PRIJETE GRAĐANIMA

Strava i užas: Delinkventi i bolesni razvratnici vladaju u podzemlju metropole

Uvođenje videonadzora znatno bi smanjilo opasnost od učestalih huliganskih napada ili manijaka koji vrebaju građane u opasnim pothodnicima

ZAGREB - Derutnim zagrebačkim pothodnicima prolaze samo hrabri i neustrašivi građani. Oni manje hrabri ih zaobilaze. Radije riskiraju život pretrčavanjem širokih prometnica ili željezničkih pruga.

Scene iz horor filmova

To im je sigurnije nego se spuštati u mračne i opasne podzemne hodnike i hodati pokraj okupljenih huligana ili bolesnih razvratnika. Razbacano smeće, uništena rasvjeta, išarani zidovi, poplava za kišnih dana, dodatno pojačavaju atmosferu koja tjera strah u kosti. Posebno ženskoj populaciji.

U jednom od takvih pothodnika, onom na Selskoj cesti, koji bi lako mogao poslužiti kao idelna scenografija za horor filmove, nedavno je jedan razvratnik pokušao silovati djevojku. Djevojka je na sreću uspjela pobjeći, no građani se pitaju treba li čekati tragediju pa da nadležne institucije reagiraju i omoguće građanima sigurniji prolaz kroz pothodnike.

Pod okriljem huligana

- Nije mi ugodno prolaziti ovuda. Kada radim prekovremeno, noću prelazim preko pruge jer ne želim riskirati. Kada čujem što se sve događa, strahujem od prolaska pothodnikom - kaže Violeta Stanić, koja radi u Selskoj ulici i svakodnevno prolazi jednim od najderutnijih pothodnika u gradu.

Stanovnici Vrapča dobro pamte događaj od prije dvije godine, kada je desetak huligana bezobzirno pretuklo 16-godišnjeg mladića. Sporni pothodnik na glasu je kao jedan od najopasnijih u gradu. Nalazi se ispod željezničke pruge gdje se u po noći okupljaju delinkventi koji prijete mirnim građanima.

- Strahujem kad sama prolazim. Ugledam li nekog sumnjivog,potrčim i ne obazirem se. Bilo je i nekoliko slučajeva pokušaja silovanja. Najbolje bi rješenje bio videonadzor, ali sumnjam da bi dugo izdržao jer bi ga divljaci brzo uništili - pesimistična je 17-godišnja Ana Skočibušić koja živi u Vrapču.

Iz Policijske uprave zagrebačke kažu da ne vode statistiku oko kaznenih djela u pothodnicima, ali dodaju kako ih godišnje bilježe desetak jer većina građana zbog straha ne prijavljuje napade u pothodnicima

Ne izlaze bez suzavca

Na Borongaju, gdje je pothodnik na okretištu tramvaja bio poprište brojnih razbojstava i pokušaja silovanja, kažu nam da žene praktički ne izlaze iz kuće bez suzavca. - Izbjegavam pothodnik noću. Ali, čini se da manijaci ne biraju koje je doba dana. Imam suzavac u torbi, ali se nadam da će Grad uvesti videonadzor jer bi se tako osjećala barem još malo sigurnije - kaže studentica Ivana Galešić.

Iz Grada se slažu da bi se uvođenjem videonadzora smanjila stopa vandalizama, no hoće li ih uvesti, ne znaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:11