OBNOVA U ZAGREBU

Zagrebačka katedrala za godinu dana otvara vrata za ograničeno korištenje

Preliminarni elaborat otvara vrata izradi manjih pojedinačnih projekata, karakterističnih dijelova katedrale (tornjeva i sl.)
 Željko Puhovski/CROPIX

Zagrebačka katedrala, koja je u potresima otprije više od dvije godine zadobila ozbiljna oštećenja i nije sigurna za korištenje, mogla bi, neslužbeno doznajemo, za godinu dana otvoriti svoja vrata za "ograničeno korištenje".

Naime, hitni radovi koji se planiraju, mogli bi potrajati toliko te bi onda, bude li sve gotovo u tom roku, i ona mogla biti djelomično stavljena u funkciju. Međutim, treba reći da obnova nije nimalo jednostavan, niti brzo ostvariv zadatak, a kamoli jeftin. Stoga će i tempo daljnjih radova ovisiti uglavnom o financijama. Trenutačno je završena projektna dokumentacija, što su u izvješću objavili doc. dr. sc. Petra Gidak i izv. prof. dr. sc. Josip Atalić, a o čemu je izvijestila Zagrebačka nadbiskupija.

- U svijetu su trenutačno iznimno rijetki projektni zadaci u kojima se zahtijeva sanacija tradicijske, pretežno zidane građevine, sa stometarskim tornjevima, višestruko rekonstruirane i nadograđivane, vrlo blizu aktivnih rasjeda (oko 5 km), a za koju se traži da bude otporna na jak potres. Trenutačno katedrala nije sigurna za korištenje, a ugrožen je i prostor oko nje. U skladu s navedenim, u procesu je provedba urgentnih mjera s ciljem da se dovede u kontrolirano stanje koje će omogućiti njezino ograničeno korištenje, ali i daljnje aktivnosti na njezinoj cjelovitoj rekonstrukciji - navode u tom izvješću Atalić i Gidak.

Konzorcij

Zbog zahtjevnosti projekta, navode, sastavljen je konzorcij u kojem su tvrtke Toding d.o.o., Studio Arhing d.o.o. te Foretić i sinovi d.o.o. pod vodstvom Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. "Konzultirani su brojni domaći i svjetski stručnjaci (primjerice iz SAD-a, Švicarske, Kanade, Italije i Portugala), a posebno treba istaknuti suradnju s konzervatorima. Aktivnosti su počele u studenome 2021., a s obzirom na brojne nepoznanice, kao prvi preduvjet za izradu kvalitetne dokumentacije, obavljeni su iscrpni istražni radovi", opisano je u izvješću.

Potom je Laboratorij za ispitivanje konstrukcija pri Građevinskom fakultetu izradio Elaborat istražnih radova te Elaborat mjerenja dinamičkih svojstava konstrukcije katedrale. "Zbog manjkavosti arhitektonskih podloga stručnjaci s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu napravili su detaljan digitalni snimak katedrale, a laboratorijske fizičko-kemijske analize kamena obavili su stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu", stoji u izvješću. Rezultat svih tih istraživanja najvažniji je izrađeni dokument ''Preliminarni elaborat ocjene postojećeg stanja'', u čijoj izradi je sudjelovao cijeli konzorcij.

- Preliminarnim elaboratom otvorena su vrata izradi manjih pojedinačnih urgentnih projekata, karakterističnih dijelova katedrale (tornjeva, svodova kontrafora i slično), koji su u završnoj fazi, a oni omogućavaju bržu izvedbu urgentnih radova. U konačnici će se izraditi 'Elaborat ocjene postojećeg stanja katedrale' te 'Projekt statičke i dinamičke analize varijantnih rješenja konstrukcijske obnove katedrale', čime će se sumirati sve aktivnosti na njoj", navode u izvješću u kojem zaključuju da je u šest mjeseci izrađena većina projektne dokumentacije te najavljuju da će se ubrzo pristupiti radovima.

- Ukupna projektna dokumentacija ove faze ima 21 dio (projekta) s oko 120 ukoričenih mapa (dijelova projekata), što samo za sebe govori o opsežnosti dokumentacije - opisuju i dodaju da će jedan od prvih radova biti uklanjanje oštećene skele južnog tornja te postavljanje novih vanjskih i unutarnjih skela u cijeloj katedrali. Nove skele omogućit će radove na tornjevima, svodovima, krovu, apsidi i slično.

Sustavna obnova

- Nažalost, nova geopolitička situacija donijela je nedoumice, a već ima utjecaj na nabavu materijala, odnosno pripremne radnje za izvedbu. Navedene urgentne mjere tek su početni korak sustavne konstrukcijske obnove katedrale - navode stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:32