KUĆA ROBOTA

U centru Zagreba razvijat će se kućni roboti koji će čuvati djecu

Novi Centar protezat će se na 740 četvornih metara prostora u istočnoj zgradi FSB-a gdje je nekad bila smještena Hrvatska radiotelevizija
Bojan Jerbić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Bit će to svojevrsna “kuća robota”. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu do kraja 2017. godine bit će dovršen oko 50 milijuna kuna vrijedni Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA).

- Bit će to vrhunski referentni centar za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotskih sustava. U CRTA-i će se osigurati najmoderniji radni i obrazovni uvjeti za znanstvenike, studente strojarstva i inženjere iz prakse, a istovremeno će služiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje naprednih robotskih primjena - objašnjava mi profesor Bojan Jerbić, voditelj Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava FSB-a.

Jerbić je poznat kao voditelj tima koji je u suradnji s liječnicima KB-a Dubrava razvio robotski sustav RONNA za pomoć neurokirurzima kod delikatnih operacija mozga. No, u novom Centru RONNA će biti samo jedan od medicinskih robota.

Velike ambicije

- Imamo velike ambicije u medicinskom programu. Stoga je u Centru zamišljena operacijska dvorana poput one u KB-u Dubrava u kojoj ćemo moći raditi pretklinička ispitivanja. To nam je sad otežano jer moramo raditi kasno u noć kad nema operacija u bolnici - rekao je Jerbić.

Osim u medicini, aktivnosti centra bit će usmjerene prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena u proizvodnji i uslužnim djelatnostima. - U narednom desetljeću očekuje se snažan razvoj tzv. uslužne robotike, kooperativnih robota koji rade zajedno s ljudima. Već sada na tržištu postoje kućni roboti koji uspješno usisavaju prašinu. No, u budućnosti ćemo na raspolaganju imati i robote koji mogu čuvati kućne ljubimce, pa čak i djecu jer to su novi sustavi s različitim kognitivnim sposobnostima - objasnio je Bojan Jerbić.

Istaknuo je da će u Centru posebno atraktivan biti laboratorij za humanu robotiku. - Mi to zovemo laboratorijem za autonomne sustave i računalnu inteligenciju. Tamo će biti najmodernije humanoidne platforme na kojima ćemo istraživati inteligentno robotsko ponašanje. Humanoidna se robotika razvila do te mjere da možemo računati s njezinom primjenom čak i u industriji - istaknuo je Jerbić.

Novi Centar protezat će se na 740 četvornih metara prostora u istočnoj zgradi FSB-a gdje je nekad bila smještena Hrvatska radiotelevizija.

Uskoro natječaji

- Na prostoru našeg Centra bio je HRT-ov Laboratorij za razvijanje filmova, ali je taj prostor napušten i devastiran. Kada smo ga dobili, odlučili smo prostor osmisliti za posve novu tehnologiju 21. stoljeća. Stoga arhitektonsko rješenje Centra, čiji su autori AT.AR d.o.o. i Roth i Čerina d.o.o., na originalan način odražava identitet područja robotike kao svojevrsne futurističke tehnologije - objašnjava Jerbić.

Naglasio je da se prva faza projekta, izrada tehničke dokumentacije, zatvara do 28. lipnja. - Nakon toga očekujemo da ćemo dobiti poziv za financiranje u iznosu od 3,7 milijuna eura iz infrastrukturnih fondova EU za regionalni razvoj na koji moramo odgovoriti finalnom dokumentacijom. Očekujemo da ćemo do kraja ove godine krenuti s prvim javnim natječajima za izvedbu i uređenje prostora te naposljetku za opremu. Najveći dio novca namijenjen je za vrhunsku robotsku opremu nove generacije - rekao je Jerbić.

CRTA je zamišljena kao samoodrživi sustav koji će se financirati iz istraživačkih projekata, a bit će to jedinstven znanstveno-tehnološki centar ne samo u Hrvatskoj nego i na širem području regije koja uključuje zemlje bivše Jugoslavije te Italiju, Mađarsku i Austriju.

Interes istraživača

- Računamo da bi u stalnom postavu radilo oko 20 istraživača, a još toliko bi ih fluktuiralo. Postoji veliki interes među istraživačima u regiji tako da ne stižem ni odgovoriti na sve upite. Zanimljivo je da Slovenci, koji imaju nekoliko puta veći broj robota od Hrvatske, imaju golemi interes za Centar - rekao je Jerbić. Naposljetku, istaknuo je da će CRTA biti otvorena ne samo za studente nego i za javnost.

- Održavat ćemo dane otvorenih vrata za sve uzraste: od dječjeg vrtića do umirovljeničke dobi. Želimo da Centar promovira modernu tehničku kulturu, naglašavajući robotiku kao iznimno važnu tehnologiju naše sadašnjosti i budućnosti - naglasio je Bojan Jerbić.

Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije pomoći će našoj zemlji da “uhvati” priključak u četvrtoj industrijskoj revoluciji . Kao što je poznato, prva indsutrijska revolucija počela je otkrićem parnog stroja u 18. stoljeću. Drugu industrijsku revoluciju potaknuli su u drugoj polovici 19. stoljeća električna energija i automobili, dok je u osnovi treće industrijske revolucije, započete 1980-ih, promjena iz analogne u digitalnu tehnologiju. Četvrta industrijska revolucija je spoj tehnologija diljem fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta. To će nam dati novu kvalitetu života, ali će isto tako pred nas staviti nove društveno-ekonomske, demografske i geopolitičke izazove. Nova industrijska revolucija izmijenit će tržište rada te će mnogi poslovi biti prepušteni robotima i umjetnoj inteligenciji. Strojevi će zamijeniti ljude najprije kod dosadnih, rutinskih i repetitivnih poslova. Razvoj telemedicine smanjit će i broj poslova u zdravstvu, a očekuje se i smanjenje potreba za radnicima u energetici i financijama. Samo najkreativniji poslovi ostat će za 30 godina namijenjeni ljudima.

Nova zanimanja i nove djelatnosti

Do 2050. godine očekuje se gubitak oko 46 milijuna radnih mjesta u proizvodnji materijalnih dobara. No, sve više ljudi radit će u proizvodnji intelektualnih dobara.

- U EU su izračunali da je primjenom milijun robota stvoreno tri milijuna novih radnih mjesta. Sada se ulažu milijarde eura kako bi se omogućio prodor robotske tehnologije za koju u vrlo kratkom vremenu do 2020. očekuju oko pola milijuna novih radnih mjesta. To su nova zanimanja i nove djelatnosti - istaknuo je Bojan Jerbić, voditelj Zavoda za robotiku i automatizaciju sustava FSB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:58