NIJE SVE ČISTO

Pere li Melčić novac u Čistoći?

Melčić je reorganizirao odvoz smeća u Sesvetama i Botincu, ali nije povisio cijene kako je trebao. To je nanijelo teške gubitke tvrtk
 Davor POngračić/Cropix

ZAGREB - Direktor Čistoće Marko Melčić od veljače ove godine do danas oštetio je tu podružnicu Zagrebačkog holdinga za najmanje pola milijuna kuna!

Neki plaćaju, a neki ne

Jutarnji list raspolaže dokumentima iz kojih je vidljivo da je Melčić reorganizirao odvoz smeća u naseljima Sesvete i Botinec, tako da se umjesto jedanput odvozi dvaput na tjedan, a fakturirao je po cijeni koja vrijedi za dinamiku odvoženja smeća jednom tjedno.

Iako je takva odluka suprotna važećim odlukama o cijenama, koju je potvrdilo i Poglavarstvo grada Zagreba, prvog čovjeka Čistoće to nije spriječilo da je provede. Odluka, indikativno, donesena samo nekoliko mjeseci prije raspisivanja lokalnih izbora, na snazi je i danas, a riječ je o 500.000 kuna, tvrdi nam visokopozicionirani izvor u toj tvrtki.

Osim toga, ovaj sustav naplate smeća u spomenutim naseljima dovode u posve nepravedan položaj ostale stanovnike u Zagrebu, koji odvoz smeća plaćaju prema važećem cjeniku.

Sumnjivi ugovori

Zagrebački holding nedavno je demantirao Jutarnji list (koji je već pisao o nepravilnostima u Čistoći), tvrdeći da je predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović naredio internu reviziju u toj tvrtki, u kojoj nisu uočene nikakve nepravilnosti.

Tijekom kontrole vjerojatno im je promaknuo podatak da je Melčić, prema procjenama našeg izvora, potpisivao ugovore suprotne važećim odlukama koje je donijelo Poglavarstvo.

No, to nije sve.

O poslovanju u toj tvrtki možda najzornije govori podatak da se određenim kadrovima toleriraju teške povrede radne dužnosti.

Tako je Melčić, doznajemo, s obrazloženjem “da neće isključivati glavnog igrača u momčadi zbog pogrešnog dodavanja”, progledao kroz prste svojem direktoru za održavanje Miljenku Benku, koji je u travnju ove godine sa 1,48 promila alkohola u krvi razbio službeni automobil tvrtke.

Jutarnji posjeduje zapisnik s očevida u kojem je navedeno da je Benko, vozeći službeni automobil marke VW Golf, sudjelovao u sudaru triju automobila na križanju Branimirove i Draškovićeve ulice. Materijalna šteta iznosila je nekoliko desetaka tisuća kuna.

Iako je u to vrijeme imao pravo na službeno vozilo, vozio ga je, prema našim saznanjima, u tjednu kad nije bio na službenoj dužnosti i izvan radnog vremena: u 22.17 sati.

No, rukovođenjem tvrtke na Melčićev način, tu nije kraj.

Građani plaćaju studij

Bez ikakva opravdanja, iz budžeta gradskog poduzeća, čiju blagajnu pune građani Grada Zagreba, i nešto malo manje stanovnici Sesveta i Botinca, plaćao je i poslijediplomske studije svojim suradnicima. Riječ je o iznosima od oko 20.000 kuna, a po dokumentima kojima raspolaže Jutarnji list, postoji najmanje jedan takav slučaj.

Da takvih slučajeva ima još, tvrdi nam još jedan izvor u tom gradskom poduzeću.

Interna revizija u Zagrebačkoh holdingu, na čelu s Ivom Čovićem, čini se, ovaj je put zakazala. Ne bi je bilo na odmet ponoviti, samo ovaj put malo detaljnije. Mogle bi se očitovati i pravne institucije, koje bi trebale procijeniti radi li Marko Melčić u skladu sa zakonom ili...?

Marko Melčić: Ne sjećam se

Direktor Čistoće nije baš najspretnije ni nauvjerljivije demantirao navode iz dokumenata kojima raspolažemo. Smatra da je riječ o podvalama pojedinaca koji su za to osobno motivirani.

Je li točno da ste potpisali odluku da se u naseljima Sesvete i Botinec smeće odvozi dvaput na tjedan, a naplaćuje po cijeni jednokratnog odvoza? To je u suprotnosti s važećim odlukama o cijenama koje je donijelo Poglavarstvo grada Zagreba.

- Ne znam. Ne sjećam se takve odluke.

Riječ je o ozbiljnim optužbama. Je li to jedino što imate reći?

- Ne glumim, zaista se toga ne mogu sjetiti. Trenutno sam u Vukovaru. Da sam u Zagrebu, pronašao bih papire, provjerio.

Jeste li takvu odluku donosili prema nalogu gradonačelnika?

- Nema Bandić veze s time.

S čime?

- Ne sjećam se takvog naloga gradonačelnika.

Slažete li se da su vožnja u pijanom stanju i sudar službenim automobilom izvan radnog vremena teške povrede radne dužnosti?

- Slažem se.

Zašto onda niste smijenili svojeg direktora za održavanje Miljenka Benka, koji je u travnju ove godine na križanju Vukovarske i Držićeve ulice učinio upravo to?

- Nisam znao da je bio pijan. Dopustio sam mu da vozi automobil, ali za alkohol nisam znao.

Ako je točan navod da je imao 1,48 promila alkohola u krvi, hoće li biti kažnjen?

- Neću imati drugog izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:54