PUCNJAVA U ZAGREBU

RAVNATELJ ŠKOLE UPOZORAVAO JE VLASTI NA SITUACIJU U VUKOMERCU 'Ta obitelj koristi prostor škole za svoje potrebe. Roštiljaju, peru tepihe, troše vodu'

 Mario Dujic / CROPIX

Dva dana nakon pucnjave ispred Osnovne škole Vukomerec, tu zagrebačku četvrt poslijepodne je opkolila policija. Uhićenim osobama, koje se dovode u vezu s pucnjavom, prijeti do pet godina zatvora.

Od nemilog događaja djeca su u strahu, a roditelji su zbog svega odlučili ne slati ih u školu. Jutros je u školu stigao tim za krizne intervencije kako bi djeci, roditeljima, ali i učiteljima pružili psihološku pomoć. Popodne je na školskom igralištu organizirano i druženje djece i roditelja, na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Milan Bandić. Ponovno je došlo do incidenta - nakon dolaska gradonačelnika okupljeni su negodovali, bilo je i naguravanja, a jedan od prosvjednika sukobio se sa šefom Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavlom Kalinićem.

O cijeloj ovoj situaciji u Temi dana HRT-a su govorili Mario Župan iz roditeljskog vijeća, Vanda Bazmenjak, stručna savjetnica u Gradskom uredu za obrazovanje i Zdravko Dominik, ravnatelj OŠ Vukomerec.

Župan smatra da nije dobro da djeca u školskom dvorištu moraju gledati specijalnu policiju, no vjeruje da će se situacija brzo smiriti.

Komentirajući jučerašnje najave da roditelji neće slati djecu u školu dok se romska obitelj ne iseli, Župan je rekao da je zaključak sastanka bio da danas organiziraju druženje s djecom, da pokažu djeci da se ne smiju bojati, a od policije su dobili garanciju da će od ponedjeljka sve teći normalno. Vjeruje da više neće biti potrebe za policijskim vozilima u njihovu kvartu.

Dominik je komentirao današnji incident, kazavši da je sve bilo zamišljeno da razbiju strah koji se uvukao u građane. Smatra da je današnja situacija sporadičnog karaktera i da neće utjecati na nastavu u ponedjeljak.

-Tim za psihološku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja došao je danas u školu i bio je na usluzi svima koji su osjećali potrebu da se s njima razgovara. Riječ je o oko 15-ak roditelja i djece, dodao je Dominik.

- Činjenica je da danas živimo u nesigurnim i nepredvidivim vremenima i ova situacija nas je na neki način iznenadila i zabrinula, tim više što se to dogodilo na ulici, ali u neposrednoj blizini škole. To svakako zabrinjava roditelje, učenike i sve nas koji radimo u obrazovanju, kazala je Bazmenjak.

Pojasnila je da djeca mogu imati raznorazne psihološke posljedice, od nesigurnosti, strahova, noćnih mokrenja, povlačenja u sebe, a sve može dovesti i do agresivnosti.

Ravnatelj dominik potvrdio je tvrdnje roditelja da problematična obitelj čak i koristi školski prostor, ponajviše školsko igralište.

- Točno je što tvrde roditelji da ta romska obitelji koristi prostor škole od igrališta za vlastite potrebe. Tako da se tamo roštilja, peru se tepisi, a čak se i troši školska voda. Ograda škole otvorena je i nakon što završe školske aktivnosti pa oni to koriste. Mi smo uputili niz dopisa prema Centru za socijalnu skrb, gradskom uredu, državnom odvjetništvu, policiji...

Upozoravali smo često no institucije nisu odradile svoj dio posla koji se od njih očekivao. Oni žive nekoliko metara od same škole i koriste sve što im je na dohvat ruke, rekao je Dominik.


Kazao je da je policija danas obilazila školu u civilu. Posljepodne, prilikom dolaska gradonačelnika Milana Bandića bila je i interventna policija.

Dominik je rekao da je škola odradila sve što se od njih očekivalo te da jučerašnji sastanak dokazuje da su se odazvali njihovom pozivu i da traže rješenje zajedno sa školom. Vjeruje da je ovo sve iza njih te da od ponedjeljka nastavljaju sa školom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 22:46