Radovima se kraj ne nazire

ZAGREB - Čekali smo da ljudi odu na odmor pa da što više toga bude obavljeno kada se vrate. Tako je govorio gradonačelnik Milan Bandić početkom srpnja nakon što je obišao radove u Martićevoj i Bauerovoj ulici koji su trebali biti gotovi do Velike Gospe. Ipak, Gospa je prošla, a stanari, ugostitelji, obrtnici i trgovci s godišnjeg odmora vratili su se u prašinu jer radovi na te dvije ulice tek se zakuhtavaju. Slično je i na Rudeškoj cesti. Do 10. kolovoza stanari Rudeške trebali su dobiti asfaltiranu cestu i zamijenjene cijevi za vodu, no radovima se jučer nije vidio kraj.



Bauerova, Martićeva i Rudeška tek su kap u moru radova koji su se ovog ljeta obavljali u gradu i koji se još uvijek izvode i probijaju rokove. Građani su ogorčeni jer smatraju da su prevareni.



- Zašto nam odmah nisu rekli da će radovi trajati dulje? Kao da se boje prije početka radova uzrujati građane. Da su ranije rekli da će radovi biti gotovi početkom rujna, uzeli bismo kolektivni godišnji i bilo bi mi puno isplativije nego to što sam sada otvoren - ogorčen je Miljenko Knežević, vlasnik autopraonice na križanju s Aninom i Jablanskom ulicom, dok iza njega radnici kopaju rupe za vodovodne cijevi.



Za kraj radova na uređenju, koji stoje oko 6 milijuna kuna, određen je novi rok od 28. kolovoza, a u taj datum sumnjaju čak i radnici. Kako su jučer i sami priznali, po Rudeškoj će se voziti teko sredinom rujna.



Muka zbog nedovršenih radova imaju i u centru grada u Bauerovoj i Martićevoj za čije će uređenje porezni obveznici morati platiti oko 8,5 milijuna kuna. Iako je stanarima drago što je uređivanje njihovih ulica napokon počelo, smeta im što se rok završetka radova konstantno pomiče.



Za razliku od radnika u autopranici na Rudeškoj, sreću da odu na kolektivni godišnji imali su u kafiću Booksa u Martićevoj ulici. Na godišnji su krenuli krajem srpnja i planirali su se vratiti kad asfaltiranje ulice bude završeno. No konobari su se vratili, a ispred izloga kafića i dalje je teška mehanizacija i oblaci dima.



- Ravnali smo se po roku koji se nam naveli gradski čelnici, a to je bila Velika Gospa. Sad ne možemo ponovno na godišnji, nastavit ćemo raditi, ali naravno bez terase - rekao je Drago Car, konobar u Booksi.



Radnici u Bauerovoj ulici na pitanje kada će se moći voziti ovom ulicom samo su slijegali ramenima, a prolaznici su bili skeptični kad je riječ o novom roku od 28. kolovoza. Izdržalo se, kažu, bez vode, spavali smo kod rodbine i tuširali se kod susjeda, pa ćemo valjda izdržati još neko vrijeme. No poručuju da ni njihovo strpljenje nije beskonačno.



Radovi se odvijaju na još 50-ak lokacija u gradu. Podsusedska aleja trebala bi biti gotova 22. kolovoza, a dva dana nakon nje u promet bi trebala biti puštena Mletačka ulica. Početkom rujna trebali bi završiti radovi na raskrižju Remetinečke ceste i ulice Remetinečki gaj. Podsusedski most uređivat će se do 7. rujna, rekonstrukcija jugoistočnog vijadukta Mosta mladosti trebala bi biti gotova 1. listopada, a krajem godine očekuje se završetak radova na križanju Slavonske avenije i Ulice Ljudevita Posavskog.






Tomislav Mamić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:25