BROJNE KRITIKE

ZAGREBAČKI AKTIVISTI I STRANKE PROZIVAJU VLADAJUĆE ZBOG OBNOVE ZAGREBA 'Pasivizam HDZ-a i Bandića će izazvati potres na sljedećim izborima'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Političke platforme i stranke ocijenile su u nedjelju kako postoji politički pasivizam Vlade i gradskih vlasti pri obnovi Zagreba nakon potresa i da je natječaj za zbrinjavanje građana kompliciran te su upozorile da još nije organizirana donatorska konferencija.

"Politički pasivizam HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića vjerujemo da će izazvati potres na sljedećim parlamentarnim izborima. Vidi se u zadnjih tjedan dana nakon prosvjeda na Markovu trgu HDZ i Vlada uz medijskoj ofenzivi, da svaki dan izlaze s temom potresa, najavljuju mjere, daju neka obećanja, drago mi je da su se konačno trgnuli nakon dva mjeseca sna, gdje su im drugi prioriteti bili bitniji", rekao je ispred Banskih dvora čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević.

Uz tu platformu, konferenciju za novinare organizirale su i stranake Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad.

"Potres-dezerter Plenković nas optužuje da samo govorimo, a da oni rade za to vrijeme", izjavio je Tomašević i dodao kako je prije mjesec dana klub lijevog bloka u Gradskoj skupštini zajedno s drugim oporbenim klubovima predao, prijavio, predložio mjere i svojim rukama pomagali ljudima u potresu kao volonteri civilne zaštite.

Naglasio je da je nakon potresa u Albaniji donatorska konferencija organizirana u dva mjeseca, gdje su sakupili potrebnih milijardu eura.

"Hrvatska predsjeda EU-om i još nema naznaka da će biti donatorska konferencija. Ovih 140 milijuna kuna za interventne mjere za građane u Zagrebu i okolici su samo 0,3 posto procijenjene štete koja je nastala potresom", ustvrdio je Tomašević.

Naglasio je da u Zagrebu još nije ni napravljena detaljna procjena štete. "Zbog toga Vlada ima još samo dva tjedna da prijavi Zagreb Europskom fondu solidarnosti", dodao je.

Za mjeru za zbrinjavanje oštećenih građana kojima će se sufinancirati najam stanova, Tomašević kaže kako su ju predlagali prije mjesec dana kada ih je odbio HDZ i Milan Bandić u Skupštini.

"Nije nam jasno zašto ovakav natječaj, zašto je tako kompliciran, zašto traće tri izjave ovjerene kod javnog bilježnika za građane koji se prijavljuju", istaknuo je Tomašević.

Upitao je vladajuće da zašto građani kojima je imovina privremeno neuporabljiva nemaju pravo na sufinanciran najam stana.

"Nakon više tjedana inzistiranja od gradskih ureda dobio sam odgovor koliko je zgrada u vlasništvu Grada Zagreba bilo prije potresa osigurano od potresa. Nijedna zgrada Gradske uprave, nijedna zgrada mjesne samouprave, dvije zgrade socijalnih ustanova, četiri zdravstvene ustanove, i nekoliko sportskih ustanova su imale tu policu", kazao je Tomašević.

Koordinatorica platforme Možemo!, Sandra Benčić upozorila je da postojeći zakonski okvir o obnovi kaže da bilo kakvo pitanje statike i učvršćivanja zgrada traži projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu. "To dovodi do toga da raste cijena projektne dokumentacije i pada kapacitet Grada Zagreba za izdavanje građevinskih dozvola. Ljudi si neće moći priuštiti izradu projektne dokumentacije te će dugo čekati izdavanje građevinskih dozvola", rekla je.

Benčić predlaže stoga javno financiranje i javno koordiniranje procesa obnove te osnivanje, unutar zakona o obnovi, zavoda za obnovu Zagreba i okolice.

"Treba osigurati odnos financiranja između države, grada, i jednog manjeg dijela koji će financirati građani. Treba osigurati da zaj zavod propiše urbanistička pravila i načela te da koordinira izradu projektne dokumentacije. Tako da zavod bude zadužen za ugovaranje okvirnih sporazuma s arhitektonskim uredima", naglasila je Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:37