SVAĐA OKO PLAŽA

Butković prozvao SDP zbog kritika na novi zakon o pomorskom dobru: ‘Licemjerje i bezobrazluk‘

Stvaraju kaos, pozivaju ljude na prosvjed... To su totalne nebuloze i izvrtanje teza, izjavio je potpredsjednik Vlade

Oleg Butković

 Luka Gerlanc/CROPIX

Ponovno odbacivši teze da će se novim zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama plaže na Jadranu moći ograđivati i privatizirati, potpredsjednik Vlade Oleg Butković odbacio je u utorak kritike SDP-ovaca prozvavši ih za licemjerje jer su u vrijeme svoje Vlade upravo to omogućili.

Sabor će u srijedu u prvom čitanju raspravljati o prijedlogu zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je rekao kako mora reagirati na "određene stvari koje se događaju posljednjih dana i na istupe pojedinih saborskih zastupnika, klubova i političkih stranaka".

"Intencija je novog zakona, koji se donosi nakon 20 godina, da se ne prodaje pomorsko dobro, da se ne privatizira, čak suprotno od toga. Znači, da zaštitimo pomorsko dobro, pojačamo nadzor, reguliramo određene stvari, povećamo kazne, ukinemo dodjelu koncesijskih odobrenja najbržim prstom, uvodimo transparentnost natječaja", naglasio je Butković.

A kod samih plaža, rekao je, novim se zakonom regulira da ih "nitko više danas u Hrvatskoj neće moći ograditi", izuzev plaža posebne namjene koje su točno ciljane za određene skupine, na primjer nudističke plaže, plaže za specijalne bolnice, invalide...

"Nikakva prodaja pomorskog dobra, nikakva privatizacija ni uzurpacija pomorskog dobra nije intencija novog zakona", poručio je Butković nakon puštanja u rad novog Laboratorija za velike električne strojeve i pogone (LAVESP) u tvrtki Končar.

Oporbeni klubovi zastupnika u ponedjeljak su pozvali na povlačenje iz procedure prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama tvrdeći da je nejasan, nedorečen, neprihvatljiv, opasan i protuustavan.

Posebno im je sporna kategorizacija plaža na javne plaže, hotelske plaže i plaže posebne namjene, spominjanje funkcionalnih cjelina plaža s hotelom te upisivanje založnog prava na pomorsko dobro kao opće dobro.

"Poštovani HDZ-ovci, ne kradite nam i plaže", poručio je tad Arsen Bauk (SDP) ustvrdivši da dio javnih plaža nakon novog zakona više to neće biti.

‘SDP je omogućio ograđivanje plaža, mi to novim zakonom onemogućavamo‘

Butković je reagirajući na te istupe podsjetio da je aktualni zakon donesen 2003. godine, u vrijeme SDP-ove Vlade i njihove saborske većine.

Temeljem tog zakona, naveo je, danas u Hrvatskoj postoji 18 ograđenih plaža, od čega tri u Istri i pet u Primorsko-goranskoj županiji, gdje su županijske skupštine u kojima SDP ima većinu donijele odluke da se te plaže ograde.

"Mi ne želimo ograde, mi želimo maknuti ograde s tih plaža. Možete misliti sad, kad vas netko napadne i kaže da oni ne bi ograđivali, a po njihovom zakonu i njihovim odlukama su se plaže ograđivale", komentirao je Butković.

Podsjetio je kako je 8. srpnja 2015. Vlada tadašnjeg premijera Zorana Milanovića napravila prijedlog novog zakona, no Sabor ga nije usvojio jer se zbog izbora raspustio.

"Neka pročitaju što su u tom zakonu napisali oko ograđivanja plaža i jesu li oni tim zakonom omogućili da se plaže ponovno ograđuju", poručio je SDP-u prozvavši ih za "licemjerje i bezobrazluk" jer pokušavaju uvjeriti javnost da sadašnja Vlada želi omogućiti ograđivanje plaža.

Druga pak vrsta zastupnika, dodao je, obmanjuje javnost tvrdnjama da se žele privatizirati plaže.

"Stvaraju kaos, pozivaju ljude na prosvjed, pokušavaju iz jedne pozitivne stvari okretati teze, da mi kao Vlada i HDZ želimo privatizirati plaže. To su totalne nebuloze i izvrtanje teza", poručio je.

U sutrašnjoj saborskoj raspravi, najavio je, bit će otvoren za sve kritike, prijedloge i bolja rješenja.

"Ako bude kvalitetnih prijedloga, naravno da ćemo ih kao Vlada prihvatiti, to ne bi bilo prvi put", kaže Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:34