NEVJEROJATNI OBRAT

Pauk dignuo auto slijepom čovjeku. Zvali ga na razgovor, očekivao je ispriku, a kad ono - hladan tuš!

Prometni redari dvaput su mijenjali razlog kazne, a sad mu žele naplatiti i 700 kn jer im nije dao podatke koje Zgparking već ima
Mirko Hrkač stopostotni je invalid koji je vid izgubio s 28 godina
 Nera Simic/Cropix

- Sve ovo velika je nepravda, kaže nam stopostotni invalid Mirko Hrkač kojem je lani u rujnu služba Zagrebparkinga podignula automobil u Kačićevoj ulici i naplatila mu kaznu od 500 kuna iako je imao važeću oznaku pristupačnosti koja mu je dozvoljavala parkiranje na tom mjestu.

Hrkač je slijep, a nakon što smo njegovu priču objavili u Jutarnjem listu dvaput je kontaktirao s ljudima iz Sektora za komunalno i prometno redarstvo grada Zagreba, no problem nije riješen.

Umjesto toga Hrkača je dočekao hladan tuš.

Osim što su promijenili razlog zbog kojeg mu je pauk odvezao auto, sada mu prijete još jednom kaznom.

image
Mirko traži javnu ispriku prometnih redara
Nera Simic/Cropix

Podsjetimo, Hrkaču su prvo prometni redari kao razlog kazne naveli da je znak koji ima istaknut na vjetrobranskom staklu požutio pa da datum isteka više nije bio vidljiv. Dodali su i kako su zloporabe takvih oznaka česte pa prometni redari moraju reagirati na svaku sumnju.

Iako su u Redarstvu kasnije utvrdili da je oznaka bila valjana, a Hrkač pisao mnoge žalbe i Gradskom uredu i Zagrebparkingu, ipak je na kraju platio 500 kuna kako mu ne bi stigla ovrha. Nakon pregledavanja fotografija vozila, izblijedjeli datum na oznaci je odbačen kao razlog za kaznu, a Hrkaču su odjednom rekli da znaka-uopće nije bilo!?

Hrkač se tada pozvao na Zakon o pravu na pristup informacijama i zatražio osobni uvid u fotografije, s čime mu je pomogla kolegica. Kako nam Hrkač kaže, prednje vjetrobransko staklo na kojem se treba nalaziti oznaka fotografirali su samo s lijeve, vozačeve strane, a oznaka je bila na desnoj.

image
Oznaku pristupačnosti Mirko drži na desnoj strani vjetrobranskog stakla, a redari su snimili samo lijevu i naplatili mu kaznu
Privatna Arhiva

- Kolegica koja me vozila je nižeg rasta i ako je znak na vozačevoj strani, ometa ju u vožnji. Bitnije mi je da ona vidi kud vozi pa da nam se ne dogodi nesreća nego koja je 'prava' strana za staviti znak, objašnjava Hrkač zašto je znak postavio u desni donji kut vjetrobranskog stakla.

Dodaje kako uopće nije znao da postoji točno određena strana na kojoj oznaka treba biti.

image
Oznaka pristupačnosti Mirka Hrkača
Privatna Arhiva

U napucima na stranici Zagrebačkog holdinga strana na kojoj oznaka treba biti nije specificirana. Zato je Hrkač ponovno pisao Prometnom redarstvu, zatražio storniranje svih postupaka i javnu ispriku. Iz Redarstva mu odgovaraju da može izvršiti uvid u spise te poduzeti sve pravne radnje koje smatra potrebnima.

Dakle sugeriraju mu da ide na sud.

Ali sada Hrkaču prijete i novom kaznom. Govori nam kako će, zato što nije dostavio podatke o vlasniku vozila, koje inače glasi na njegovu Zakladu "Čujem, Vjerujem, Vidim", dobiti kaznu od 350 kuna, ili 700, ako ne plati odmah. Podatke o vlasniku vozila ima Zagrebparking, ali Redarstvo iz nepoznatog razloga do njih ne može doći pa traži Hrkača da ih dostavi i njima. Na sve to Hrkač se može žaliti na sudu, ali tek kada mu stigne prekršajni nalog.

Hrkač je frustriran i smatra kako mu se događa velika nepravda. Stoga cijeli proces želi završiti što prije, po mogućnosti bez sudskog procesa.

Na službeni upit Jutarnjeg o razlogu kažnjavanja iz nadležnog Sektora odgovaraju kako oznaka koja se nalazila na desnoj strani vjetrobranskog stakla automobila uopće nije znak pristupačnosti. Prema tome smatraju da su postupili ispravno. Međutim Hrkačeva vozačica poslala nam je fotografiju vjetrobrana na kojoj je vidljivo da znak drže na suvozačevoj strani.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:02