DOBRE VIJESTI IZ ZAGREBA

Šostar: Broj oboljelih danas mnogo manji! Ni meni nije jasno, ali nije stvar u testiranjima

Šostar kaže kako svi relevantni čimbenici i vrhunski znanstvenici prognoziraju da bi vrhunac mogao biti u drugoj polovici studenog
Zvonimir Šostar
 Damir Krajač/Cropix

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 211 slučajeva zaraze koronavirusom, a provedeno je 1240 testiranja, izvijestio je u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Mjera samoizolacije izrečena je 1047 osoba. U Gradu Zagrebu trenutno je 3470 aktivnih slučajeva, a 8492 osobe nalaze se u samoizolaciji.

U sedam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba potvrđeni su pozitivni nalazi tri korisnika, četiri zdravstvene djelatnice i sedam nezdravstvenih djelatnika.

Pozitivan test na koronavirus imao je 21 učenik i pet nastavnika osnovnih škola te 23 učenika i tri nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 503 učenika osnovnih te 504 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalaze se 24 osobe.

Što se tiče epidemiološke anamneze covid pozitivnih osoba, epidemiolozi su u protekla 24 sata obradili 398 osoba, a na obradu ukupno čeka 1858 osoba.

Nepoznat izvor zaraze za 114 osoba

Od 398 obrađenih, za njih 114 izvor zaraze za sada je nepoznat, 199 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, kod tri je moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima.

Jedna je osoba stigla iz druge županije, 11 osoba su štićenici ili djelatnici domova za starije, a za 52 osobe obrada je još u tijeku.

Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod jedne tijekom hospitalizacije, četiri su osobe doputovale iz BiH, Slovenije, Srbije i Njemačke.

Kod tri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti, a jedna je osoba napustila teritorij Hrvatske prije kontakta s epidemiološkom službom.

Šostar: Brojke padaju

- Brojka oboljelih danas će biti mnogo manja nego što je bila jučer, praktički prepolovljena. Ni meni to nije jasno - nije stvar u testiranjima. Brojke padaju, očito su se počeli polako, ali sigurno sugrađani pridržavati mjera - kazao je ranije jutros u Studiju 4 Zvonimir Šostar ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Na pitanje idemo li prema vrhuncu, rekao je kako je sada to vrlo teško prognozirati jer svi relevantni čimbenici i vrhunski znanstvenici prognoziraju da bi vrhunac mogao biti u drugoj polovici studenog.

- Vidjet ćemo. Situacija je ozbiljna i moramo se ozbiljno pridržavati mjera. Kada sve skupa gledamo, čekamo što će država ili grad učiniti za nas. Do kraja tjedna ćemo pokrenuti kampanju da vidimo što stanovnici Zagreba mogu učiniti sami za sebe - kazao je Šostar.

Promovirat će, pojasnio je, boravak u prirodi, zdravu prehranu za podizanje imuniteta koja će biti dostupna svima - nutricionisti već rade na tome, a na webu će se to zvati "imuno-kuhinja". Šostar kaže i kako sami trebamo raditi na sebi, ne samo čekati hoće li nas virus zahvatiti.

- Po tjelesnoj aktivnosti smo na samom začelju EU-a i ljude žele izvesti van - kazao je.

Minimalno koristimo, dodao je, prirodne resurse u gradu Zagrebu.

'Slijedi veća smrtnost'

Za velike brojke u Zagrebu kaže da su "daleko iznad onoga što je mogao sanjati u najcrnjim snovima". Pojasnio je kako nije točno da je rekao da će u jednome danu biti oko 2.500 zaraženih, već da će se od ovih 8.000 kontakata vrlo brzo pozitivirati oko 2.500 pozitivnih, što se pokazalo točnim.

Osvrnuo se na situaciju u zagrebačkim bolnicama, nije siguran u točnu popunjenost bolnica. Siguran je da svi daju sve od sebe kako bi liječili sve bolesnike.

- Ono što nam prijeti je povećana smrtnost od drugih bolesti. Liječnici daju sve od sebe kako bi održali sustav. I uspijevaju u tome - kazao je.

Komentirao je 500 pripremljenih kreveta u zagrebačkoj "Areni".

- Bojim se da kada dođe do skoka, a došlo je već u Zagrebu na stariju populaciju (...) ni ovi kapaciteti nam neće biti dovoljni. Starije morate zaštititi - pravilo je da ako je starija osoba pozitivna na COVID-19, iako i s minornim simptomima, mora biti hospitalizirana - kazao je.

Za "Arenu" smatra da je bolja opcija od šatora, pogotovo sada kada kreće hladnije vrijeme - tada smještaj u šatorima neće biti adekvatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:18