JURAJ HRŽENJAK

ŠEF POLITIČKE ŠKOLE U KUMROVCU U 102. GODINI ŽIVOTA UČLANIO SE U BANDIĆEVU STRANKU 'Hvala vam na svemu što ste napravili'

    AUTOR:
    • Lana Mindoljević

  • OBJAVLJENO:
  • 03.08.2018. u 16:11

Zagreb, 030818. Praska. Konferencija za medije Stranke rada i solidarnosti 365 i predsjednika stranke Milana Bandica na kojoj su predstavljeni novi clanovi.
Na fotografiji: Juraj Djuka Hrzenjak, Milan Bandic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Juraj Hrženjak i Milan Bandić

 

Juraj Hrženjak, jedan od najaktivnijih antifašističkih aktivista u Hrvatskoj, u 102. godini života učlanio se u stranku Bandić-Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Predstavljen je danas zajedno s još četvero novih članova koji su pristupili stranci zagrebačkog gradonačelnika.

Umirovljeni pravnik Hrženjak rođen je u Bjelovaru 1917. godine. Nakon Drugog svjetskog rata obnašao je brojne vojne, političke i pravne funkcije. Između ostalog, bio je direktor Instituta za društveno samoupravljanje, sudac Ustavnog suda SR Hrvatske, direktor Političke škole Josip Broz Tito u Kumrovcu...

Umirovljen je 1980. no ostao je aktivan u društvenom životu. Počasni je predsjednik Antifašističke lige Hrvatske i autor brojnih stručnih knjiga.

S Milanom Bandićem ima dobre odnose od ranije, često je isticao njegove zasluge za njegovanje antifašizma u Zagrebu. Nakon inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović javno je prozivao njezinu odluku da s Pantovčaka ukloni bistu Josipa Broza Tita, nazivajući taj potez "početkom nove ofenzive protiv antifašizma u Hrvatskoj uopće".

Povodom njegova stotog rođendana Bandić mu je pripremio svečanost u Dvercu, a Hrženjak je tim povodom hvalio zagrebačkog gradonačelnika za postojanje Trga maršala Tita.

Međutim, nakon odluke o promjeni tog imena zbog ustupka novim koalicijskim partnerima u Gradskoj skupštini, desnoj stranci Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, od Hrženjaka se u jesen 2017. nije mogao čuti niti jedan javni komentar.

Na današnjem predstavljanju kratko je zahvalio gradonačelniku za sve što je napravio za grad i građane kao i njega osobno.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo