ZELENA AKCIJA

Učenici Klasične gimnazije u Zagrebu posadit će 415 stabala hrasta za 415. obljetnicu škole

11. studenog sto učenika ići će u pratnji nastavnika u okolicu Demerja gdje će se sastati s izviđačima i posaditi 415 stabala
 Klasična gimnazija Zagreb

U četvrtak 11. studenog iz Klasične gimnazije prema Demerju krenut će stotina učenika s nastavnicima kako bi posadili čak 415 stabala. Ova zelena akcija pokrenuta je u sklopu obilježavanja velikog 415. rođendana škole koja je osnovana davne 1607. godine. U organizaciji i sadnji, osim same škole, sudjeluju udruga Tatavaka i Hrvatski savez izviđača kroz projekt „Šumoborci”. Suorganizator su Hrvatske šume.

"415 stabala za 415 godina Klasične" naziv je akcije kojom će se proslaviti godišnjica osnutka Klasične gimnazije, najstarije hrvatske obrazovne institucije koja kontinuirano djeluje na nekom prostoru. U četvrtak 11. studenog sto učenika Klasične ići će u pratnji nastavnika u okolicu Demerja gdje će se sastati s izviđačima i posaditi 415 stabala hrasta.

- Želimo kod učenika pobuditi želju da paze na okoliš i da se brinu za njega. To nam je temeljni cilj, rekla nam je Zdravka Martinić-Jerčić, ravnateljica Klasične gimnazije. Osim učenika, na promišljanje o svijetu u kojem žive, na izgradnju vlastitih stajališta i poduzimanje konkretnih akcija kako bi poboljšali kvalitetu vlastitih života i pridonijeli unapređenju cijelog društva, žele na razmišljanje potaknuti i svu zainteresiranu javnost.

- Kad smo krenuli u organizaciju 415. obljetnice, ja sam dala svim aktivima zadatak da razmisle kako bi se to moglo obilježiti kroz njihove predmete i njihove aktive. Tada su mi došli s tom idejom o 415 stabala za 415 godina i meni se to činilo kao odlična stvar, objasnila je nastanak ideje.

Začetnici ideje nastavnici su aktiva prirodoslovnih predmeta, biologije, kemije i fizike, a u pripremi i realizaciji pomažu im nastavnice likovne umjetnosti i hrvatskog jezika.

U akciji sudjeluju udruga Tatavaka i Hrvatski savez izviđača, a sve će pratiti novinarska skupina za digitalni marketing Mi. Sadnja 415 stabala početak je edukativnog projekta „Šumoborci”, koji je glavni dio velikog projekta Hrvatskog saveza izviđača „Co2mpensating by planting”, koji će omogućiti tvrtkama i drugim institucijama da sadnjom stabala kompenziraju dio svojih emisija ugljikovog dioksida.

- Škola već dulje vrijeme surađuje s udrugom Tatavaka na raznim zelenim projektima tako da je među profesorima prirodoslovnih predmeta izuzetno zastupljen segment da se njeguje zeleno i da u tom smjeru idemo. Kada smo počeli tražiti suradnike, profesorica biologije, Ana Sladoljev, naišla je na projekt „Šumoborci” koji su također u suradnji s udrugom Tatavaka, rekla je ravnateljica o suradnji s udrugama. Njihova škola prva je koja će se uključiti u projekt, u koji će se moći uključiti osnovne i srednje škole diljem Hrvatske. Učenici će moći sudjelovati u radionicama na temu klimatskih promjena i zaštite prirode, a organizirat će se i akcije pošumljavanja za učenike, nastavnike i ostale građane. - Tako će svi oni moći biti Šumoborci, objasnila je Martinić-Jerčić.

image
Klasična gimnazija Zagreb

- Mi započinjemo, ali nitko nije mislio da će biti baš 415 stabala odmah na početku. Ali evo, činilo se kao zgodan početak i njima zamah za cijeli taj projekt, dodala je Martinić-Jerčić.

Kao pred-akcija izrezano je 415 malih stabala od papira na kojima će učenici imati priliku napisati vlastitu poruku na temu "Zemlja diše" te će njima oblijepiti školu. - Tako ćemo napraviti da cijela škola tjedan dana prije diše u skladu s projektom tako da svi učenici imaju priliku nekako sudjelovati, iako će ih samo 100 ići saditi na dan same akcije, kaže ravnateljica. Po pet do šest predstavnika iz svakog razreda koji su sudjelovali u pred-akciji, pratit će realizaciju akcije do kraja.

Na teme očuvanja okoliša škola je imala već nekoliko projekata, a neki nastavnici sudjeluju u programu Klimatski kolaž - radionici u kojoj se kroz igru istražuju uzroci klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:14