MATEO KOSIER

PRILIČNO PROFITABILAN HOBI ZAGREBAČKOG STUDENTA Zarađuje prodajom jaja kukaca za vrtoglavih 5 kuna po komadu

Riječ je o jajima crvenokrilog paličnjaka koji je otkriven u Aziji tek 1998. godine, a ovo je jedina uzgajivačnica u Hrvatskoj
 Marko Todorov / CROPIX

Cijena kokošjih jaja tijekom posljednje dvije godine znatno je skočila pa se ta prehrambena namirnica koju svrstavaju među osnovne rijetko kada može pronaći za 1 kunu po komadu. Međutim, 21-godišnji student Zdravstvenog veleučilišta Mateo Kosier zasad nema problema s prodajom jaja, čija je veličina usporediva sa zrnom riže, a cijena im je čak pet kuna po komadu.

Rijetko tko bi se najeo od njih, ali ona i nisu namijenjena ljudskoj prehrani nego daljnjem uzgoju. Riječ je o jajima crvenokrilog paličnjaka (Phaenopharos khaoyaiensis), posve nove vrste kukca u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Naime, ta je vrsta, poznata po izduženom tijelu nalik na grančicu koju imitira i tako pokušava postati neprimjetan za predatore, otkrivena u Aziji tek 1998. godine.

Studentski džeparac

Mateo iz Utrina i njegov rođak Marko iz Španskog nedavno su ih počeli uzgajati u terarijima. Koliko je poznato, zasad su i jedini domaći uzgajivači te novootkrivene vrste, specifične po malenim jarkocrvenim krilcima koja rašire kada se osjećaju ugroženima. Uloga krilaca, osim zastrašivanja protivnika, još nije otkrivena.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Za razliku od već udomaćenih vijetnamskih paličnjaka koje uzgajaju teraristi, ova vrsta nerijetko naraste i više od 20 centimetara. Definitivno, riječ je o jednom o najneobičnijih načina krpanja skromnog studentskog proračuna. Prodaje on i dvostruko manja jajašca australskih paličnjaka te indijskih, koja su oko pet puta manja od jaja crvenokrilog paličnjaka. Njihova cijena je ipak bliža onim kokošjim.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

- Tek smo nedavno u oglasnik stavili jaja crvenokrilog na prodaju, ali već ima zainteresiranih. Ova vrsta ima najkrupnija jajašca, a koštaju pet kuna zato što kod naših terarista još nisu rasprostranjeni, a i treba vremena da naraste i počne nesti jaja. Ne, definitivno nismo konkurencija proizvođačima konzumnih jaja - u šali kaže Mateo. Trenutačno ih ima 250, a drži ih u plastičnoj kutijici na komadu vlažnog papira kako se ne bi osušila. Za tri do šest mjeseci iz njih će se izleći bebe paličnjaka. Za te paličnjake je svojstveno da se i ženke i mužjaci samooplođuju i nesu jaja.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Bezopasni ljubimci

Kao i mnogi kukci i gmazovi, i ovi paličnjaci prilikom rasta presvlače kožu, imaju i moć regeneracije nogu i ticala, a žive oko dvije godine. Riječ je o vrlo mirnim i bezopasnim kućnim ljubimcima. Nisu otrovni, ne napadaju ljude, ne prenose bolesti, a sve što im treba jest maleni terarij i par grančica kupina ili ruža.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:15