SPORNI ZAGREBAČKI GUP

RASKOL MILANA BANDIĆA I HDZ-a U GRADSKOJ SKUPŠTINI: GENERALNI URBANISTIČKI PLAN NIJE PROŠAO! HDZ glasao protiv Bandićevog GUP-a

 
 CROPIX

>>> NOVO 14:00 Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika, kazala je da stranka Milana Bandića nije razočarana time što GUP nije izglasan.

"Svjedočite skupa s nama, a osobito građani Grada Zagreba koliko je rasprava bilo vezano uz ovaj uistinu značajan dokument. Ako se svi pozivamo da je to, što volimo reći, strateški dokument koji određuje razvoje grada 21. stoljeća onda vidimo kontroverze. Svi su za razvoj grada, a sprječavaju donošenje takvog dokumenta.

Tijekom rasprava sugerirali smo puno puta da kriterij i standard nije donesen 2014. godine i vjerujem u naše zavode i urede koji su radili na GUP-u da su donijeli iznimno kvalitetan dokument, da ga je donijela struka poštivajući proceduru", kazala je Majić.

Na pitanje znači li to da će Bandićeva stranka raskinuti koaliciju s HDZ-om, Majić je kazala da su odnosi unutar koalicije višeslojni.

"Radi se o svakodnevnim pregovorima. Ima taktika koja se zove pregovori salama, a meni se čini da smo mi razgovarajući o GUP-u, i opozicija i koalicijski partneri, koristili upravo tu taktiku salame režući taj strateški dokument na kriške amandmanima. Izgubili su iz vida cilj, odnosno ono što gradonačelnik uvijek naglašava interese naših sugrađana. GUP se donosi za sugrađane, za razvoj Grada Zagreba. Ta taktika se vidjela u odnosima kako s opozicijom tako i s koalicijskim partnerima. Izgubili smo ono na što su se svi pozivali i što je cilj", kazala je.

Majić je dogovorila i na pitanje računa li Bandićeva stranka dalje na suradnju s HDZ-om.

"Ja ovog trenutak o tome ne mogu govoriti ali zašto ne. Vjerujemo da su koalicijski partneri a i oproba usmjereni na dobrobit građani kojima se svaki dan obraćaju. Mi smo im se obratili kvalitetnim dokumentom, postoje granice koje se ne mogu prijeći i vjerujem da su to posebice danas naši sugrađani prepoznali", kazala je Majić.

-------------------------

13:38 - Mi smo kao oporba bili dosta disciplinirani. Uvijek smo imali dovoljno ruku. Ovo je HDZ-u bio dosta veliki zalogaj jer nisu mogli progutati reakcije struke, građana, prosvjede... Gradu Zagrebu treba novi gradonačelnik za 21. stoljeće. Ovo je definitvno samo nastavak političkog kraja Milana Bandića. Očito nije došlo do dogovora Bandića i HDZ-a. Ali da nije bilo građana, udruga građana i građanskih prosvjeda, GUP bi prošao. Hoće li Bandić dočekati kraj mandata? To je teško reći, ali sam uvjeren da mu je ovo zadnji mandat. Koliko sam ja u Skupštini, ovo se još nikad nije dogodilo. Ovo je prvi veliki poraz Milana Bandića - rekao je oporbeni zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš).

"Ono što se cijelo vrijeme govorilo, pokazali smo da smo demokratska stranka koja drži do principa, pokazali smo vjerodostojnost. GUP nismo podržali jer nisu podržani naši amandmani. To ne znači da nećemo nastaviti suradnju u smislu boljeg života u Gradu Zagrebu", kazao je HDZ-ov Kazimir Ilijaš nakon glasanja o GUP-u.

"Pokazali smo naš stav, smatramo da je to u kolaciji normalno. Bitno je za naglasiti da oporba koja likuje radi performanse", kazao je.

"Mi smo predložili naše amandmane koje koalicijski partner nije prihvatio i nismo mogli prihvatiti izmjene i dopune GUP-a. Nastavak sjednice je u tijeku, i dalje podržavamo točke za koje smatramo da su u redu", kazao je Ilijaš.

Na pitanje kako komentira izjavu Bandića kako "i gradonačelnik može skinuti rukavice i govoriti drugačije pa i o svojim partnerima", Ilijaš je kazao da gradonačelnik ima puno pravo raditi što želi s obzirom na to da je on gradonačelnik Grada Zagreba.

"Mi s te strane nemamo problema. Nismo imali nikakvih utjecaja, predsjednik stranke Andrej Plenković dao je otvorene ruke da gradska organizacija donese odluku", kazao je.

FOTOGALERIJA: Gradska skupština nije izglasala GUP

---------------------

13:35 Rajko Ostojić kazao je da je rušenje GUP-a pobjeda građana i struke. "Dok imamo građane koji se boje za svoj grad, Hrvatska se ne treba plašiti", kazao je Ostojić.

Na pitanje je li postignut dogovor između HDZ-a i Bandića, Ostojić je kazao da se možda ide na parlamentarne izbore.

---------------------

13:30 Gradska skupština odbila je sve amandmane HDZ-a. Zastupnici su glasali o GUP-u. 18 je glasalo za GUP, a protiv 31. GUP nije izglasan.

13:20 Sjednica Gradske skupštine se nastavlja. Zastupnici su glasali o amandmanima HDZ-a. Dva amandmana HDZ-a su odbijena.

---------------------

12:50 Nakon što je Gradska skupština postigla kvorum, HDZ-ov Kazimir Ilijaš zatražio je stanku od pola sata. Sjednica će se nastaviti u 13:20. Kako javlja naš reporter, predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet pozvao je Ilijaša k sebi na dogovor.

Ljerka Mintas-Hodak iz Bandićevog kluba kazala je nakon objave stanke da je ova situacija nedopustiva.

------------------

12:45 Milana Bandića novinari su pitali da komentira situaciju u Skupštini. "Ja sam lakonski đak", kazao je Bandić ne odgovarajući konkretno na pitanje.

----------------------

12:40 Zastupnici HDZ-a i Milana Bandića došli su na sjednicu Gradske skupštine.

-----------------------

12:35 HDZ-ov Kazimir Ilijaš kazao je da se sjednica Gradske skupštine nastavlja te da HDZ ostaje pri svojim stavovima koji su nepromjenjivi. Na pitanje novinara što to znači, kazao je "vidjet ćete".

-----------------------

12:20 Neslužbeno doznajemo da HDZ i dalje stoji iza svojih amandmana. Sjednica je odgođena jer navodno se pokušava nagovoriti Bandića da prihvati amandmane.

-------------------

12:08 Oporbeni vijećnici odlučili su napustiti Gradsku skupštinu te otići pred zgradu Vlade.

"Oni ne drže samo GUP, nego i građane Grada Zagreba za taoce. Gospodine Plenković, sve je u vašim rukama", rekla je Anka Mrak Taritaš pred Banskim dvorima.

"Građani su taoci Milana, a najodgovorniji za ovu talačku krizu je premijer Plenković. Oslobodite građane ovog stiska Milana Bandića", izjavio je Tomislav Tomašević.

"Od prošle godine u Zagrebu traje talačka kriza koju je uzrokovao gradonačelnik Bandić i premijer Plenković. Premijer je krenuo s time da pokuša progurati predsjednicu, što mu nije uspjelo, odgađajući GUP, a svjedoci smo da se GUP odgađa zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Pozivamo premijera da se odluči i da građane Zagreba ne drži taocima unutarstranačkih problema", kazao je SDP-ov Zvane Brumnić.

"Kriza u Zagrebu se nastavlja, pate građani Grada Zagreba. Sada se vidi gdje tko stoji i tko upravlja gradom. Građani odlučite za godinu dana što ćete i kako ćete, hoćete li podržati i dalje ovakvo djelovanje gradonačelnika ili ćete izabrati one prave koji se brinu za vas i misle na budućnost", kazao je Vladimir Andrić iz bloka HSLS-a.

Nezavisni zastupnik Renato Petek kazao je da se Zagreb našao između čekića i nakovnja. "S jedne strane je Milan Bandić s interesima vezanim i protkanim u GUP-u, a s druge strane premijer Plenković da se odgodi glasanje o GUP-u dok ne završe unutarstranački izbori. Pozivamo premijera da donese odluku sa stavom, da dozvoli da se nastavi sjednica Skupštine i da vidimo i odlučimo tko je kome žetončić", kazao je Petek.

Mrak Taritaš kazala je da su joj neki HDZ-ovci rekli da kada je na sjednici bila tema o potpredsjedniku Skupštine da neće glasati da potpredsjednik bude Tomislav Tomašević, a neki drugi HDZ-ovci su Tomaševiću rekli da će glasati za njega.

"Ne treba vjerovati HDZ-u nikada", kazala je Mrak Taritaš. Ustvrdila je i da oporba ima dovoljnu ruku da sruši GUP.

------------------------

11:42 Sjednica Gradske skupštine odgođena je do 12:40 jer i dalje nema zastupnika Milana Bandića i HDZ-a. Tomislav Tomašević ironično je pozvao zastupnike da podignu šator dok čekaju nastavak sjednice.

-----------------------

10:55 "Mi smo se svi ulogirali, sve smo odradili, bili smo spremni glasati jučer, bili smo spremni glasati danas ujutro, u podne, u 13 sati, u 14 sati. Oni koji znaju kako bi glasali su bili tu, a oni koji ne znaju otišli su tražiti svoje mišljenje", kazala je zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš komentirajući što se dogodilo već na početku sjednice.

"Prvi puta se dogodilo da su vladajući srušili kvorum. Kvoruma nema, sjednica se ne može održati zato što zastupnici Milana Bandića i HDZ-a nisu došli na sjednicu Gradske skupštine. Da povežemo to s jučerašnjim događajima. Jučer je sjednica prekinuta u 20:20 zato što je predsjednik Gradske skupštine u trenutku kada je trebalo obaviti glasanje izmislio razlog preopširnog dnevnog reda da prekine sjednicu očito iz razloga koji nama nije poznat. Govorilo se da ga je zvao premijer Plenković, je li neki treći razlog u pitanju, to ne znamo. Ovo se svelo na politički teatar apsurda s lošim glumcima, u režiji Bandića, Plenkovića i Drage Prgometa.

Nama je ovo neprihvatljivo. Sada je određena stanka od sat vremena. Svi opozicijski zastupnici su ovdje, vladajućih nema i moramo čekati da se u sobama dogovore hoće li glasati ili ne. Većina medija je ovdje bila, znaju koji su stavovi bili. HDZ je rekao da neće podržati GUP ako se ne prihvate njihovi amandmani. Milan Bandić je pisano obavijestio sve zastupnike da ne prihvaća amandmane HDZ-a, a HDZ je rekao da u tom slučaju neće podržati GUP. Sve je bilo spremno za glasanje, zbog čega se ne glasa? Tko je nazvao predsjednika Skupštine? Tko je nazvao nekoga od zastupnika? Jesu li bili neki mali noćni sastanci Bandića i Plenkovića to u ovom trenutku ne znamo.

Većina njih je ovdje u zgradi Gradske skupštine ali se nisu udostojili doći u dvoranu. Sjetite se jučer ujutro kada je oporba srušila kvorum nas je predsjednik Skupštine prozivao. Nije li to apsurdno?", kazao je SDP-ov Matej Mišić.

Nezavisni zastupnik Renato Petek kratko je kazao da su čekali vidjeti tko su žetončići, radi li se o onima koji pripadaju Bandiću ili je premijer Plenković postao jedan od njih.

"Samo u Hrvatskoj je moguće da vladajuća većina samoj sebi sruši kvorum. Znači trgovina je u tijeku, jedna noć im nije bila dovoljna. Uvjeren sam da trgovina nije samo s gradskim resursima nego se trguje i s nacionalnim resursima. Vidjet ćemo što će na kraju građani Grada Zagreba i Hrvatske morati platiti za ovu trgovinu jer očito je da se pokušavaju dogovoriti", kazao je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!).

--------------------------------------------------

10:41 Već na početku sjednice nema kvoruma te se sjednica nastavlja u 11:40. 25 zastupnika vladajuće većine nije došlo na sjednicu.

------------------------------------------

10:35 Prije početka sjednice, Tomislav Stojak iz HNS-a, SDP-ov Gordan Maras i Zlatko Hasanbegović komentirali su situaciju u Skupštini.

"Mislim da je bilo dosta laganja Zagrepčana. Ako kolege iz HDZ-a ustraju na amandmanima neka to jasno i glasno kažu, neka amandmani ostaju na sjednici i neka se glasa o njima pa da vidimo kako će se glasati ako ostaju u proceduri. Ovo danas treba prestati. Niti jedan građanin Zagreba nije zaslužio da se gradski zastupnici iz bilo koje političke opcije ovako ponašaju i da na ovoj razini raspravljamo, odnosno ne raspravljamo o najbitnijem dokumentu razvoja Grada Zagreba. Očekujem da ovaj dokument ne prođe, da GUP ne bude uopće predmet daljnjih rasprava, da ga se povuče ili glasa protiv i da se zaboravi na njega, da krenemo ispočetka", kazao je zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.

"Da ponovim stav SDP-a Grada Zagreba, ovo što rade gradonačelnik Bandić i premijer Plenković je cirkus od Gradske skupštine. Očekujemo da zastupnici ne prihvate GUP, da se krene u izradu novog dokumenta koji bi održavao potrebe građana Grada Zagreba i pripremimo grad za 21. stoljeće.

Mogu jednu jedinu poruku reći gradonačelniku Bandiću i premijeru Plenkoviću, da njihovi noćni razgovori ne mogu zaustaviti promjene koje dolaze u Grad Zagreb i da ćemo se, vjerujem, za manje od godinu dana svega ovoga što izvode sjećati kao jedne loše šale. Građani Grada Zagreba su spremni, ako je to potrebno, i na ulici svojim aktivizmom, demonstracijama i protestima promijeniti gradonačelnika Bandića i premijera Plenkovića.

Ovo nema nikakvog smisla, pozivamo na razum, da se odbije ovaj dokument, da se prestanu ponašati kao što se ponašaju do sada, bahato i na neki način nedostojno Grada Zagreba. Pozivamo sve zastupnike da odbiju GUP i da prestanu raditi od grada cirkus i od građana. Zagreb mora biti primjer, nešto što će funkcionirati po pravilima struke, Zagreb ne smije biti cirkus što rade Bandić i Plenković", kazao je Maras.

Na novinarsko pitanje kako misli da bi građani mogli promijeniti Bandića i Plenkovića, Maras je kazao da su građani počeli iskazivati svoj protest i nezadovoljstvo s gradonačelnikom.

"Oni će to raditi i dalje sve dok se ta politika u Zagrebu ne promijeni normalnim, uobičajenim načinom, izborima ili opozivom ako to bude bilo potrebno", kazao je.

"Naše stajalište je potpuno jasno od samoga početka, GUP ne prihvaćamo a danas će biti ono što su se gospodin Plenković i gospodin Bandić sinoć u kasnim satima dogovorili. Ovo pitanje prelazi okvire GUP-a. Ovo je zakulisna borba u političkoj močvari i kaljuži čiji su rodonačelnici gospodin Plenković i Bandić. Sva ova pitanja bit će riješena sljedećim parlamentarnim izborima, a nakon toga u novim izborima za Grad Zagreb. Do tada imat ćemo loš teatar. Gospodin Bandić će nas častiti svojim filozofskim spoznajama o Feuerbachovim tezama koje je loše naučio na tečajevima za DSZ", kazao je Hasanbegović.

------------------------------------------

Burna sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je sinoć prekinuta u 20:40 sati, nastavlja se danas u 10:30 sati.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je odbio preostalih 11 amandmana HDZ-a na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a iz istog razloga zbog kojih je, kako je naveo u očitovanju, povukao i vlastite - jer nisu bili u javnoj raspravi.

Podsjetimo, Bandić je jučer ujutro na početku sjednice povukao iz postupka vlastitih šest amandmana, Klub gradskih zastupnika njegove Stranka rada i solidarnosti te Zelene liste povukli su 65 podnesenih amandmana, a Klub HDZ-a povukao je četiri od 15 podnesenih amandmana.

Bandić se jučer založio za transparentno donošenje GUP-a, bez žučnih polemika.

- Ne želim ni s kim polemizirati. Svatko ima svoju viziju grada, samo što tu viziju moraju pronaći građani. To je onaj mali problem i to je teško zaslužiti - kazao je Bandić.

Naveo je da su odustali od amandmana jer onda postupak ne bi bio u potpunosti transparentan. Sve prijedloge i primjedbe građana, kaže, razmotrit će u sljedećim izmjenama i dopunama GUP-a.

- Pozivam svu stručnu javnost da iskoristi svoj utjecaj na donošenje propisa i da nam Ministarstvo graditeljstva donese pravilnik koji čekamo 6 godina - rekao je Bandić prije prekida sjednice. Za kraj naveo je da GUP nije savršen, ali da su ga napravili po pravilima koja imaju.

Kako piše N1, na stolu su ostale tri opcije. Prva je da se glasa o GUP-u te da GUP prođe, druga je da GUP padne ukoliko protiv njega budu HDZ i oporba, a treća je da Bandić povuče GUP s dnevnog reda prije glasanja.

Katarina Brečić, reporterka N1, na svom Twitteru je objavila da su se predstavnici zagrebačkog HDZ-a jutros sastali s premijerom Andrejom Plenkovićem te da HDZ ne odustaje od svojih amandmana na GUP.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika, kazala je da očekuje da se GUP izglasa, a HDZ-ov Ivan Ćelić kazao je da i dalje očekuje da se prihvati svih 11 amandmana HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:00