BANDIĆEV NACRT

REKORDAN PRORAČUN GRADA ZAGREBA Gradit će se dom za branitelje samce, skresani proračuni za obrazovanje, kulturu, smanjuju se i sredstva za bebe...

 
Lokacija budućeg hotela za branitelje samce nalazi se na mjestu gdje je sada gradska Razvojna agencija (u krugu)
 CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zajedno sa svojim pročelnicima na sjednici Gradske skupštine 13. prosinca branit će prijedlog proračuna za 2019. godinu težak čak 10,2 milijarde kuna.

Povećanje je to od gotovo 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji proračun, odnosno oko 2,3 posto, a u ukupnom proračunu oko 8,2 milijarde kuna odnosi se na osnovni dio, a oko dvije milijarde kuna odnosi se na proračune proračunskih korisnika.

Pregledom ovog temeljnog dokumenta jasno je da su najveći dobitnici ovakvog proračuna Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, koji vodi pročelnica Mirka Jozić, a čiji je ukupni plan 1,2 milijarde kuna, što je povećanje od gotovo 240 milijuna kuna, te Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinka Bilića, koji će upravljati s gotovo 1,5 milijardi kuna, odnosno s čak 200 milijuna kuna više nego ove godine.

Ured za gospodarstvo planira energetsku obnovu zgrada javne namjene za 34 milijuna kuna, početak realizacije projekta Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom težak 52 milijuna kuna, uređenje velesajma za projekt Zagreb - inovativni grad u iznosu od oko 15 milijuna kuna, a prema proračunu, osigurano je i 3 milijuna kuna za sanaciju sjeverne tribine maksimirskog stadiona te milijun kuna za projekt nacionalne bolnice u Blatu.

Na dobitku će biti i Gradski ured za branitelje, kojem će se proračun povećati za oko 2 milijuna kuna, a među novim je stavkama i financiranje doma za branitelje samce. Za projektnu dokumentaciju predviđen je trošak od milijun kuna, dom bi trebao biti smješten u Golikovoj ulici i imati kapacitet od 50-ak mjesta. Taj bi smještaj trebali sufinancirati branitelji.

- Bit će smješteni u prostorima koje trenutačno koristi Razvojna agencija Zagreb, a ona se pak seli na Zagrebački velesajam - kažu nam naši sugovornici.

Dobitnici i gubitnici

Među onima kojima su skresani proračuni jest Gradski ured za obrazovanje, koji će na raspolaganju imati 1,7 milijardi kuna, oko 50 milijuna manje nego lani. Prema ovom dokumentu, manje će dobiti osnovno i srednje obrazovanje, posebno u stavci nabave udžbenika, na što je ove godine potrošeno oko 58 milijuna kuna, a dogodine bi se taj trošak trebao smanjiti na oko 30 milijuna kuna.

- Neće se nabavljati novi udžbenici jer nije godina nabave. Ova su sredstva osigurana bez Vladine odluke da financira besplatne udžbenike u cijeloj državi - navode u Gradu.

Osim obrazovanja, manje sredstava ići će i u Gradski ured za kulturu, koji vodi Ana Lederer, bivša zastupnica Neovisnih u Gradskoj skupštini. Kultura će ukupno dobiti 586 milijuna kuna, odnosno 29 milijuna manje nego ove godine. Čak četiri milijuna kuna manje dobit će HNK, a sredstva za nezavisnu produkciju, posebno stavke za tekuće donacije, smanjena su za 8 milijuna kuna. Je li smanjenje sredstava za kulturu jedan od razloga nezadovoljstva Neovisnih, partnera Milana Bandića i HDZ-a unutar vladajuće kulture u Skupštini, vidjet će se na glasanju 13. prosinca.

Manje novca imat će i Ured za demografiju, koji će raspolagati s 400 milijuna kuna, 10 milijuna manje nego ove godine, a posebno u oči bode stavka da će se smanjiti sredstva za novorođenčad sa 78 na 70 milijuna kuna. Za roditelje odgajatelje osigurano je 290 milijuna kuna, jednako kao i ove godine.

Manji prihodi

U Gradu su naveli da očekuju i smanjenje prihoda zbog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, ali dodaju da to s druge strane, “otvara prostor poslodavcima za povećanje plaća te bi se tako utjecalo na zadržavanje mladih i stvaranje preduvjeta za snažniji i dugoročno održiviji gospodarski rast gospodarstva”. Također, u proračun je ukalkuliran gubitak od gotovo 50 milijuna kuna zbog izmjena i dopuna Zakona o porezu na promet nekretnina koje planiraju smanjenje stope poreza s četiri na tri posto.

Od europskih fondova u Gradu planiraju dobiti gotovo 475 milijuna kuna, i to za obnovu remetinečkog rotora oko 200 milijuna kuna, što je gotovo 80 posto ukupnih sredstava, za interventne mjere plana gospodarenja otpadom 110 milijuna kuna, za energetsku obnovu zgrada javne namjene 24 milijuna kuna te za rekonstrukciju galerije Gradec na Gornjem gradu u Visitor centar Zagreb u iznosu od 15 milijuna kuna.

Što se tiče kapitalnih ulaganja, za 2019. godinu osigurano je 29 milijuna kuna za žičaru na Sljemenu, 60 milijuna, deset više nego ove godine, za Imunološki zavod, a za modernizaciju pothodnika 16 milijuna kuna.

Prijedlog proračuna za 2019. zastupnici su dobili jučer, krajnji je rok za podnošenje amandmana 8. prosinca, a Bandiću je za usvajanje potrebno 26 ruku. Podsjetimo, Neovisni za Hrvatsku najavili su da će, ako oporba skupi 21 ruku, sa svojih pet zastupnika glasati protiv proračuna za 2019. godinu. U slučaju tog scenarija Bandić predlaže privremeno financiranje, a ako to padne, Zagrepčane čekaju izbori za novi saziv Gradske skupštine.

Dubravka Vrgoč: Očekujem da će Grad slijediti direktive države

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu teatar je kojem 95 milijuna kuna zajedno daju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, od čega je oko 12 milijuna za program, a ostalo za plaće petstotinjak zaposlenika i honorare vanjskih suradnika, račune za struju i vodu, tzv. hladni pogon. Četiri milijuna kuna, koliko Grad planira smanjiti HNK, otprilike je iznos godišnjeg programskog budžeta za premijere jedne od umjetničkih grana, opere, baleta ili dramskog kazališta.

- Ne mogu komentirati prijedlog gradskog proračuna. Kako ugovor o financiranju HNK potpisuju Ministarstvo kulture i Grad početkom godine, a pritom država financira HNK sa 51 posto sredstava, a Grad sa 49 posto, mogu samo reći da očekujem da će Grad slijediti svojih 49 posto iz tog ugovora - rekla je o prijedlogu smanjena sredstava za HNK Zagreb intendantica Dubravka Vrgoč. (I. M.)

U odnosu na 2018. proračun raste za gotovo milijardu kuna

10,2 milijardi kuna

prijedlog je Bandićeva proračuna za 2019. godinu

800 milijuna kuna

povećanje je u odnosu na ovogodišnji proračun

1,2 milijarde kuna

na raspolaganju će imati Gradski ured za gospodarstvo

38 milijuna kuna

manje potrošit će se za kupnju udžbenika

8 milijuna kuna

manje se izdvaja za isplatu novorođenima

29 milijuna kuna

manje imat će Ured za kulturu koji vodi Ana Lederer

2 milijuna kuna

više dobit će Ured za branitelje

260 milijuna kuna

planirana je investicija u obnovu rotora Remetinec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:37