, gdje su radnici za potrebe novog HEP-ova poslovnog kompleksa iskopali temelje duboke 27 metara.



Već je prošla godina dana, dani su prolazili brzo, no sjećanja na kobnu nedjelju 63 stanara Kupske ostaju.



Oblijepili su ogradu napisima iz novina kako bi pokazali da nisu zaboravili. Ne zaboravljaju dane provedene u “progonstvu” u hostelu Remetinec, obećanja da će im se sve kuće popraviti, ne zaboravljaju kako im se nitko iz Tehnike, Interkonzaltinga i Conexa nije ispričao za katastrofu zbog koje i danas mnogi ne spavaju u miru.



Nekako je lakše, kažu, uz orehnjaču, kolače od kokosa i vanili kiflice koje su iznijeli na stol ispred svojih kuća kako bi zasladili gorka sjećanja. Svi su se okupili, obitelj Kozar, Žitković, Čavar, Jaklović, Bejtović, Drazga, Kumer i mnogi drugi. S njima je i Maja, 13 -godišnja djevojčica. Za vrijeme izgnanstava u Remetincu pisala je svoj dnevnik.  



“Dani mi sporo prolaze, teško učim i pišem zadaće. Jedva čekam da se vratim svojoj kući”, pisalo je u njezinoj bilježnici. Danas je doma, no sjećanja ne blijede. Pogled na plavu ogradu kojom je ograđeno gradilište i dalje izaziva jezu.



- Nije ugodno svaki dan prolaziti pokraj nje. Podsjeća me na taj užasni dan. Mislila sam da se nikad neću vratiti kući. No, noćne more koje sam imala nestale su. Ipak, živjeti se mora - optimistično i mudro govori Maja, no njene ruke na spomen tog dana ipak drhte.



Stanari su se vratili uobičajenom životu. Vicka i Bruno ponovno se igraju, susjede se posjećuju i piju kavu, muškarci razgovaraju o nogometu i poslovima. Velike odštete koje su zatražili njihovi odvjetnici kao da su zaboravili. Više ih, kažu, brine kako otplatiti kredite koje su podigli za obnovu urušenih kuća i krovišta, visoke komunalije.



- Neka ne pomišljaju ponovno graditi. Ne želimo željezne kranove ispred naših domova, jednom je bilo dovoljno i svi znamo kako je završilo - poruka je svih stanara Kupske.



 Protiv koga je podignut istražni zahtjev?



Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u travnju ove godine podnijelo je istražni zahtjev protiv devet osoba i triju tvrtki istražnom sucu Županijskog suda zbog sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti izvođenjem radova na gradilištu HEP-a, zbog čega se urušila Kupska ulica. Istražni zahtjev podnesen je protiv Tehnike, Interkonzaltinga i Conexa te protiv Nenada Bacha, glavnog projektanta, Gabrijela Kostanjevečkog, Conexova voditelja radova, Marije Perić, inženjerke Tehnike, Tončija Glavinića, nadzornog inženjera, Zorana Petanjeka, nadzornog inženjera, Davorina Lovrenčića, direktora Conexa, Harija Vladovića Relje, direktora Interkonzaltinga, Mehe Saše Kovačevića, inženjera Građevinskog fakulteta. Kada se završi istražni postupak i svi budu ispitani, DORH će podići optužnicu.



Prekršajni sud u Zagrebu kaznio je tvrtke Conex, Tehnika i Interkonzalting, svaku sa 100.000 kuna, a odgovorne osobe u tim tvrtkama kažnjene su sa 10.000 kuna.




Građevinski fakulteti i IGH u sukobu interesa



Budući da svi hrvatski građevinski fakulteti i Institut građevinarstva Hrvatske zbog sukoba interesa ne mogu i ne smiju provoditi iskapanja i vještačenje nove rupe u Kupskoj, za vještake su predloženi stručnjaci s ljubljanskog Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo.



Posebna će se pozornost obratiti na betonsku dijafragmu, pregradu koja je osiguravala iskopanu jamu, i odgovor na pitanje zašto je poduzeće Prizma zatražilo dodatna geofizička ispitivanja tla iako je već prije bilo prikupilo uzorke za laboratorijsku analizu. Od Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta zatražit će se svi podaci o tlu na području Martinovke, posebno Kupske, i dnevnici izvođača radova. Zatražit će se i hidrogrami DHMZ-a o vodostaju Save na dan urušavanja te procjena ima li razlike u cijeni gradnje u Prizminu glavnom projektu i Conexovu izvedbenom projektu.






Tomislav Mamić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:03