KULTURNO DOBRO

VLASNICI ZGRADE U KOJOJ JE I JEDNO OD NAJPOZNATIJIH KINA POKRENULI POSTUPAK PRODAJE 'Ne znam je li točno da će tu biti narodnjački klub...'

 
direktor ZFF-a Boris T. Matić (u krugu)
 Bruno Konjevic, Neja Markicevic / CROPIX

Većinski suvlasnici zgrade u čijem se prizemlju smjestilo kino Europa, Erste&Steiermärkische banka i tvrtka Stagen project d.o.o., ponudili su nedavno Gradu Zagrebu pravo prvokupa poslovnih prostora na katovima iznad najstarijeg zagrebačkog kina.

Na taj način, očito, počele su pripreme za prodaju tih prostora. Istodobno, s ovogodišnjeg Zagreb film festivala (ZFF-a) upravitelj kina Europa, koje je u vlasništvu Grada Zagreba, poručuje da ne zna što će biti s njima. ZFF-u, naime, 1. lipnja 2019. godine istječe ugovor s gradskim vlastima za korištenje kina, a direktor ZFF-a Boris T. Matić u medijima spekulira: - Ne znam jesu li točne informacije da bi se kino Europa moglo pretvoriti u narodnjački klub, kako se pričalo, no odgovorni u gradskoj vlasti trebali bi izaći u javnost i reći što planiraju s njime.

Narodnjački klub

Iako Grad Zagreb ZFF-u još nije ponudio nikakav odgovor, odbio je ponude suvlasnika zgrade, Erste banke i tvrtke Stagen project d.o.o. te odustao od prava prvokupa prostora iznad samog kina. Riječ je, objasnimo, o peterokatnici koja je pod zaštitom kao kulturno dobro, a proteže se Varšavskom ulicom od broja tri do pet. Erste banka, prema zemljišnim knjigama, u vlasništvu ima tri kata. Oni su krajem prošlog mjeseca ponudili Gradu 48 poslovnih ureda ukupne površine od oko 1200 četvornih metara, i to po cijeni od 2,4 milijuna eura. Ponudu je još krajem prošle godine Gradu Zagrebu poslala i tvrtka Stagen project d. o. o. koja posjeduje prvi kat zgrade i većinu poslovnih ureda. Tražili su oko sedam milijuna kuna. Ta tvrtka do prije godinu dana najavljivala je mogućnost otvaranja hotela u spomenutoj zgradi, ali koliko je poznato, do danas nisu počeli nikakvi radovi, a nisu zatražili, doznajemo u Gradu, ni dozvole za gradnju. Osim toga, prema gruntovnici, dio prostora Erste banka iznajmila je Sberbanku i taj ugovor traje do 2023. godine.

Kino Europa zaštićeno je kulturno dobro i u vlasništvu je Grada Zagreba od 2007. godine, kad ga je kupio od tvrtke Kinematografi, a upravljanje kinom povjereno je prije devet godina društvu Zagreb film festival. Ako sadašnji većinski vlasnici uistinu pronađu kupca koji će u peterokatnici u Varšavskoj 3 i 5 otvoriti hotel, investitori će pri uređenju morati postupati po vrlo strogim konzervatorskim kriterijima jer je kompleks zaštićeno kulturno dobro. Uz tu zgradu je i Prolaz sestara Baković, pješački pasaž koji spaja Masarykovu ulicu i Varšavsku od br. 3 do 5, koji je zamišljen kao urbano-arhitektonski ansambl, prema osnovi arhitekta Srećka Florschütza iz 1924. godine za braću Müller. Godinu dana poslije realizirana je ulična trgovačko-stambena četverokatnica u Masarykovoj 10 i zgrada kino-kazališta.

Kulturno dobro

“Projekt je postavio urbanistički temelj koji su nastavili tri godine kasnije B. Milić i J. Hintermeier gradnjom dvorišne galerijske četverokatnice, naglašavajući vertikalno prostorno oživljavanje pasaža, a 1957. godine završio ga je B. Tušek gradnjom poslovne zgrade Poljoopskrba-Astra, naglašavajući ideju otvorenog pasaža i kontinuiteta pješačkog prolaza otvorenim prizemljem”, stoji u objašnjenju Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Cijeli kompleks zaštićeno je kulturno dobro i investitori neće smjeti intervenirati u dosadašnji izgled pročelja zgrade. Neće smjeti intervenirati ni u kino Europa jer je i taj kompleks zaštićeno kulturno dobro, a preinake će moći raditi na poslovnim uredima na pet katova koji su sada u vlasništvu Erste banke i Stagen projecta. U Gradu ne žele komentirati Matićeve navode i odbacuju mogućnost da se u prostorima kina pušta narodnjačka glazba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:36