Potiče li Cvjetni prolaz uređenje ‘štakornjaka’?

ZAGREB - Izgradnja Life Style Centra poduzetnika Tomislava Horvatinčića u samom srcu metropole na Cvjetnom trgu, kao ni jedan do sada zagrebački projekt pobudio je golemo zanimanje cjelokupne javnosti: od stručnjaka urbanista, građanskih inicijativa, ekoloških udruga i samih građana.



Građanski pro et contra



Dio Zagrepčana, nenaviklih na drastično mijenjanje vizura njihova grada, pobunili su se zbog rušenja starih zgrada i gradnje novih u donjogradskom bloku Ilica - Preobraženska - Preradovićev trg - Varšavska - Gundulićeva, na površini od 50 tisuća  četvornih metara, a Pravo na Grad i Zelena akcija uspjeli su okupiti tri tisuće nezadovoljnika u prosvjedu protiv, kako su to oni nazvali, devastacije Cvjetnog trga.



Činjenica je da je protiv tog projekta u peticiji prikupljeno i više od 50 tisuća potpisa, no unatoč tome, Horvatinčićev vizionarski pothvat ide dalje.



Sva su koplja već polomljena, pro et contra strane sada su utihnule, a Life Style Centar, ma koliko bio osporavan, reaktualizirao je iznimno važno pitanje za urbanizam nekog grada - pitanje uređenja njegovih donjogradskih blokova. Poznato je da su oni danas zapušteni, devastirani unutarnjom “divljom gradnjom” kojekakvih spremišta, garaža itd., zbog čega ih mnogi nazivaju “štakornjacima”.





Blok Deželićeva - Primorska - Klaićeva - Krajiška vapi za obnovom





Napušteni pogoni tvrtke Palma nagrđuju blok u Klaićevoj ulici





Uređeni park u bloku Ilica - Medulićeva - Dalmatinska - Frankopanska





Derutni krovovi u bloku Ilica - Gundulićeva - Varšavska - Frankopanska



Od 168 takvih blokova, 15 ih je još prije dvije godine Generalnim urbanističkim planom predviđeno za uređenje. Ipak, nije se otišlo dalje od te najave.



Blok Ilica - Franskopanska - Dalmatinska - Medulićeva, jedan je od takvih zapuštenih dijelova Donjeg grada koji zaprepašćuje oronulim pročeljem. U utrobi ovog bloka prostran je park. Čak i donekle uređen, park s dječjim igralištem ipak djeluje zapušteno.



Žbuka pada s pročelja, krovovi su derutni, balkoni zapušteni, a odmah uz dječji park nalazi se i stara fontana koja odavno nije vidjela vode. Sada u njoj psi obavljaju nuždu.



- Padajući dijelovi mogli bi ozlijediti djecu koja se ovdje igraju. Dječji park uređen je lani i to je pozitivno, ali su krovovi zgrada u katastrofalnom stanju. Grad od nas traži da prikupimo 600 tisuća kuna iz pričuve za obnovu pročelja, ali nismo u mogućnosti da prikupimo toliki novac - požalila se 42-godišnja Maja Lutring, dodajući kako su promjene uvijek dobrodošle, osobito ako su na dobrobit stanara.



Kod bloka Deželićeva - Primorska - Klaićeva - Krajiška problem je u neriješenim vlasničkim odnosima, zbog čega je njegova unutrašnjost jednako devastirana kao i kod ostalih blokova.



Zapušteni pogoni Palme



Iza visokih stabala kriju se stambeni objekti, većinom bez fasade, s prozorima na tako maloj udaljenosti da susjedi doslovce mogu zavirivati jedni drugima u stanove. Nekad se ondje nalazio i bazen s dječjim igralištem, kojeg su zamijenili sada potpuno zapušteni proizvodni pogoni tvrtke Palma.



Te su parcele prodane, prepričavaju nam stanari, a zbog sumnje na protuzakonitu uknjižbu vlasništva, cijeli je slučaj završio na sudu.



Jedna od stanarki u Klaićevoj 64, bez puno razmišljanja, kaže, prodala bi svoju nekretninu kad bi joj privatni investitor koji namjerava graditi ponudio otkup njezina stana. 



“Žbuka” - natpis je koji nas je dočekao pored ulaza na stubište jedne od zgrade u bloku Ilica - Gundulićeva - Varšavska - Frankopanska. Nezadovoljni stanari, s razlogom, strahuju od urušavajućih dijelova zgrade koji bi im mogli pasti na glavu.



- Pričuva je skupa, doseže i do 500 kuna, a Grad, budući da je zgrada pola u njihovom vlasništvu, traži da prikupimo 300 tisuća kuna. To je previše za naše mogućnosti! No, navikla sam na život ovdje, ne znam bih li prodala stan, čak i kad bi privatni investitor želio ovdje graditi - rekla nam je umirovljenica Alica.



Ne žele zgradurine



Već na spomen intervencija u blok Talovčeva - Hanuševa - Trg Francuske Republike, tamošnji stanari burno prosvjeduju. Ne žele da zgradurine prekrivaju zelenu površinu koja krasi njihov blok. No, ipak, ovaj je blok jedan od uređenijih u gradu.



Problem oko uređenja donjogradskih blokova datira još iz 1974., kad se time počeo baviti akademik Branko Kincl, profesor na Arhitektonskom fakultetu. Prof. Kincl smatra kako je pitanje njihove obnove cjelovit, integrirani proces koji nam predstoji, pogotovo ima li se na umu skori ulazak u Europsku Uniju.



- Donjogradske kuće, građene potkraj 19. stoljeća, danas ne odgovaraju potrebama suvremenog načina života. Ti objekti, po našim istraživanjima, na najnižoj su građevinskoj i energetskoj razini i trebalo bi se pristupiti njihovom temeljitom uređenju.



Pitanje blokova ne može se riješiti samo GUP-om, najvažnije je napraviti detaljan plan, popisati sve kuće, napraviti kategorizaciju i analizu građevinske vrijednosti i upotrebljivosti i tek onda uvoditi sadržaje poput stambenih prostora, trgovačkih centara, kina, vrtića, kulturnih sadržaja - kaže Kincl, koji ne isključuje i rušenje u takvim blokovima, ako je ono uvjetovano detaljnim planom.




G. Penić;J. Kovačević i S. Golemac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 02:41