POLA ŠKOLE PRAZNO

NI PET DANA NAKON PUCNJAVE U VUKOMERCU RODITELJI NISU SIGURNI U SIGURNOST SVOJE DJECE 'Sin se jako boji i stalno me pita hoće li se opet pucati'

 
 CROPIX

Ni pet dana nakon pucnjave ispred zagrebačke osnovne škole u Vukomercu roditelji nisu sigurni u svoju, kao ni u sigurnost svoje djece. U školu se jučer vratila većina djece, ali uz pratnju roditelja i policijsku zaštitu. Djeca su i dalje u strahu, a roditelji ne vjeruju da ih policija može zaštititi pa neki još ne šalju svoju djecu u školu, iako su ravnatelj Zdravko Dominik, gradonačelnik Milan Bandić, pa i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekli kako su građani Vukomerca sigurni.

- Došla sam u izvidnicu, sina nisam poslala u školu jer sam čula da će danas biti pokop pokojnog Zahirovića pa se bojim da će opet eskalirati situacija. Ne želim ga još pustiti, vidjet ću kako ću dalje. Roditelji smiju opravdati izostanak do tri dana pa ću nakon toga procijeniti što ću dalje. Sin mi se jako boji i stalno me ispituje ‘mama, hoće li opet pucati?’ Klupe su poluprazne, a roditelji se dogovaraju preko WhatsApp grupa hoće li ili neće poslati svoju djecu u školu - rekla nam je majka 10-godišnjaka koja je htjela ostati anonimna, kao i ostali roditelji koji su jučer dopratili svoju djecu u školu jer su, kažu nam, previše u strahu.

Osiguranje

Neki od roditelja prvašića svoju su djecu poslali u školu, ali kažu da im nisu rekli što se zbivalo u srijedu kad je počeo vatreni obračun između dvije zaraćene obitelji.

- Rekao sam sinu da je pukla vodovodna cijev, još je premali da mu kažem istinu. Došlo je nešto više od polovice djece danas u školu, mnogi se još boje. Kažem vam, sad je dobro dok je tu policija, ali za jedno 2-3 mjeseca kad oni odu, opet će buknuti - kaže nam jedan od zabrinutih roditelja.

U školu je jučer došla i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je rekla kako je najvažnije da se situacija smiri kako bi učitelji i učenici mogli normalno krenuti s nastavom.

- U razgovoru s ravnateljem zaključili smo da bi bilo izuzetno važno da se sada prostor oko škole osigura tako da se u njega ne ulazi i da se ondje ne odvijaju bilo kakva okupljanja, nego da je prostor škole isključivo za učenike i učitelje. I u tom smislu mislim da je važno da se njima osigura nesmetani rad - rekla je ministrica Divjak.

Djecu je u školu jučer “ispratio” i zagrebački gradonačelnik koji je rekao kako učenici od ponedjeljka normalno idu u školu i da je to najvažnije, a da policija jamči sigurnost. Iz policije također uvjeravaju roditelje da nema razloga za zabrinutost te da se u školu postavlja videonadzor. Ipak, dio roditelja ne misli da će to popraviti situaciju.

- Policija i videonadzor nam ništa ne znače. I banke ih imaju pa ih opet opljačkaju i upucaju ljude. Protiv metka nema pomoći - kaže nam majka jednog učenika.

Stručna pomoć

Ravnatelj škole je nakon sastanka ravnateljstva rekao kako je u školi i dalje krizni tim Ministarstva koji provodi razgovore s roditeljima i učiteljima te je osigurana stručna psihološka pomoć za djecu kako bi im se pomoglo da prebrode doživljene traume nakon pucnjave. Za tjedan dana sazvan je novi sastanak ravnateljstva, policije i gradonačelnika.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je policija u kontaktu s roditeljima i vodstvom škole te je istaknuo da će i dalje biti nazočna u kvartu, posebno radi vraćanja percepcije sigurnosti.

- Već sam javno rekao kako svi mogu biti sigurni na području Vukomerca i cijelog područja oko škole zbog nazočnosti policije, koja je i samu tu noć djelovala promptno, profesionalno i uhitila počinitelje. Što se tiče sigurnosti, djeca mogu ići u školu i siguran sam da će se situacija početi smirivati - rekao je jučer ministar Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:04