ISTRAŽUJEMO

SIGURNOST NA ZAGREBAČKOM MORU Cijelo jezero čuvaju samo dva zaštitara, a na tisuće kupača pazi 12 spasilaca

Maloljetnik je stradao skačući s mosta, na kojem je znak zabrane izblijedio i za koji nitko nije nadležan
 Ronald Gorsic/Cropix

Srednjoškolac koji se u četvrtak poslijepodne utopio u Malom jarunskom jezeru nije znao plivati.

Prijatelji iz škole su ga nagovorili da skoči s mosta visokog pet metara s kojeg je skakanje strogo zabranjeno. Nije htio ispasti kukavica. Skočio je u vodu duboku oko četiri i pol metra i više nije izronio. Jedan njegov vršnjak ga je izvukao van, netko iz ekipe je otrčao do prvog lokala i potražio pomoć. Pozvana je Hitna, a spasioci su odmah krenuli čamcem po njega. Utrpali su ga u čamac i dovezli na drugi kraj obale gdje je već čekala liječnička ekipa. Bilo je prekasno.

Brojna pitanja građana

Je li se tragedija mogla spriječiti? Je li kupanje na Jarunu sigurno?, samo su neka od pitanja koja su mučila brojne građane koje smo jučer zatekli na zagrebačkom moru. Činjenica jest da je 17-godišnjak skočio s mosta s kojeg je zabranjeno skakanje. Međutim, natpis na kojem to piše je toliko izblijedio da samo možete nagađati što na njemu piše.

Tko treba paziti na potencijalne skakače?

Cijelo Jarunsko jezero čuvaju samo dva zaštitara. Jedan pokriva Malo jezero, drugi veliko.

- To nije naš posao. Na njih trebaju paziti spasioci. No, i to je jako teško jer ih ima jako malo - rekao nam je jučer jedan zaštitar kojeg smo zatekli na kobnom mostu.

Upozorenja skakačima

Spasioci pak pričaju drugu priču. Tvrde da most nije njihovo područje nadzora jer to tehnički nije plaža nego dio regatne staze. No, oni su ipak napravili svoj dio posla. Naime, jedan je spasilac spomenutu grupicu srednjoškolaca u četvrtak nekoliko puta upozoravao da ne skaču s mosta, no oni su se pravili da ga ne čuju.

- Čuo sam da je taj spasilac koji sjedi 40-ak metara od mosta svako malo krenuo prema njima kako bi ih spriječio da skaču. Kad bi vidjeli da im se približava, klinci bi se razbježali na sve strane. I tako desetak puta dok se taj siroti dečko nije utopio - ispričao nam je gost obližnjeg kafića.

Rade studenti

Spasilac Zdenko Babić itekako je svjestan da je s dva zaštitara i 12 spasilaca, koliko ih trenutno ima na Jarunu, jako teško pokriti sva potencijalno opasna mjesta za kupače.

- To je problem koji se ne da riješiti. Tamo bi stalno netko trebao stajati, a to je nemoguće. Trudimo se maksimalno. Osim toga, trenutačno nismo u punom sastavu jer preko ljeta zapošljavamo studente preko student-servisa koji baš u lipnju, kada počinje sezona, imaju najviše ispita. Evo, sada je na Jarunu mala norijada. Da kojim slučajem na Jarun sada dođe 3000 klinaca kojima je završila škola, imali bismo velikih problema jer nam ni 70 spasilaca ne bi bilo dovoljno da ih čuvaju - ispričao nam je Zdenko koji smatra da bi Veliko jezero na Jarunu trebalo čuvati barem 16 spasilaca, a Malo jezero 14. Inače, u posljednjih pet godina na Jarunu se utopilo ukupno deset osoba, a spasioci su od utapanja uspjeli spasiti čak 58 ljudi.

Odgođena svečanost

Zbog utapanja 17-godišnjeg mladića jučer je bilo odgođeno svečano podizanje plave zastavice na Jarunu kojom službeno počinje sezona kupanja. No, to nije spriječilo brojne učenike koji su proslavljali zadnji dan škole da se okupaju. Neki su se čak popeli na most i gledali kako bi skočili. U tome ih je spriječio zaštitar. Ovaj put.

Četiri lokacije s najviše nesreća

1. Most na Malom jezeru: Most je visok četiri metra, a voda je tamo duboka oko 4 i pol metra. No, u srpnju i kolovozu razina vode padne i na manje od dva metra.

2. Dva mosta na Velikom jezeru: Opasna su iz istog razloga kao i most na Malom jezeru. Možete biti odličan skakač i plivač, no to vam neće puno pomoći ako se voda spusti.

3. Pontoni: Skliski su i možete pasti i ozlijediti se. Događa se i da se mladi biciklom zaletavaju u vodu.

4. DjeČji bazen na Velikom jezeru: Stare daske na kojima se možete ozbiljno ozlijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:10