OGORČENI STRUČNJACI

Pljušte ostavke u Savjetu za prostorno uređenje: ‘Zakoni su loši, s ministrom nema komunikacije‘

Savjet je osnovan 2020. a u svibnju su od ministra tražili sastanak jer im nije omogućen uvid u nacrte zakona. Sastanak nije održan

Savjet za prostorni razvoj na jednoj od sjednica

Zbog lošeg stanja u prostoru, nagomilanih problema u Hrvatskoj oko prostornog planiranja i nekvalitetnih zakona koji se na njega odnose, te nedostatka komunikacije s vodstvom Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, koje vodi Ivan Paladina, članovi Savjeta za prostorni razvoj tog ministarstva, kako saznajemo, ovih su dana podnijeli ostavku, svi osim jednog koji je bio suzdržan.

Savjet koji je osnovan prije dvije godine sa stručnjacima iz ovog područja, sastao se osam puta, a u svibnju ove godine od ministra Ivana Paladine zatražio je da se hitno nađu zbog gorućih tema. Jedna od tih su bili Zakon o obalnom pojasu te izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju, i to što im kao stručnjacima nije bilo omogućen uvid u nacrte zakona i raspravu.

Međutim, poziv od ministra nije stigao.

Predsjednica savjeta je bila arhitektica Hildegard Auf Franić, zamjenik urbanist Tihomir Jukić, a ostali članovi urbanist Borislav Doklestić, arhitekt Gojko Berlengi, arhitekt Goran Rako, ekonomistica Maruška Vizek, povjesničar umjetnosti Josip Belamarić, te sociolog Ognjen Čaldarević koji je tijekom mandata preminuo kao i član Edo Kušen, arhitekt. Maruška Vizek je bila suzdržana pri ostavci. Tihomir Jukić potvrdio je za Jutarnji list da su dali ostavke.

Odluka o osnivanju Savjeta donesena je pred kraj mandata ministra Predraga Štromara, kao multidisciplinarnog tijela koje treba raspravljati i savjetovati Ministarstvo o temama bitnim za čuvanje i razvoj prostora. Neke od urgentnih tema kojima su se bavili bile su obnova nakon potresa, urbana obnova, bespravna gradnja, gradnja na pomorskom dobru, gradnja izvan građevinskog područja... Smatraju primjerice da se situacija na obali gotovo iz mjeseca u mjesec pogoršava. Suprotno strateškim opredjeljenjima procesi apartmanizacije u obalnom području, formalno legalni, sve su intenzivniji i sve više udaljavaju od proklamiranog održivog prostornog i turističkog razvoja. (K. Sutlić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:06