BUKTINJA

VIDEO, FOTO: DIJELOVI ZAGREBA POD DIMOM, OSJEĆA SE INTENZIVAN MIRIS Izmjerene povišene vrijednosti, Indeks kvalitete zraka bio 'u crvenom'

 
Fotografije požarišta snimljene u četvrtak, 25.7.
 Bruno Konjević / CROPIX

Gašenje požara na Reciklažnom dvorištu Jakuševec još uvijek je u tijeku - provodi se raskopavanje terena i dogašivanje, a preporuka je Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" da se izbjegava nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

U gašenju koje je trajalo cijelu noć sudjelovalo je više od 170 vatrogasaca iz Vatrogasnih postaja Centar, Novi Zagreb, Žitnjak i Dubrava i više od 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 50 vozila. Na mjestu događaja bile su sve žurne službe kao i podružnice Zagrebačkog holdinga Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebačke ceste.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u srijedu navečer odmah su izašli na mjesto događaja.

Na dvjema je lokacijama uz samo požarište, te u naselju Jakuševec provedeno mjerenje parametara: CO, CO2, So2, NOX i formaldehida zbog sumnje u onečišćenje zraka te su također izuzeti uzorci zraka na dodatne kemijske analize.

Dr. Adela Krivohvalek, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ za Jutarnji je potvrdila kako njihovi djelatnici od jučer mjere kakvoću zraka.

- Pokazano je da nema zagađenja, ali na mreži 3 Zagreb pokazuju se čestice PM10. To znači da su čestice mjere od 10 mikrometara. One na sebe mogu vezati nečistoće, što možemo udahnuti. Inače, ovakve situacije su uobičajene u zimskim mjesecima kada ljudi lože - pojašnjava dr.Krivohvalek. Dodaje i da će se mjerenja raditi svakih nekoliko sati, o čemu će izvještavati javnost.

- Preporučujemo ljudima koji žive u blizini da ne izlaze van i ne rade fizičke aktivnosti. Inače, teško je procijeniti kada će se vrijednosti smanjiti, ali očekujemo za dan ili dva kada dima potpuno nestane. Također, ono što bi riješilo situaciju je kiša koja bi čestice odmah spustila na zemlju i tako više ne bismo mogli udisati ih - kaže Krivohvalek.

I Ured za upravljanje u hitnim situacijama prenio je preporuku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" da se izbjegava nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

Na stalnoj postaji za mjerenje kakvoće zraka Zagreb 3 tijekom noćnih sati, od ponoći do šest sati ujutro, zabilježene su povišene vrijednosti parametra PM10 (letećih čestica), kao posljedica taloženja izgorjeloga materijala, javlja Hina.

/ DHMZ

Prema podacima objavljenima na stranicama DHMZ-a, najvišu vrijednost dosegnule su jutros kada je izmjerena vrijednost od 365,72. U odnosu na razdoblje prije požara, njihova je vrijednost narasla za više od 10 puta.

DHMZ

Mjerenja kvalitete zraka provodi i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Na njihovim je web stranicama objavljeno kako je u jugoistočnom dijelu Zagreba u 8 ujutro izmjeren vrlo visok indeks ozona (O3). Točnije, izmjerena vrijednost u 8 sati ujutro bila je 409. Za usporedbu, u ostalim dijelovima grada nije prelazila 40.

Uz tablicu s podacima o parametrima po kojima se određuje indeks kvalitete zraka navodi se kako osobe slabijeg zdravlja i osjetljive osobe trebaju izbjegavati zahtjevne aktivnosti na otvorenom.

Kvaliteta zraka grada Zagreba
/ Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
Kvaliteta zraka grada Zagreba

Što se opće populacije tiče, savjetuje im se da smanje ili odgode zahtjevne aktivnosti na otvorenom, pogotovo ako imaju simptome kao što su kašalj ili iritacija grla.

Prema mjerenjima obavljenima u 11 sati, vrijednosti u jugoistočnom dijelu Zagreba su opet 'u zelenom', točnije na 45.

Kako javlja HRT, u Novom Zagrebu jutros se osjećao intenzivan miris dima, a u vrtićima je na snazi bila zabrana da se djecu vodi van objekata.

Bandić: 'Građani neka budu mirni, zrak je u redu'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao je izjavu za medije u povodu požara u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu, javlja N1.

"Požar je zasad saniran. Preslaguje se otpad i tu i tamo se pojavi neki plamičak i bijeli dim koji se ugasi. Do konca dana će sve biti sanirano. Građani neka budu mirni, zrak je u redu. Nema onečišćenja i nema opasnog otpada", kazao je Bandić.

Zagrebački gradonačelnik kazao je kako će o uzroku, povodu i posljedicama požara na odlagalištu otpada mediji biti pravovremeno izviješteni.

"Najvažnije je da se nikome ništa nije dogodilo. Ja se zahvaljujem svim komunalnim tvrtkama koje su zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom dežurale na požarištu. Najvažnije je da se ništa nije dogodilo i da ugroza građana nije u pitanju, sve ostalo ćemo riješiti", rekao je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:11