SKUPO ĆE IH STAJATI

STANARI OGORČENI ZBOG ŠTROMAROVE OLDUKE 'Ovo će nas stajati desetke tisuća kuna, a već smo zbog potresa osiromašeni!'

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Zgrade i kuće u Zagrebu kojima se u potresu urušio dimnjak moraju sanirati novi dimnjak na način da bude prilagođen kondenzacijskom bojleru, potvrdili su nam u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

To znači da stanari koji trenutačno imaju atmosferske bojlere moraju iste zamijeniti kondenzacijskima. S obzirom na to da zamjena bojlera te instalacija može stajati i do nekoliko desetaka tisuća kuna, ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio je da se vode razgovori sa Svjetskom bankom o sufinanciranju sanacije dimnjaka na zgradama koje su oštećene u potresu te da će s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike u sljedećem razdoblju kreirati model za sufinanciranje kupnje novih kondenzacijskih bojlera.

Propisana distanca

- Negdje će obnova, nažalost, trajati godinama i tu će također Grad i država ponuditi rješenja za ljude koji su ostali bez krova nad glavom - rekao je Štromar.

Dio stanara, naime, zbog te je odluke ogorčen. Jedni su prihvatili činjenicu da moraju zamijeniti bojlere i već krenuli s pripremama, a drugi ističu da ovo nije nikako vrijeme za takve radove.

- Zbog situacije s koronavirusom i zbog potresa smo osiromašeni i sada moramo ići u investiciju od nekoliko desetaka tisuća kuna s obećanjem da će nam država možda sufinancirati zamjenu bojlera. Osim toga, ne smijemo zaboraviti da su i dalje na snazi mjere koje propisuju fizičku distancu, a mi bismo sada trebali u svoj stan pustiti desetak radnika, čime se izravno izlažemo zarazi - kaže Davor Mekić, predstavnik stanara zgrade na Trgu kralja Petra Krešimira IV.

Problem je ujedno što svi oni građani koji moraju zamijeniti bojlere će samim time i dulje čekati na ponovno uključenje plina, odnosno povratak tople vode i grijanja. Naime, građanima s atmosferskim bojlerima i ispravnim dimnjacima je potreban samo pozitivni atest dimnjačara za povratak plina, dok oni s urušenim dimnjacima i atmosferskim bojlerima moraju prvo izgraditi novi dimnjak, potom promijeniti bojler i instalacije te onda još dobiti atest dimnjačara. Dakle, puno više koraka za napraviti, što samim time znači da moraju uložiti i puno više novaca.

Ima ih na tržištu

S druge strane, zamjenu bojlera podržava Zlatko Vlašić, direktor tvrtke Zapad Stan, koja se bavi upravljanjem i održavanjem zgrada. On ističe da građani trebaju prijeći na kondenzacijske bojlere jer je riječ o promjeni koja povećava sigurnost stanara i ujedno smanjuje račune.

- To vam je isto kao da vozite auto bez kočnica i da tražite 101 razlog zašto ga trebate i dalje voziti. No, realnost je takva da je Europska unija još prijašnjih godina propisala prelazak na kondenzacijske bojlere. Istina, riječ je o skupljoj investiciji, pogotovo za građane koji su pogođeni potresom, no ona je nužna i u konačnici će se isplatiti - ističe Vlašić.

U slučaju da građani već sljedeći tjedan krenu u zamjenu bojlera, Mario Opačak, direktor tvrtke Vaillant, kaže da ih na tržištu ima dovoljno, kao i majstora te servisera koji bi taj posao obavili. Što se tiče cijene, ona se kreće između 6000 i 11.000 kuna samo za uređaj, no u to treba još uračunati moguću zamjenu instalacija te uslugu majstora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:07