PRAZNO OD 2006.

Zagrebački arhitekt ima genijalnu ideju za bivši WC na Trgu! Što bi vi tamo otvorili? Glasajte u našoj anketi

Zaboravljen prostor zahoda ne koristi se od 2006. godine, danas je njegova ograda parkiralište bicikla, no mogao bi lako biti atrakcija
 Nera Simic/Cropix

Urbana je legenda da su mnogi stranci kad bi boravili u Zagrebu, stubište javnog zahoda, dok je još bio otvoren, znali zamijenili za stanicu metroa. Na Trgu bana Jelačića nalazi se zaboravljeni prostor koji se ne koristi od 2006. godine. Najava da će ovdje jednom biti podzemna šetnica uz akvarij s ribicama koje žive u slatkovodnoj vodi, koju je lansirao bivši gradonačelnik, bila je očito samo još jedna tlapnja.

No kad već fantaziramo, zanimalo nas je što naši poznati arhitekti, kulturnjaci, ljudi koji kroje kvalitetne urbane programe u Zagrebu, te stručnjaci za nekretnine misle da bi ovdje moglo biti. I što kaže Grad, iako se nisu baš proslavili odgovorom...

Prvi javni toalet izgrađen je 1908. godine na uglu Trga i tadašnje Ulice Marije Valerije, danas Praške ulica. Najzaslužniji za otvaranje tada svjetske novotarije u Zagrebu bio je gradonačelnik Milan Amruš. Mnogi su zahod zvali po njemu Amruševac, što mu nije bilo milo.

- Toalet je zatvoren u lipnju 2006. godine budući da se ulaz i korištenja toaleta nije moglo omogućiti osobama s invaliditetom zbog uskog stubišta i premale površine prostora s kabinama toaleta, a nakon što je izgrađen novi javni toalet u Cesarčevoj ulici koji je prilagođen za korištenje osobama s invaliditetom - kažu u Gradu Zagrebu.

U zatvoreni prostor je provaljeno te su stubište i prostori toaleta bili puni smeća, a oprema je bila devastirana. Godine 2016. privremeno je zatvoren prostor stepeništa oko ulaza u javni toalet, što je izvedeno postavljanjem nosivih panela od čeličnih nosivih profila te aluminijskog lima kao pokrova, površine oko 28 m². Prije zatvaranja prostora stepeništa, kako kažu u Gradu, prostorije javnog toaleta su očišćene i provedena je mjera deratizacije i dezinsekcije.

image

Prije zatvranja ulaza 2016. godine

Damjan Tadic/Cropix/Cropix
image

Prije zatvaranja ulaza gdje se bacalo smeće, javni wc koji je zatvoren još 2006. godine

Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Međutim, na pitanje što planiraju s ovim prostorom u Gradu nam, ovih dana, nisu odgovorili ništa. No skupili smo zanimljive prijedloge, za novi imidž lokacije.

Voditelj Galerije Forum i povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović predlaže da se tu uredi Underground kino.

- Kino u čast filma Oktavijana Miletića ‘Zagreb u svjetlu velegrada‘ koji taj wc prikazuju kao ulaz u podzemnu. Kino za neobične eksperimentalne filmove i videe, sa 40-ak mjesta - rekao je F. Gavrilović.

U široj urbanističkoj viziji grada, kako kaže arhitektica Kata Marunica, jedna od osnivača studia NFO, najbolje bi bilo da taj prostor doista i postane stanica metroa.

- U nekoj manje ambicioznoj viziji mogao bi biti Dinamov fan shop - dodaje Marunica.

I Dražena Grubišića, jednog od osnivača Muzeja prekinutih veza, koji je među prvima prepoznao potencijal tunela ispod Griča, još 90-ih, pitali smo isto blic pitanje.

- Mogla bi se ovako na brzinu napraviti stanica metroa bez metroa, skroz uređena, sa signalizacijom, ali zapravo umjetnička instalacija - odgovorio je.

Grubišić kaže da bi se na toj lokaciji moglo svašta urediti, ali možda je to objektivnije za par godina kad se završe obnove zgrada i drugo što se planira, te će Zagreb više izgledati kao uređeni grad.

Veseliji sadržaj na toj bi lokaciji rado bi vidjela Iva Domić, direktorica marketinške agencije Utorak i jedna od organizatora programa Planet srijeda, poznatih partyja elektroničke glazbe.

- Svakodnevno prolazim preko Trga i po inerciji gravitiram strani gdje se nalazio wc, jer volim dobar hlad - kaže smijući se.

I nastavlja.

- Nekadašnji toalet je zasigurno najbolji parking za bicikle u gradu pa me ta ograda sa zavezanim biciklama vizualno jako vuče u pravcu undergraund kluba po uzoru na Ljubljanske i Beogradske, ne treba ići dalje od dobrosusjedskih primjera. Doslovno zamišljam čistokrvni klub za kvalitetan clubbing, jako mi se sviđa ta ideja, i da odmah ne uđem u programsku koncepciju, idealno bi bio kad mene pitali kome povjeriti takav zadatak, jer vjerujem da je takav potez prilika za popraviti dojam ovog grada kojeg često karakteriziraju kao dosadnjikav grad - kaže Ivana Domić, i potvrđuje svoju ideju da nema ništa bolje od alternativnog kluba nasred glavnog trga.

image

Bivši javni WC prije postavljanja panel ploča na ulaz, da se ne baca smeće

Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Mladi arhitekt Ardijan Karlo Gashi, predlaže da se ovdje uredi spomen soba zagrebačkim potocima koji su ‘propušteni‘ pod zemljom.

- Kod te lokacije velik je problem pristupačnost, jer bez dizala dio građana ne može tamo doći. Postoje rješenja s podiznim platformama, koja su uglavnom loša i ružna - smatra Gashi.

Stručnjaci za trgovinu nekretninama, s kojima smo razgovarali, iznenadili su nas time što također ovdje vide neku umjetničku ili turističku atrakciju, nisu spominjali da bi se taj prostor trebao iznajmiti nekoj trgovini ili slično. Od njih smo čuli da najbolje da ovdje bude neki poseban bar ili manji muzej s fora sadržajem. Prostor, kažu nam, Grad može probati iznajmiti, i tako vidjeti da li bi bilo zainteresiranih, nema smisla da prazno stoji, ako sami nemaju neku ideju.

image
Nera Simic/Cropix

Negdje u ladicama Grada je i projekt uređenja napravljen još 2012. godine, kada je bio raspisan natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta za gradnju desnog skretača pruge Praška - Jurišićeva i uz to uređenje javnoprometne površine, a prema njemu, novi ulaz u podzemnu šetnicu s akvarijem nalazio bi se nekoliko metara istočnije od sadašnjeg ulaza u nekadašnji javni zahod. Do akvarija je prema tom projektu spušta novim stubištem, dok bi se osobe smanjene pokretljivosti do nove podzemne šetnice spuštale liftom koji se trebao nalaziti nasuprot zgradama na Trgu bana Jelačića 12 i 13.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:50