OBNOVA TOALETA

ZAGREBAČKI SC UŠAO U 21. STOLJEĆE Uklanja se posljednji čučavac, studenti će dobiti normalne školjke

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Toalet SC-a napokon će ući u 21. stoljeće. Komentiraju tako u šali studenti zagrebačkog sveučilišta činjenicu da čučavci iz Studentskog centra odlaze u povijest.

Naime, ovaj tjedan konačno je počela dugoočekivana zamjena čučavaca novim zahodskim školjkama u toaletu u prizemlju kraj ulaza u restoran, a osim njih, mijenjat će se i pločice, umivaonici, pipe, odvodna i električna instalacija, radijatori... Predviđena cijena radova je 250.000 kuna, a završetak se očekuje za mjesec dana, točnije 15. studenoga.

Studenti nisu mogli skriti oduševljenje jer će napokon dobiti primjereni sanitarni čvor. - Bilo je i vrijeme da dobijemo normalne školjke, čučavci su bili kao iz srednjeg vijeka, ružni, odvratni i neugodni. Bila sam samo jednom u tom zahodu, da operem ruke, i nikad više nisam ušla - govori nam 19- godišnja Lea Mihić.

Slično iskustvo imaju i drugi.

- Ušao sam jednom i nikad više. Papira nije bilo, tako da sam ruke morao brisati o hlače, sve je puno ružnih natpisa, a o higijeni da ne pričam. Inače, jedan sam od onih koji vole ‘mumificirati’ to ‘sveto’ mjesto, tako da mi je odlazak u toalet bio prilično stresno iskustvo - kaže Ante Vukov, 21-godišnji student glume na ADU.

Studenti su protiv čučavaca pisali peticiju još 2015. godine, a njih 737 tada se složilo kako su oni “sramota za 21. stoljeće”, “neodržavani i nehigijenski” i “diskriminacija za invalide”.

- Planira se zamjena sanitarne opreme - nove školjke, umivaonici, pisoari, pipe na senzore, električna brza sušila za ruke i sva druga popratna sanitarna galanterija, kao i zamjena instalacija hladne vode i dovod tople sanitarne vode pripremljene u toplinskoj stanici, zamjena odvodne instalacije, postava novih radijatora te popravak postojeće ventilacije - objasnio je sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak.

- Sramota je da studenti u 2018. godini obavljaju nuždu u čučavcima. Puno se stvari u SC-u treba promijeniti, a ako je ovo početak, to je dobar početak - kaže 27- godišnji Mate Vukšić.

ANKETA

Lea Mihić, 19, bivša studentica kineziologije

“Definitivno je bilo vrijeme da se zamijene. Nitko više i ne ulazi unutra jer je ružno, staro i smrdi. Konačno studenti dobivaju malo bolje uvjete”

Tea Ljubešić, 18, studentica na FKIT-u

“Pa nismo Italija da imamo čučavce. Odvratno izgledaju, kao iz srednjeg vijeka. Drago mi je da se mijenjaju, samo još da sve bude gotovo na vrijeme”

Ante Vukov, 21, student glume na ADU

“Konačno imamo zahod dostojan grada. Prije nikad ne bih išao, odnosno jednom sam bio i nikad više. Razmislit ću hoću li sada ići, ovisno kako će se održavati”

Antonio Šango, 20, student novinarstva

“Lijepo je da se moderniziramo. Bolji uvjeti u zahodima su važni svima, pa tako i studentima koji tu svakodnevno dolaze. Pridonijet će boljem ambijentu, ugodnijem boravku u SC-u općenito i u restoranu”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:12