REAKCIJA

PROTIVNICI 'ZAGREBAČKOG MANHATTANA' Udruge: Zagrebački GUP ne treba doraditi već treba napraviti novi

Milan Bandić
 Marko Todorov / CROPIX

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget pozdravile su u petak odluku Ministarstva graditeljstva da još jednom uskrati suglasnost izmjenama zagrebačkog GUP-a, poručilvši da GUP ne treba doraditi, već treba napraviti novi.

"Pozdravljamo odluku Ministarstva da još jednom uskrati suglasnost izmjenama zagrebačkog GUP-a. Ovakvom odlukom Ministarstva, potvrđuju se naše tvrdnje o malverzacijama koje gradonačelnik Milan Bandić provodi kroz sustav planiranja Zagreba", istaknule su udruge.

Kažu kako je sada potpuno jasno da su izmjene GUP-a napravljene tako da se omogući pogodovanje gradonačelnikovim novim prijateljima iz Dubaija te da im se mimo adekvatne procedure prepušta 110 hektara vrijednog zemljišta uz Savu.

"Upravo je ova najnovija malverzacija kruna Bandićeva načina rada, koji je obilježen sumnjivim prenamjenama zemljišta i pogodovanjima te istovremenim zanemarivanjem interesa stanovnika Zagreba", tvrde udruge.

Udruge su također pozvale Ministarstvo da "postupi po zakonu i obustavi proces izmjena postojećeg GUP-a, kako bi Zagreb mogao konačno ući u proces izrade novog i pravednijeg dokumenta, koji bi trebao definirati razvojnu budućnost grada".

U zadnjih nekoliko godina su brojne inicijative, stručne udruge, građani i udruge civilnog društva jasno pokazale da je vrijeme za GUP koji će nam omogućiti razvoj, zaštitu od klimatskih promjena i demokratizaciju upravljanja gradskim zemljištem, a ne pogodovanje investitorima i džepovima gradonačelnikovih prijatelja, poručuju udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:05