BRACO NA SUDU

UMJESTO DA GA KORISTI ZA UDRUGU, ON U STANU OD 183 m2 NA TRGU BANA JELAČIĆA - ŽIVI! Osnivač belot kluba uselio u elitni gradski prostor, ne želi van

 CROPIX

U samome centru grada, na Trgu bana Jelačića 15, nalazi se prostor od 183 kvadrata koji već 15 godina koristi udruga Belot klub Velebit, inače registrirana kao kulturna i humanitarna udruga koja pruža pomoć djeci s posebnim potrebama.

No, Josip Pil (70), poznatiji kao Braco te osnivač Udruge BK Velebit, sjeo je na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jer je krajem 2013. i 2014. “podvalio” Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, presliku ugovora na neodređeno vrijeme iz 2003. godine, o korištenju prostora-stana na spomenutoj adresi, a koji je tobože potpisala tadašnja gradonačelnica Vlasta Pavić.

Odvjetništvo

Naime, prema riječima stanara u dvorištu na Trgu bana Jelačića 15, a što nam je potvrdio i sam Pil, osim za potrebe udruge, on taj prostor od gotovo 200 kvadrata koristi i za - stanovanje.

Sporni ugovor se, tvrdi Općinsko državno odvjetništvo, ne nalazi u evidencijama Gradskog ureda pod šifrom, klasom i urudžbenim brojem koji na njemu stoje. Ne bi li pokazao ozbiljnost ugovora, Pil je 21. siječnja 2014. i osobno predočio presliku tog ugovora službenicima grada s ciljem da i dalje nesmetano koristi navedeni prostor u stambene svrhe.

Sporni ugovor

A prostor je, od početka, temeljem ugovora iz 2003. sklopljen s Udrugom BK Velebit za potrebe udruge. Iznos naknade za taj prostor je 20 kuna po metru kvadratnom.

Za DORH je Pil počinio kazneno djelo krivotvorenja isprava te za njega traže osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje. Iz zapisnika o očevidu od 6. prosinca 2012. proizlazi da je Pil tom prilikom naveo kako dio prostora koji je njegova Udruga dobila na korištenje, on koristi za stanovanje i to sukladno inkriminiranom Ugovoru o korištenju prostora.

- Prema ugovoru iz 2003. godine imam pravo živjeti u tom prostoru te sam uredno prijavljen na toj adresi, jer inače mi ne bi izdali osobnu iskaznicu. Ja sam 2014. godine podnio kaznenu prijavu protiv Grada jer je netko uklonio originalni dokument o zakupu iz gradskog registra - ističe Pil.

Tadašnja gradonačelnica Vlasta Pavić, čiji se potpis nalazi na prvom ugovoru o korištenju prostora za potrebe Udruge, prošli tjedan nije svjedočila Pilu u korist jer je rekla da nikada nije vlastoručno potpisala sporni ugovor te da na ugovoru nema parafa osoba koje su sudjelovale u izrazi ugovora pa po tome ugovor nije prošao standardnu proceduru.

Pritužbe stanara

Susjedi u zgradi kažu kako Pil živi u tom prostoru, iako bi on trebao biti namijenjen samo za rad udruge.

- Iz Grada su mu prije nekoliko godina uručili rješenje da se mora iseliti iz tog prostora, ali on nije htio. Više puta su zbog toga bili na sudu, ali čini se kako nema nikakvog pomaka - rekli su stanari te su neki dodali da je Pil htio na svoju ruku napraviti rampu kraj zgrade, ali su mu drugi stanari zaustavili tu inicijativu.

Prema dopisu Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove, Grad Zagreb i BK Velebit su 30. kolovoza 2011. godine sklopili ugovor o privremenom korištenju prostora na adresi Trg bana Jelačića 15/2, površine 183 kvadrata za potrebe rada udruge. No, Ured je 2013. godine zaprimio pritužbe stanara-suvlasnika zgrade u dvorištu da se sporni prostor koristi za stanovanje.

Grad je naložio Josipu Pilu da se spomenute nepravilnosti korištenja prostora otklone, no on i danas stanuje tamo. Iz Grada jučer nisu htjeli komentirati ovaj slučaj, s obzirom na to da su sudski postupci u tijeku, a za mjesec dana na sudu bi svoj iskaz trebao dati gradonačelnik Milan Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 02:25