LOŠA GRADNJA

POTRES RAZOTKRIO KATASTROFALAN PROPUST U NOVOGRADNJI 'Sina mi još uvijek proganja taj prizor, nije mogao pobjeći iz stana jer je stubište - nestalo!'

 
 Privatni arhiv / Ranko Šuvar / Hanza Media

Potres je stanarima jedne zgrade u zagrebačkoj Jazbini otkrio da su posljednjih 15 godina živjeli u nepropisno sagrađenom objektu.

Zbog podrhtavanja tla stubište u zgradi je doslovno odrezano i tada su vidjeli da u njemu nema armaturne mreže te da je dobar dio potpornih zidova neadekvatno napravljen. Stručnjaci su stoga uvjereni kako bi se cijela zgrada, da je potres bio za pola stupnja jači, urušila te sa sobom u smrt povukla osam obitelji.

Toga su svjesni i stanari koji još uvijek ne mogu doći k sebi poslije one kobne nedjelje. Neki od njih su čak morali potražiti pomoć psihijatra jer ih još uvijek proganja ono jutro kada su skoro izgubili život.

- Moj sin je tada bio sam u stanu, a ja sam bila izvan grada. On ima 20 godina, fakin je, mladić koji je samouvjereno koračao kroz život. Kada ga je potres probudio, vrištao je iz svega glasa, no ono što ga još uvijek proganja jest prizor koji je vidio kada je otvorio vrata stana. Naime, nije mogao pobjeći iz stana jer je stubište nestalo - priča nam jedna od stanarki te dodaje da njezin sin još uvijek ne može normalno zaspati od straha.

Odgovornost

Fotografije urušenog stubišta bez ikakve armature u četvrtak su obišle društvene mreže, a postavila ih je arhitektica Martina Petrinjak. Ona je istaknula da je ova zgrada primjer kako se zaobilaze pravila gradnje te da gradski i državni uredi izdaju dozvole, a ne znaju što se događa na gradilištu.

- U praksi to znači da ne morate predati, recimo, geomehanički elaborat jer ste jedan veliki tajkun s puno novca. U principu, mi kao arhitekti ne možemo nikako natjerati izvođača da poštuje pravila struke i samo jedan propust je dovoljan da se ovakvo što dogodi - napominje Petrinjak.

Što se tiče odgovornosti, kaže da ona leži na mnogima, od izvođača i tvrtke koja je radila nadzor pa do gradskih službenika koji su izdali uporabnu dozvolu, no čisto sumnja da će itko odgovarati.

Privatni arhiv
Na fotografiji se vidi da je stubište sagrađeno bez ikakve armature

Stanari, pak, u ovom trenutku ne razmišljaju o tužbi. Sve što sada žele jesu informacije što će biti s njihovom zgradom. Ona je dobila crvenu oznaku od statičara, ali i dalje ne znaju hoće li se moći obnoviti ili će se srušiti. Kada to dobiju, onda će se okrenuti traženju krivca jer i dalje ne mogu pojmiti da je netko dao uporabnu dozvolu za takvu zgradu.

Privatni arhiv

- Druge zgrade i kuće u okolici uopće nisu stradale. Samo naša, iako je novogradnja. Sad se svi pitamo kako je to moguće. Kupiš stan, platiš malo više jer ipak ima sve potrebne papire i onda saznaš da nema armature u stubištu. Ta spoznaja nam sada, nažalost, ništa ne znači, kao ni obitelji koja se nedavno uselila te digla kredit da ovdje kupe stan. Oni su doista sve izgubili - ističe jedan stanar.

Navode da dosad nisu imali većih problema sa zgradom, ali otprije znaju za jednu nelogičnost koja im sada štošta objašnjava. Naime, prije nekoliko godina saznali su da se šaht za njihovu zgradu nalazi u drugoj gradskoj četvrti, odnosno u ulici Čret. No, taj su problem sami sanirali bez ikakve tužbe, iako su sada svjesni da im je to trebao biti pokazatelj da su i druge stvari u zgradi napravljene mimo propisa.

Privatni arhiv

Što se tiče odgovornih, stupili smo u kontakt s investitorom koji je bio iznenađen stanjem zgrade nakon potresa.

- Štedionica Zlatni vrutak d.d. financirala je gradnju te kuće i prodavali smo te stanove. Zgradu je gradila tvrtka I.-Gradnja, a na projektu je bio angažiran i projektant i nadzor, ali sada se ne sjećam njihovih imena - rekao nam je u četvrtak Mladen Petrinjak, bivši predsjednik Uprave u štedionici Zlatni vrutak d.d., koji je ovih dana, nakon potresa, obišao zgradu u kojoj, kaže, i dandanas žive njegovi prijatelji.

Privatni arhiv

Otvaranje stečaja

Građevinska tvrtka I.-Gradnja je u stečaju, a njezin bivši direktor je u međuvremenu, doznajemo, preminuo. Sporna zgrada je građena, kako nam je rekao Petrinjak, oko 2005. godine.

Tvrtka koja ju je gradila ostala je dužna više od 20 milijuna kuna državi na teret poreza, što je vidljivo u izvještajima stečajnog upravitelja.

Zagreb, 020420.
VI Jazbinski odvojak.
Novogradnja kojoj je stubiste stradalo u potresu.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Zgrada kojoj je stubište stradalo u potresu

Građevinsku tvrtku je nakon smrti direktora i vlasnika preuzela njegova supruga sve do otvaranja stečaja. Trgovački sud u Zagrebu je stečajni postupak otvorio u siječnju 2018. godine. Taj stečajni postupak još traje jer je tvrtka imala u vlasništvu niz nekretnina koje stečajni upravitelj pokušava prodati.

Bivši predsjednik Uprave štedionice Zlatni vrutak, Petrinjak, rekao nam je kako će vlasnicima stanova pomoći sa svim potrebnim informacijama, ali ne i financijski.

- Neću platiti popravak štete, osobno sam financijaš, nisam građevinar, zato sam i angažirao potrebne stručnjake. Osobno odgovaram za financije, ali o gradnji zaista ne znam puno - izjavio je Petrinjak.

Moguće da je radi “štednje” ugrađeno nedovoljno armature

Žarko Željko, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina, pregledao je fotografije urušene zgrade u Jazbini te istaknuo da je došlo do puknuća i pada jednog stubišnog kraka u stambenoj građevini.

- Stube su se odlomile na mjestu spajanja horizontalnog podesta i kose ploče na kojoj se nalaze stube. Pregledom fotografije čini se da postoji neka minimalna armatura, ali sigurno nedovoljna - ističe Željko.

U ovom slučaju, kaže, moguće je da je eventualno zakazao statičar (što je manje vjerojatno), da je radi “štednje” ugrađeno nedovoljno armature, manje nego je bilo projektom predviđeno.

- Za to su odgovorni glavni rukovodilac radova i glavni nadzorni organ. Na žalost, dosta je čest slučaj da nadzorni inženjeri nisu prisutni na gradilištu i ne prate radove već samo na završetku potpišu građevinski dnevnik, građevinsku knjigu i izjavu o usklađenosti. Ima još i gorih slučajeva u praksi da se izvođač radova i nadzor povežu i umjesto da brinu za sigurnost i kvalitetu oni zajednički “štede” na materijalima, varaju investitora i dijele profit - smatra Željko. (Matija Boltižar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:30