EKSKLUZIVNO

Vesna Škare Ožbolt od riječi do riječi prepisala program od Mosta!

Nakon našeg upita njezin tim prekopirane dijelove Mostova programa brisao je velikom brzinom iz rubrike #rješenja na svojoj stranici
Vesna Škare Ožbolt
 Goran Mehkek/Cropix

Nekadašnja savjetnica predsjednika Franje Tuđmana, saborska zastupnica, ministrica pravosuđa u prvoj Vladi Ive Sanadera... a poslije odvjetnica s uredom u Zagrebu u zadnjih par tjedana prometnula se kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba s ozbiljnim šansama da igra jednu od glavnih rola na svibanjskim izborima. Tvrdi da se u utrku uključila nakon zagrebačkog potresa zbog dugogodišnjih i brojnih infrastrukturnih problema, te neorganiziranosti gradske uprave.

"Moj program uključuje sve segmente problema koji su zastupljeni u našim životima, vratit ćemo Zagrebu ponovno stari sjaj i učiniti život kvalitetnijim", objavila je na svojoj web-stranici volimzagreb.hr na kojoj je uz izborni program objavila i dodatnu razradu svojih ideja u rubrici #rješenja. Nudi ih mnogo, podijeljenih u 12 tematskih poglavlja: obnova od potresa, promet, gospodarstvo i poduzetništvo, zdravstvo, kultura, plan gospodarenja otpadom, sport...

Rijetko viđen plagijat

Lijepo je, pristojno i za birače korisno da osoba koja ima ambiciju upravljati najvećim gradom u zemlji na vrijeme i u detalje javno objavi svoj program, ideje i svoja rješenja. Za svaku bi to pohvalu bilo da ne postoji jedan "mali" problem. Njena rješenja čak su i za hrvatske prilike rijetko viđen plagijat. Mnoge rečenice, pa i cijeli pasusi #rješenja Vesne Škare Ožbolt doslovce su prepisani - od riječi do riječi, od slova do slova, od zareza do zareza - iz izbornog programa Mosta i njihova tadašnjeg gradonačelničkog kandidata Marka Sladoljeva, objavljenog uoči lokalnih izbora u Zagrebu u proljeće 2017.

image
Jutarnji Grafika

"U Zagrebu je moguće postići bitno bržu promjenu postupanja s otpadom... Moguće je uspostaviti i dva, pa čak i tri reciklažna centra, ovisno o prostorno planskim uvjetima i dogovoru sa susjednim gradovima i općinama...", objavljeno je na web-stranici Škare Ožbolt u rubrici #rješenja ispod naslova "Plan gospodarenja otpadom".

Super, ali isto to piše i u Mostovu programu iz 2017.: "Osnovna teza: U Zagrebu je moguće postići bitno bržu promjenu postupanja s otpadom … Moguće je uspostaviti i dva, pa čak i tri reciklažna centra, ovisno o prostorno planskim uvjetima i dogovoru sa susjednim gradovima i općinama".

Kopi-pejstanja bilo je i u drugim #rješenjima, a poglavlje "Kultura" potpuno je prepisano iz Mostova programa.

"Izazovi u kulturi, umjetnosti i medijima koji su prisutni na razini Republike Hrvatske, u većem dijelu se očituju i u gradu Zagrebu, a s obzirom na brojnost ustanova, te umjetnika i kulturnjaka koji u Zagrebu djeluju, te njihov utjecaj na Hrvatsku u cjelini, ti izazovi postavljaju se u još većoj mjeri. U nizu ustanova u kulturi kojima je osnivač i materijalni pokrovitelj Grad Zagreb prisutno je upitno kadroviranje i zapošljavanje. Takvo zapošljavanje, te postavljanje čelnih ljudi ustanova u kulturi, obilježeno je nepotističkim i stranačkim pritiscima i utjecajima. Rezultat takvih kadrovskih rješenja su loše materijalno, organizacijsko i umjetničko vođenje pojedinih ustanova. Dokazi za to su financijski protuzakonite radnje, preplaćivanje naručenih poslova, angažiranje prijatelja, srodnika, stranačkih simpatizera ili članova stranaka, a koji za to nemaju potrebne kvalifikacije, obrazovanje, ni zakonske uvjete...", piše Most 2017., ali i Vesna Škare Ožbolt 2021. godine.

Stoga smo je jučer pitali da nam komentira činjenicu da su mnoge rečenice njenih #rješenja doslovno prekopirane iz programa Mosta i da nam objasni zašto je odlučila kopirati tuđi program. Pitali smo je i hoće li se možda ispričati kolegama iz Mosta ili ukloniti prekopirane dijelove #rješenja s web-stranice?

Akcija uklanjanja

Mostovcima se nije ispričala, ali je nakon našeg upita počela brza i odlučna akcija njezina tima - prekopirane dijelove Mostova programa brisali su velikom brzinom iz rubrike #rješenja na svojoj web stranici.

- Od početka kampanje naš se program nalazi na službenoj stranici www.volimzagreb.hr u PDF formatu te je svakome vidljiv i dostupan. Jedini izvor koji je korišten u izradi našeg Programa bio je Program razvojne strategije Grada Zagreba u razdoblju 2017. - 2020. godine. Sve ostale insinuacije glede vjerodostojnosti sadržaja našeg Programa ne smatramo potrebnim komentirati. Ovakve pokušaje diskreditacije smatramo nedostojnim naše pažnje - odgovorio nam je Leo von Breithen Thurn, voditelj ureda Vesne Škare Ožbolt.

Upozorili smo ih da nas ne prave budalama, da smo napravili screenshotove plagiranih dijelova #rješenja prije nego što su ih uspjeli izbrisati i zamijeniti novim tekstom, te zatražili da nam odgovore zašto su počeli uklanjati s weba - a nakon našeg upita - jedan po jedan tekst iz rubrike #rješenja.

- Poštovani, poslan Vam je naš službeni program u PDF formatu, koji nije moguće naknadno korigirati - poručili su.

Iz zagrebačkog Mosta poručili su da su neugodno iznenađeni, ali da "neće raditi frku oko toga".

- To pokazuje da se na funkciju zagrebačkog gradonačelnika ne može kandidirati bez jakog tima stručnjaka iza sebe i ponosni smo da smo i 2017. imali fantastičan program koji drugi kandidati koriste kao referentnu točku - kažu.

Copy paste: Primjeri prepisanih programskih rješenja

1. GOSPODARSTVO

ŠKARE-OŽBOLT

Obzirom da u Gradu Zagrebu posluje oko 34 tisuće poduzetnika i oko 12 tisuća aktivnih obrta, smatramo da zaslužuju posebnu suradnju i razumijevanje od strane gradskih vlasti. Problemi s kojima se susreću obrtnici, mikro, mali i srednji poduzetnici su represivan i otežavajući regulatorni okvir, fiskalna i parafiskalna opterećenost, otežan pristup financiranju te kronični nedostatak stručnog kadra.

MOST

S obzirom da u gradu Zagrebu posluje oko 34 tisuće poduzetnika i oko 12 tisuća aktivnih obrta, smatramo da zaslužuju posebnu suradnju i razumijevanje od strane gradskih vlasti. Problemi s kojima se susreću obrtnici, mikro, mali i srednji poduzetnici su represivan i otežavajući regulatorni okvir, fiskalna i parafiskalna opterećenost, otežan pristup financiranju te kronični nedostatak stručnog kadra.

2. DRUŠTVENE DJELATNOSTI

ŠKARE-OŽBOLT

Zagreb može biti najbolje mjesto po kvaliteti života samo ako pruža dovoljno kvalitetnih socijalnih, obrazovnih, zdravstvenih, znanstvenih, kulturnih, umjetničkih i tehničkih usluga svim svojim građanima.

MOST

Zagreb može biti najbolje mjesto po kvaliteti života samo ako pruža dovoljno kvalitetnih socijalnih, obrazovnih, zdravstvenih, znanstvenih, kulturnih, umjetničkih i tehničkih usluga svim svojim građanima.

3. SPORT

ŠKARE-OŽBOLT

Ne postoji apsolutno nikakav razlog da grad odnosno građani Zagreba kroz poreze i prirez financiraju sportske kolektive koji se ponašaju kao zatvorene ustanove i privatna društva.

MOST

Ne postoji apsolutno nikakav razlog da grad odnosno građani Zagreba kroz poreze i prirez financiraju sportske kolektive koji se ponašaju kao zatvorene ustanove i privatna društva.

4. PROMET

ŠKARE OŽBOLT

Kapitalne projekte za rješavanje prometnih problema planira se financirati iz fondova Europske unije.Projekte vezane uz rješavanje urbane prometne infrastrukture, a kakobihse smanjilo zagađenje zraka u gradu i pozitivno djelovalo na okoliš, te povećala sigurnost prometa.

MOST

... kapitalne projekte za rješavanje prometnih problema planira isključivo uz sufinanciranje iz fondova Europske unije.Ono je, srećom, moguće jer fondovi EU financiraju do 85% projekte vezane uz rješavanje urbane prometne infrastrukture, a kako bi se smanjilo zagađenje zraka u gradu i pozitivno djelovalo na okoliš, te povećala sigurnost prometa. Svako smanjenje gužve u gradu pozitivno djeluje na okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:24