BOŽIĆNA ČAROLIJA

U HRVATSKU METROPOLU STIŽE 200 TISUĆA GOSTIJU! OČEKUJE SE POTROŠNJA OD 500 MILIJUNA KUNA Može li i do treće titule zaredom?

  
Atmosfera nakon upaljenih lampica
 Goran Mehkek / CROPIX

Blagdanski ugođaj na velika je vrata ušao u Zagreb. Polovica adventskih kućica počela je raditi, građani uživaju u kobasicama i fritulama, božićna drvca su raspoređena po Trgu, a lampice svijetle na svakom koraku.

Građani su dočekali paljenje lampica i službeno otvaranje Adventa.

Klizanje

Neki čekaju već tjednima da bi osjetili božićnu čaroliju. Recimo, Gabi Telles, studentica iz Brazila, željno iščekuje otvaranje Ledenog parka na Tomislavcu.

- Prošle godine sam preko prijatelja saznala za Adventski sajam u Zagrebu. Čula sam da je najbolji u Europi, pa sam se došla sama uvjeriti u to. Usput ću i ostvariti jednu svoju veliku želju. Kod nas u Brazilu nema klizališta, postoje jedino u trgovačkim centrima i još su i jako mali, tako da ću se u Zagrebu prvi puta klizati na ledu - kaže Gabi.

Ona je u Hrvatskoj već mjesec dana, a ovaj je tjedan uživala i u tradicionalnim adventskim delicijama - kobasicama i kuhanom vinu. Naime, u centru grada su već otvorene gotovo sve adventske kućice. Na Trgu bana Jelačića prevladavaju obrtnici, a u Gajevoj i Varšavskoj su još prije nekoliko dana počele raditi prve kućice s hranom i pićem. Jedan od ranoranioca bio je štand u Bogovićevoj ulici na kojem radi Dražen Špindler.

- Radimo od prošlog petka, a već su nas posjetili brojni turisti. Svi uzimaju kobasice, ali kuhano vino još nije krenulo kako treba. Kao da građani čekaju službeni početak adventa - kaže Dražen, kojemu je ovo druga godina da radi na božićnom sajmu.

Tek desetak koraka dalje smjestili su se Makarani koji su pak prvi put otvorili kućicu na zagrebačkom adventu.

- Naše bake su nam pripremile recept za fritule i mi smo došli ovdje, kako bi Zagrepčani okusili makaranske fritule od krumpira - rekla je Dražana Ivić.

Adventska raskoš već godinama primamljuje posjetitelje iz cijelog svijeta. Da su posjetitelji zadovolji uloženim trudom pokazalo je i natjecanje europskih gradova u najboljoj adventskoj destinaciji.

Dvije godine za redom Zagreb je bio proglašen najljepšom adventskom destinacijom u Europi, a i ove je godine u konkurenciji 24 grada.

Glasovanje traje do 11. prosinca, a svoj glas možete dati na ovoj poveznici.

Fritule

Dok su neki prvi put na adventu, drugi su već postali svojevrsni starosjedioci. Diana Raspudić i njena kolegica Heidi Begović vode kućicu Hercig i ovo im je treća godina na adventu. Svake sezone se trude unijeti nešto novo, pa su ovaj put u ponudu uključili španjolske fritule i germknedle punjene nutelom.

- Nismo htjeli imati istu ponudu kao i svi ostali pa je zato svake godine osvježimo. Naše germknedle rade se posebno u Austriji, kao i kobasice. Glavni proizvod su nam kobasice Käsekrainer s pirjanim zeljem, a ove godine smo dodali i churrose koje sam naučila raditi u Španjolskoj - kaže Diana.

Rezervacije

Kako se bliži početak adventa, tako se u gradu može vidjeti sve više turista. Velik broj hostela i hotela su bukirani nekoliko tjedana unaprijed, a za srce blagdanske sezone već se sada traži mjesto više. U hostelu Swanky Mint imaju rezerviran svaki vikend do kraja adventa, a kažu da upravo u ovo vrijeme počinje i smjena gostiju.

- Već sada su nam mjesta rezervirali susjedi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, ali i velik broj domaćih gostiju iz različitih dijelova Hrvatske - rekao je Andrija Pirnat, vlasnik hostela.

U Swanky Mintu su organizirali bar na otvorenom, a posebna atrakcija je velika snježna kugla u kojoj gosti mogu na toplom uživati u zimskom ugođaju. Otvorenje Adventa počinje sutra u 17 sati paljenjem svijeće na Manduševcu.

Humanitarna utrka 'Zagreb Advent Run'

Advent ima još jednu atrakciju - Zagreb Advent Run, utrku humanitarnog, turističkog i zdravstvenog karaktera koja će se održati 10. prosinca s početkom u 10 sati u samom centru grada. U utrci će moći sudjelovati najviše 1500 trkača, start će biti u Ulici Izidora Kršnjavog ispred hotela The Westin, a utrka na 5 i 10 kilometara prolazit će najatraktivnijim adventskim lokacijama, poput Trga bana Jelačića i Zrinjevca. Posebnost utrke je u tome što će sudionici biti odjeveni u prigodne kostime, zbog čega se očekuje da će centrom grada trčati stotine Djedova Božićnjaka, vila i vilenjaka, sobova i drugih likova iz božićnih priča. Svi sudionici imat će priliku individualno se savjetovati s kineziolozima i drugim stručnjacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te kontrolirati krvni tlak i šećer u krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:55