IZRAĐUJE SE GRAĐEVINSKA DOZVOLA

ULAGANJE U UKLETO ZDANJE Kreće obnova maksimirskog stadiona, Bandić gradi krov na zapadnoj i sjevernoj tribini, evo koliko bi to trebalo koštati

Projekt natkrivanja tribina bi trebao stajati 140 milijuna kuna, no u proračunu Grada za ovu godinu nema predviđenih sredstava za maksimirski stadion

Grad Zagreb kreće u veliku obnovu maksimirskog stadiona, koja sadrži rekonstrukciju i natkrivanje zapadne i sjeverne tribine. Riječ je o projektu ukupno vrijednom 280 milijuna kuna.

Sam krov nad stadionom, prema nekim procjenama, trebao bi stajati 140 milijuna kuna, a isto toliko stajalo bi uređenje utroba tribina. Prema planovima gradskih službi, radovi bi se odvijali u nekoliko faza i trebali bi početi najranije sljedeće godine. Prvi koji će se useliti pod sjever trebao bi biti Gradski ured za sport i mlade.

Obavijest da se razmišlja o tome osvanula je na oglasnoj ploči zagrebačke gradske uprave 5. veljače. Tamo, naime, stoji javni poziv svim “vlasnicima i nositeljima drugih stvarnih prava na uvid u spis predmeta radi izjašnjenja”.

U tom je predmetu, stoji dalje u pozivu, investitor Grad Zagreb, a vrsta građevine i radova je “rekonstrukcija i natkrivanje sjeverne i zapadne tribine stadiona Maksimir”.

Veliki zahvati

Samo mjesto uvida u taj spis je zgrada gradske uprave, a datum izjašnjavanja je 18. veljače.

“Građevinska dozvola se može izdati i ako se pozvani ne odazovu ovom pozivu”, stoji na oglasnoj ploči.

Sam poziv zapravo je klasična birokratska procedura za izdavanje pravomoćne građevinske dozvole, no dovoljno govori o tome da Grad Zagreb nije odustao od ulaganja u ukleto zdanje u Maksimirskoj 128 u koje je u proteklih 20-ak godina uloženo više od 100 milijuna eura.

Izdavanje građevinske dozvole za krov stadiona s druge strane pokazuje ono što je na prosinačkoj skupštini Dinama otkrio predsjednik kluba Mirko Barišić. Podsjetimo, Barišić je tada okupljenima poručio kako su se predstavnici kluba susreli s gradskim službama te je dogovoreno da će se u suradnji s Gradom krenuti u projekt gradnje stadiona baš na Maksimiru.

Naravno, projekt gradnje tu treba promatrati, kažu naši sugovornici, kao rekonstrukciju stadiona.

Time su, vjeruje se, prestala nagađanja da će se Dinamo iseliti iz Maksimira i da će klub graditi vlastiti stadion na jednoj od lokacija u blizini zagrebačkih obilaznica.

Naši sugovornici iz Grada navode kako je obnova stadiona nešto o čemu se uvijek razmišlja i kako treba dobro procijeniti kada će se ući u velike zahvate. Kažu da je stadion gradsko vlasništvo u koje treba ulagati kako zbog kluba tako i zbog naše reprezentacije koja je viceprvak svijeta, ali i kako pozivaju sve aktere koji brinu o hrvatskom nogometu - kako Dinamo tako i HNS, pa i državu - da se priključe.

Muzeji i kafići

Sam natječaj za izradu projektne dokumentacije raspisan je još u studenome 2015. godine i u samoj natječajnoj dokumentaciji navedeno je kako će natkrivanje i rekonstrukcija tribina stajati 280 milijuna kuna. Sama izrada projektne dokumentacije bila je procijenjena na 3,8 milijuna kuna. Grad Zagreb odabrao je IGH koji je ponudio 3,3 milijuna kuna, a na takvu odluku zagrebačkih vlasti žalila se tvrtka Kincl arhitekta Branka Kincla. Podsjetimo, Kincl je s arhitektom Nikolom Filipovićem radio na projektu obnove stadiona koja je počela 1997. godine po željama prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Kinclove žalbe je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila te je Grad Zagreb potpisao ugovor s tvrtkom IGH.

No, od rujna 2016. do danas na obnovi stadiona nije napravljeno apsolutno ništa, a ako se pogledaju financijski planovi Grada Zagreba za ovu godinu, neće ni u 2019. godini. U proračunu za ovu godinu maksimirskog stadiona nema, nema ga ni u kapitalnim investicijama, a nema ga ni u planu javne nabave za 2019. godinu. Naravno, svi ovi dokumenti podliježu različitim izmjenama i rebalansima, no ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, teško je očekivati da će se ove godine gradonačelnik Bandić naći u bageru ispred Maksimirske 129.

Prema dokumentaciji, krov nad zapadnom tribinom bio bi dug 153 i širok 54 metra, trebao bi natkriti 12.600 sjedala među kojima i 718 sjedala u predsjedničkoj i preostalih osam loža, dok bi gledatelje na sjevernoj tribini od sunca i kiše trebao štititi krov dužine 180 metara i širok 32 metra koji će natkriti 10.965 sjedala.

U Gradu smatraju kako to ne bi trebao biti kraj natkrivanju stadiona, nego treba napraviti konceptualno rješenje cijelog krova i daljnjeg razvoja ovog zdanja. Slični planovi već godinama postoje i o uređenju utroba maksimirskih tribina, posebice one sjeverne.

Još se 2013. govorilo kako će se na šest etaža smjestiti različiti sportski savezi, muzeji, fun shopovi, i kafići, ali od toga još uvijek nema ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:10