KREĆE AKCIJA

ZAGREBAČKI SDP PROTIV ZAGREBAČKOG GRADONAČELNIKA Hoće li Bandić biti prvi gradonačelnik u povijesti Hrvatske kojeg će srušiti građani?

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Može li Milan Bandić biti prvi gradonačelnik u povijesti Hrvatske države kojega će građani srušiti na referendumu? U zagrebačkom SDP-u tvrde kako može i daju punu podršku inicijativi predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa koji je u ponedjeljak izjavio da će pokrenuti postupak raspisivanja referenduma na kojem bi se opozvalo zagrebačkog gradonačelnika Bandića.

- Mislim da će građani na tome referendumu reći "ne" Milanu Bandiću. Uvjeren sam da 50 posto građana ne podržava njegov način vođenja grada. Uostalom, Bandić je izabran s manje od 20 posto glasova svih birača - kaže Zvane Brumnić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u zagrebačkog Gradskoj skupštini.

Maras kaže da će svoj prijedlog u srijedu iznjeti na Gradskom odboru SDP-a gdje bi se trebale dogovoriti pojedinosti oko inicijative za opoziv Bandića na referendumu.

- Smatram da najprije treba u Skupštini pokušati dobiti podršku dvije trećine zastupnika koji bi tražili raspisivanje referenduma za opoziv gradonačelnika. Ako to ne uspije, onda bi za mjesec dana trebalo krenuti u prikupljanje potpisa za referendum - kaže Maras.

Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi referendum za opoziv gradonačelnika i njegovog zamjenika raspisati će se ako to izglasaju dvije trećine zastupnika Skupštine. Da bi se to dogodilo, SDP-ov prijedlog bi trebali podržati svi oporbeni zastupnici, i još HDZ-ovi.

Drugi način da se nastavak Bandićeva mandata stavi na referendum je prikupljanje potpisa birača. No, dok je za održavanje bilo kojeg državnog referenduma potrebno prikupiti potpise 10 posto birača, za opoziv gradonačelnika trebaju poptisi 20 posto birača, što je u Zagrebu oko 140.000.

Nadalje, na državnom referendumu odluke se donose tako da odlučuje većina izašlih (po takvim smo pravilima odlučili ući i u EU), dok se odluka o opozivu gradonačelnika donosi većinom glasova, ali pod uvjetom da je izašla najmanje trećina birača, dakle najmanje njih 230.000. Budući da je Bandić na prošlim izborima izabran s 147.680 glasova, ispada da ge se može rušiti samo ako da protiv njega bude 100.000 birača više nego ga je izabralo.

Potpredsjednica zagrebačkog SDP-a i zastupnica u gradskoj Skupštini Vesna Nađ kaže da na tijelima gradske organizacije treba vidjeti kako tu inicijativu provesti. - Milana Bandića treba srušiti i zato moramo svi staviti glave skupa. Ne samo mi u SDP-u, nego cijela oporba. A u tome nam pomaže i Juričan - kaže Vesna Nađ napominjući da treba razraditi inicijativu i u njenu realizaciju uključiti sve resurse zagrebačkog SDP-a, sve simpatizere, te sve ostale oporbene stranke.

- Ovo je točka na kojoj bi se ujedinio cijeli zagrebački SDP - smatra Nađ.

Gradski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić kaže da je referendum za opoziv Bandića u sinergiji s ranijim zahtjevom SDP-ovih zastpnika koji su podržali i drugi opobernjaci da se građani na referendumu izjasne o GUP-u. - Jedan i drugi referendum su dobre inicijative, no prije njih ćemo vidjeti kako će postupiti zagrebački HDZ - kazao je Ostojić uz napomenu da je ova vrsta opoziva gradonačelnika vezana uz velike brojke.

Predsjednik Kluba nezavisni zastupnika u Skupštini Renato Petek kaže da podržava inicijativu, ali ne zna kako je izvesti budući da u svibnju istječe rok u kojem se može rušiti Bandića. Zakon, naime, kaže da se gradonačelnika ne može rušiti na referendumu šest mjeseci po njegovu izboru, ali ni u izbornoj godini koja započinje u svibnju.

Na isti problem ukazuje i predsjendica Glas-a Anka Mrak Taritaš koja također najavljuje podršku i sudjelovanje u svakoj inicijativi za rušenje Bandića.

Tomislav Tomašević kaže da su u platformi Zagreb je naš također razmišljali o opozivu Bandića na referendumu. - Treba dobro odvagati može li se u 15 dana skupiti 140.000 potpisa. Neuspjeh ovakve inicijative bio bi kontraproduktivan - kaže Tomašević. Navodi da je teško skupiti potpise, ali nije nemoguće. No, nitko to ne može napraviti sam i trebala bi cijela oporba sjesti i razmotriti tu opciju. Dodaje, međutim, kako ih Maras koji je najavio referendum, uopće nije konzultirao.

Zlatko Hasanbegović iz Bloka za Hrvatsku kaže da će vidjeti kako će se postaviti prema Marasovoj inicijativi kada ona dođe na dnevni red, ali mu izgleda kao instrument za unutarnje borbe u SDP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:36