GRADSKA SKUPŠTINA

HDZ-ovac Herman Tomaševiću: ‘Mogao bi se malo i nasmijati, a ne samo plakati nad kosturima iz ormara‘

Tomaševićeva najava dolazi nakon pitanja gradskog zastupnika Trpimira Goluže o situaciji u košarkaškom klubu
Tomislav Tomašević, Joško Klisović
 Tomislav Kristo/Cropix

- Šaljem kontrolu u Cibonu da vidimo kako se tamo troši gradski novac. Mislimo da je upravljanje Cibonom loše i sve ćemo napraviti da ustanovimo kako se troši novac iz proračuna koji ide u sportski klub - najavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na sjednici Gradske skupštine u četvrtak.

Tomaševićeva najava dolazi nakon pitanja gradskog zastupnika Mosta Trpimira Goluže koji je tražio gradonačelnika da se izjasni o situaciji u košarkaškom klubu Cibona koji već neko vrijeme ima ozbiljne financijske i upravljačke probleme.

- Bili su 96 dana u blokadi, postoji sumnja u vjerodostojnost bilanci, Cibonom upravljaju ljudi iz crne kronike, potpisuju se sumnjivi ugovori s igračima. Znate li tko vodi Cibonu i dokad mislite tolerirati situaciju tamo? - pitao je Goluža gradonačelnika.

Tomašević je odgovorio da planira poslati kontrolu, ali je pozvao i ministarstvo i inspekcije da uđu u Cibonu.

- Uprava Cibone mora odgovarati, zabrinuti smo za stanje iako to nije gradska ustanova, vrijeme je za promjene - rekao je Tomašević.

- Mislim da bi se Tomašević mogao malo i nasmijati pred građanima, radi psihološkog efekta, a ne samo plakati nad kosturima iz ormara - poručio je HDZ-ov gradski zastupnik Mislav Herman komentirajući da je gradonačelnik Tomašević preozbiljna i rijetko se nasmije.

Osvrnuo se Herman i na najvažniju točku dnevnog reda - rebalans proračuna.

- Te su uštede smiješne. Napravilo smo usporedbu na prosječnoj zagrebačkoj plaći, od 8.300 kuna Tomašević je rebalansom uštedio manje od pet kuna - rekao je Herman dodajući da od rebalansa proračuna ne bi bilo ni "R" da nije HDZ-a i ukupno 400 milijuna kuna koliko je država dala gradu. Jučer je, primjerice, premijer Andrej Plenković najavio uplatu 150 milijuna kuna u Grad Zagreb.

Predsjednik Skupštine SDP-ov Joško Klisović rekao je da gradski proračun treba učiniti realnim i da su uštede u protekla tri mjeseca od 400 milijuna kuna poništene računima koji su se odjednom pojavili.

Inače, na dnevnom redu četvrte sjednice Gradske skupštine koja upravo traje su rebalans zagrebačkog proračuna, suglasnost o sklapanju sporazuma za sudjelovanje Grada Zagreba u obnovi javnih institucija, među ostalim Gradskog kazališta Gavella i Umjetničkog paviljona, a glasat će se i o dodatnom financiranju obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Na dnevnom redu su i financijska izvješća Zagrebačkog holdinga, ZET-a i drugih društava.

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine rebalans proračuna

Na dnevnom redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja je počela u četvrtak u Staroj gradskoj vijećnici, je rebalans gradskog proračuna, a uoči sjednice oštro ga je kritizirao oporbeni HDZ tvrdeći da se radi o rebalansu sa "smiješnim uštedama".

Potpredsjednik Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman novinarima je prije sjednice rekao da je "rebalans proračuna s uštedama koje su nekoliko puta manje od ušteda koje je radio pokojni gradonačelnik Milan Bandić u prošlom sazivu, a kojima se tada smijalo".

Ako pogledamo ukupni proračun s proračunskim korisnicima ušteda je 0,27 posto, a bez proračunskih korisnika ušteda je 0,06 posto. Ekvivalentno s prosječnom plaćom u Zagrebu od 8309 kuna - uštedjeli smo oko 22 kune ako gledamo ukupni proračun, odnosno manje od pet kuna bez proračunskih korisnika, istaknuo je Herman.

Dosadašnji proračun u iznosu od 14.035.374.000 kuna smanjuje se rebalansom za iznos od 37.474.500 kuna tako da će nakon rebalansa iznositi 13.997.899.500 kuna, odnosno bit će manji za 0,27 posto.

Prije sjednice Gradske skupštine zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević novinarima je na pitanje kako ipak nije bilo previše ušteda odgovorio da je ušteda bilo "ali su ih pojeli 'financijski kosturi', i to se lijepo vidi iz rebalansa".

Upitan znači li to da nema tri i pol milijarde kuna ušteda Tomašević kaže da to nitko nije niti najavio.

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine je i suglasnost o sklapanju sporazuma za sudjelovanje Grada Zagreba u obnovi javnih institucija, među ostalim Gradskog kazališta Gavella i Umjetničkog paviljona, a glasat će se i o dodatnom financiranju obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Na dnevnom redu su financijska izvješća za prošlu godinu Zagrebačkog holdinga, ZET-a, Zagrebačkog velesajma, Zagrebačkog inovacijskog centra i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.

Također, prijedlog o davanju prethodne suglasnosti Zagrebačkom holdingu za statusnu promjenu pripajanja trgovačkih društava CENTAR i AGM, te davanje prethodne suglasnosti Zagrebačkom holdingu za statusnu promjenu pripajanja trgovačkog društva Zagrebačka stanogradnja trgovačkom društvu Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo.

Gradski zastupnici odlučivat će i o prijedlogu o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju pristupne prometnice - Servisne ceste uz budući objekt Sortirnice otpada.

Na dnevno redu je i prijedlog Trpimira Goluže iz Kluba gradskih zastupnika Mosta za pokretanje postupka izrade novog Prostornog plana Grada Zagreba. (Hina)

Zagrebačka Skupština: Novi ustroj Gradske uprave od 1. siječnja

Na dnevni red zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak je po hitnom postupku uvršten prijedlog da se novi ustroj Gradske uprave, po kojemu se broj gradskih ureda s 27 smanjuje na 16, primjenjuje tek od 1. siječnja, a ne od 31. listopada, kako je bilo najavljeno.

U prijedlogu odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića navodi se da je prema mišljenju Ministarstva financija novi ustroj Gradske uprave trebao biti prikazan i kroz proračun Grada Zagreb.

Kako se o rebalansu proračuna danas odlučuje na sjednici, i to prema prethodnom ustrojstvu, po stupanju odluke na snagu trebao bi se raditi novi rebalans, za što nema vremena u listopadskom zasjedanju Skupštine. Proračun za 2022. će stoga biti usuglašen s novim ustrojem Gradske uprave.

Po hitnom postupku na dnevni red uvrštena je i odluka kojom se, zbog povoljnije epidemiološke situacije, ukidaju mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije na ugostitelje, obrtnike i turističke agencije.

Do sada ih je Grad Zagreb tim mjerama oslobodio plaćanja zakupnine prostora u gradskom vlasništvu te im je komunalna naknada bila umanjena za 30 posto, a ukupan iznos oslobođenja u razdoblju od prošle godine procjenjuje se na 113.052.790 kuna. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:01