CIJENA SMRTI

U ZAGREBU JE OD JUČER SKUPLJE UMRIJETI Gradska groblja povećala cijene pogrebnih usluga: 'Nismo ih dizali više od deset godina'

Ilustracija
 Srecko Niketic / CROPIX

U Zagrebu je od nedjelje skuplje umrijeti. Ustanova Gradska groblja objavila je novi cjenik usluga te povećala sve cijene od ukopa, kremiranja i iskopa, do održavanja groblja te prijevoza pokojnika i vijenaca. Kako su nam objasnili iz ustanove, došlo je do usklađivanja cijena kako bi se u budućnosti mogli ostvariti novi projekti i proširiti groblja, ali i povećati kvaliteta pogrebnih i drugih usluga.

Objavom novog cjenika uklonjen je stari pa nismo mogli usporediti stare i nove cifre, no ujedno je došlo i do objedinjenja nekih usluga pa se onda nisu imale s čime usporediti. Što se tiče novih cijena, ovo su neke od njih. Kremiranje pokojnika će po novom tako koštati 1.100 kuna, uporaba razglasa na groblju 240 kuna, odvoz vijenaca do mjesta ukopa i zbrinjavanja ne Mirogoju 260 kuna, održavanje obiteljskog groba na Markovom polju 160 kuna, dok je održavanje obiteljske velike arkade 768 kuna. Sve ostale nove cijene možete pogledati na stranicama Gradskih groblja.

Iako nam nisu dali usporedbe prijašnjih i sadašnjih cijena, iz Gradskih groblja dali su nam nekoliko primjera starih cijena i odmah ih usporedili s iznosima u drugim hrvatskim gradovima.

- Visina grobne naknade u drugim gradovima Hrvatske iznosi od 125 kuna u Osijeku, oko 200 kuna u Varaždinu do iznosa 300 kuna u Rijeci, a ona u Zagrebu bila je od 52 do najviše 125 kuna, bez PDV-a, u zavisnosti od lokacije gradskog groblja. Slična situacija je i kod visina godišnjih naknada za grobnice u Zagrebu koja je bila između 95 i 200 kuna, a one u Osijeku, Zadru, Varaždinu i Rijeci kretale su se od najmanje 200 do čak 350 kuna - kazao je Patrik Šegota, voditelj Gradskih groblja, te dodao kako se cijene većine usluge nisu dizale od 2007. godine.

Neslužbeno smo, pak, doznali od nekoliko pogrebnih poduzeća kako se pojedine usluge dižu iz godine u godinu, no da su sada prvi put sustavno podigli cijene. No, već do kraja drugog kvartala iduće godine očekuje se nova korekcija cjenika s ciljem smanjenja broja stavki jer u ovom trenutku Gradska groblja nude i naplaćuju čak 836 različitih usluga.

Prikupljeni novac od povećanja cijena koristit će se, pak, za nove projekte, kaže Šegota. U planu je cijeli niz projekata u vrijednosti od 250 milijuna kuna, od kojih valja izdvojiti obnovu arkada na Mirogoju, kao i novo polje na Gaju urni.

- U našim poslovnim planovima, od kojih je dio već u realizaciji, treba istaknuti izgradnju i daljnje proširivanje groblja na 16 lokacija, od ukupno 28, kojima upravljaju zagrebačka Gradska groblja, čime se želi odgovarajuće pratiti potrebe građana Zagreba za grobnim mjestima. Time će se bitno smanjiti liste za dodjelu grobnih mjesta zbog velike potražnje za njima. Nadalje, objedinit ćemo komunalne usluge namijenjene građanima, čime će doći do racionalizacije cijena i lakšeg i jednostavnijeg ugovaranja usluga - istaknuo je Šegota. Među ostalim projektima jest i energetska obnova zgrada te proširenje prostora za parkiranje vozila na Mirogoju, kao i osiguranje prijevoza do groblja za invalidne i starije osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:47