UMJERENO JAK POTRES

Podrhtavanje u Zagrebu: Potres magnitude 3.1 nekoliko sekundi ljuljao metropolu

Prema dosadašnjim informacijama, potres se osjetio u Zagrebu i široj okolici, epicentar je bio u Markuševcu
Potres u Zagrebu

Zagrepčani su u 17:51 sati ponovno mogli osjetiti potres. Podrhtavanje koje je trajalo 4-5 sekundi bilo je umjerene jačine.

- U 17 sati i 51 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjereno jak potres s epicentrom u Markuševcu (Zagreb), potvrdili su iz Seizmološke službe.

- Magnituda potresa iznosila je 3.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V (pet) stupnjeva EMS ljestvice. Prema dosadašnjim informacijama, potres se osjetio u Zagrebu i široj okolici, napominju u Seizmološkoj službi.

Epicentar je ponovno bio u Markuševcu, gdje je bilo i središte razornog potresa koji je 22. ožujka rano ujutro pogodio zagrebačko područje. Na sreću, ovaj put nije bilo većih šteta. Zagrebački vatrogasci potvrdili su nam kako nisu imali ni jednu intervenciju nakon podrhtavanja, a da potres nije oštetio imovinu rekli su nam i neki stanovnici iz podsljemenskog područja.

Jedan od njih je Ivica Šušković iz Medvedskog brega koji je u trenutku udara s djecom išao na rođendansku proslavu.

- Bili smo na stepenicama i potres je dugo trajao, bilo je kao da se teren miče lijevo i desno. No, ovoga puta nije oštetio ni kuću u kojoj se privremeno nalazimo, kao ni našu obiteljsku kuću koja je stradala u ožujku - kazao je Šušković. Čak je dodao i da se njegova djeca sada puno manje boje podrhtavanja te da su ovaj ispratili a da ni okom nisu trepnuli.

No, Šušković nam je istaknuo kako ga muči drugi problem. Naime, njegova kuća dobila je crvenu oznaku i u potpunosti je nesigurna za život te je jedino rješenje da se sruši. Kako se nalazi odmah uz cestu, posao rušenja trebale su obaviti Zagrebačke ceste jer postoji opasnost da se kuća uruši na prometnicu.

- Prije sam stavio čelične štehere koji drže kuću da se ne raspadne, no ne mogu ni oni vječno držati. Iz Zagrebačkih cesta rekli su nam kako će oni još prije mjesec dana srušiti kuću, no svaki put nađu neki izgovor za odgodu. Prvo su mi rekli da moram ukloniti krov, pa zabatne zidove i da moram zaštititi susjedovu kuću. Na kraju su mi rekli da nemaju dovoljno velik bager i da to ne mogu napraviti. Sada još čekam njihov odgovor - izjavio je Šušković.

Podsjećamo, nakon dva snažna potresa jačine 5.5 i 4.8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano. Umjeren potres magnitude 3.2 po Richteru, koji je pogodio Zagreb 23. travnja, bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili grad i okolicu.

Šteta u Zagrebu nakon potresa mjeri se u desecima milijardi kuna, a obnova će prema predviđanjima trajati godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:47