BORBA ZA PRAVA

Zagreb Pride održat će se 16. lipnja pod sloganom 'Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san'

Zagreb, 180611.Na Trgu zrtava fasizma poceo je "Zagreb Pride 2011". Tema ovogodisnje Povorke ponosa Zagreb Pridea je "Nasih prvih deset", kojom se zeli zatvoriti prvo desetljece borbe za LGBT prava u Hrvatskoj. Povorka sa Trga zrtava fasizma krece prema centru grada a zavrsava u parku Zrinjevac gdje ce se odrzati prigodan program. Na slici: poljubac dviju djevojaka u parku Zrinjevac.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

ZAGREB - Zagreb Pride, društvena i politička manifestacija koja proteklih jedanaest godina ukazuje na diskriminaciju i nasilje na osnovi spolnog i rodnog identiteta te seksualne orijentacije, održat će se 16. lipnja na zagrebačkim ulicama pod sloganom "Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san".

Glavni dio manifestacije, "Pride Week", održat će se od 8. do 16. lipnja, a Povorka ponosa počinje okupljanjem u 14 sati na Trgu žrtava fašizma i završava javnim skupom i koncertom na Zrinjevcu.

Ovogodišnja tema je obitelj kod lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih i queer osoba (LGBTIQ) koji, ističu organizatori iz Udruženja Zagreb Pride, odbijaju biti nevidljivi i neravnopravni, te slušati poruke da njihove obitelji ne postoje.

" Naša vizija je prihvaćanje, naša želja je jednakopravnost, naša potreba je solidarnost. To su vrijednosti na kojima bi trebale počivati sve obitelji, životne zajednice i partnerstva izgrađena na ljubavi, a ne na mržnji. Mi ćemo izboriti svoje pravo da uređujemo svoje živote kako želimo", ustvrdili su u najavi 11. Zagreb Pridea.

Organizatori pozivaju sugrađane da, nevezano za seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje ili bilo koju drugu osnovu, dolaskom na Povorku ponosa iskažu svoju potporu i solidarnost s LGBTIQ pokretom u Hrvatskoj u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:07