STIŽE NAM EURO!

Sandra Švaljek: Ne trebamo referendum, za euro smo se odlučili kada smo ušli u Europsku uniju

Zemlje koje su uvodile euro, nakon prvog vala uvođenja eura, u prosjeku su imale porast cijena za samo 0,2 posto - kaže Švaljek

Vrlo je izvjesno da će Hrvatska dobiti potporu za ulazak u Europski tečajni mehanizam II (ERB II) što je svojevrsna čekaonica za eurozonu. Prema nekim procjenama euro bismo uveli tek za dvije godine.

Premda je nakon koronakrize euro puno primamljiviji nego što je bio prije, ulazak u eurozonu ipak otvara neka pitanja. Jedno od njih je hoće li o odricanju od kune i uvođenju eura odlučivati građani na referendumu.

Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek smatra da smo već na referendumu o ulasku u EU odlučili i to da želimo euro. Sva druga pitanja, kaže Švaljek, su politička.

- Hrvatska uvodi euro kao zadnji korak u integraciji s EU. Euro uvodimo jer donosi brojne gospodarske prednosti. Jedna od njih je izostanak valutnog rizika. Svi koji imaju kredite u eurima ili su vezani za euro, bilo da se radi o građanima, poduzetnicima, državi, strahuju što bi se dogodilo s otplatama njihovih kredita u slučaju da kuna oslabi - kaže zamjenica guvernera.

Napominje da smo nedavno imali iskustvo tijekom pandemijske krize da je kuna u maloj mjeri oslabila i iznosi rata kredita su se povećali. Bit će i širih ekonomskih koristi, kaže naša sugovornica i navodi među njima bolju ocjenu investicijskog rejtinga.

- Zemlja u eurozoni je zanimljivija ulagačima, a u situaciji krize kakvoj smo svjedočili eurozona je od velike koristi jer se koriste europski stabilizacijski mehanizmi i omogućava kreditiranje zemljama u eurozoni. Uostalom, Europska središnja banka provodi opsežan program otkupa vrijednosnih papira. U takvim programima Hrvatska će kao članica eurozone moći sudjelovati i osigurati likvidnost po povoljnim uvjetima - kaže Švaljek.

Osvrnula se i na strah od poskupljenja za koji kaže da nije opravdan.

- Zemlje koje su uvodile euro, nakon prvog vala uvođenja eura, u prosjeku su imale porast cijena za samo 0,2 posto, a nakon što je uveden euro, u svim tim zemljama, kada se pokazalo da nije doveo do poskupljenja, podrška mu je snažno porasla, i to na 80 posto pa čak i više - kaže.

Tvrdi da ne prijeti ni inflacija.

- Ne očekujemo porast razine cijena, niti njihovo ubrzanje - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:43