SANACIJA

Za nove bojlere stradali u potresu dobivaju 3000 kn?

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom tek je poslan na prethodno mišljenje nadležnim tijelima
 Željko Hajdinjak

“Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatit će vlasnicima zgrada koje se obnavljaju ili grade na temelju ovoga Zakona novčanu potporu za kupnju kondenzacijskog bojlera kojim se zamjenjuje postojeći bojler koji nije kondenzacijski.

Iznose, način i uvjete isplate potpore iz stavka 1. ovog članka propisuje pravilnikom ministar zaštite okoliša i energetike”, navodi se u članku 37. najnovije verzije Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice.

Razmišlja se, neslužbeno doznajemo, o potpori u navodnom postotku od oko 30 do 40 posto vrijednosti samog bojlera (čija se cijena na tržištu kreće oko 8500 kuna).

Javno savjetovanje

U sličnom omjeru je država, naime, isplaćivala potporu za nabavu perilica, odnosno za kupovinu novih perilica izdvajao se iznos od oko 800 kuna.

Međutim, iznos potpore, pa i sam zakon još su daleko od konačnog rješenja, naime Zakon je sad u prethodnoj proceduri, što znači da ga je Ministarstvo graditeljstva poslalo drugim ministarstvima i nadležnim tijelima na prethodno mišljenje, a prije njegova upućivanja na javno savjetovanje.

Na članak 37. koji se odnosi na isplatu potpore za kondenzacijske bojlere iz Ministarstvu zaštite okoliša i energetike imali su, neslužbeno doznajemo, neke primjedbe, koje se odnose, primjerice, na to da se u članak ubaci da će se potpora isplatiti “vlasnicima zgrada ili stanova” jer se u dosadašnjem prijedlogu navodilo samo vlasnicima zgrada.

“Također predlažemo razmotriti da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u cilju cjelovite obnove zgrada i obiteljskih kuća izradi Program potpore obnove u sklopu kojeg će se odrediti i potpora za kondenzacijske bojlere”, navode u preporukama iz Ministarstva zaštite okoliša.

Iako su posljednju verziju prijedloga Zakona poslali nadležnim ministarstvima, u Gradu Zagrebu kažu da ga nisu dobili. Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Ivica Rovis, još ga, dodaje, nije vidio.

- Već 14 dana ni traga ni glasa na naše primjedbe na Zakon. Trudim se od novinara doznati koje su izmjene unesene. To nije način na koji bi se Ministarstvo trebalo odnositi prema partnerima u ovom projektu - rekao je ravnatelj Rovis.

Samostalna obnova

U Ministarstvu graditeljstva još nije moguće službeno doznati potencijalne postotke potpore za građane, a nisu nam službeno ništa htjeli reći ni oko isplate potpore za kupovinu kondenzacijskih bojlera.

Ponovili su tek da Zakon predviđa i situaciju u kojoj će dio građana htjeti samostalno i odmah krenuti s obnovom, pa će se im se zakonski omogućiti povrat sredstava za sve one zahvate koji će biti obavljeni prema pravilima struke.

- Trenutno važeća građevinska regulativa omogućava uklanjanje posljedica potresa koji je umanjio ili ugrozio uporabljivost građevina izvođenjem radova izvanrednog održavanja tako da se odgovarajućim ispravnim jednakovrijednim dijelovima zamjene dijelovi građevine i oprema, uređaji i instalacije koje su oštećena izvanrednim događajem.

Tako je prema postojećem zakonu moguće izvršiti zamjenu krovnog pokrova bez potrebe za izradom projekta, dok je izmjena krovne konstrukcije, zidova, stupova ili dimovodne cijevi provodi isključivo na temelju projekta izrađenog od ovlaštenih osoba - objašnjavaju u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:44