CENTAR ALTERNATIVE

Zagrebačkom klubu 'Medika' prijeti zatvaranje: Gradske vlasti povisile su najamninu za čak 300 posto!

Medika je nastala tako što je skupina Attack zauzela napuštenu tvornicu usred grada, u Pierottijevoj ulici, te je revitalizirala i uredila u jedno od najposjećenijih mjesta za izlazak u Zagrebu
 AKC Medika

ZAGREB - Autonomni kulturni centar Medika, jedno od ključnih mjesta zagrebačke alternative kulture proteklih godina, nalazi se pred gašenjem zbog nove politike Grada Zagreba koji je najam prostora odjednom odlučio povisiti za 300 posto, prenosi tportal.hr .

Medika je nastala tako što je skupina Attack zauzela napuštenu tvornicu usred grada, u Pierottijevoj ulici, te je revitalizirala i uredila u jedno od najposjećenijih mjesta za izlazak u Zagrebu. U Medici se u protekle četiri godine održalo stotine koncerata, partyja, kulturnih događanja i druženja, uvijek po iznimno pristupačnim cijenama. Tome je sada možda kraj, s obzirom da je Gradski ured za imovinske poslove iznenada povisio najam za 300 posto! Zbog toga Medikaši pozivaju na prosvjed u subotu, 19. svibnja i to na Cvjetnom trgu u 13 sati. Iste večeri slijedi i besplatan program u Medici na čak tri floora.

Ukoliko se zbog skandalozne politike gradskih vlasti Medika doista zatvori, Zagreb će izgubiti jedno od najboljih mjesta za izlaske, ali i alternativnu kulturu, piše tportal.hr .

Najam poskupio svim skupinama umjetnika?

Udruga ULUPUH na internetu poziva na potpisivanje peticije 'Za spas umjetnika Grada Zagreba' , u kojoj napominje da su se najmovi prostora u vlasništvu Grada povečali između 300 i 1.000 posto, te moli građanstvo da se priključi 'borbi umjetnika za opstanak'. Tekst peticije prenosimo u cijelosti:

"Postovani umjetnici, kulturni djelatnici i svi ljubitelji i postovatelji kulture i umjetnosti,

Odlukom gradske uprave o poskupljenju najma uredskog prostora Tajnistva ULUPUH-a za 300 posto te o poskupljenju najma ateljea svim umjetnicima koji koriste prostore dobivene od Grada, kultura i umjetnost Grada Zagreba dozivjela je jos jedan tezak udarac. Svjesni smo teske gospodarske situacije i da najvecu posljedicu i stagnaciju u svom radu snosi sam segment kulture i umjetnosti. No ipak smo zgrozeni uvecanjem cijena najma u cijelom gradu Zagrebu koje su se, ovisno o zoni gdje se prostori nalaze, povecale za 300 do 1000 posto. Ovim aktima krovne udruge umjetnika stavljaju se u katastrofalan polozaj te je upitan njihov daljnji opstanak. Takodjer, mogucim gubitkom izlozbenog i radnog prostora umjetnicima se dokida mogucnost javnog djelovanja i izlaganja, sto je preduvjet njihovog umjetnickog statusa. Ne zaboravimo da Grad Zagreb bez svojih umjetnika i njihovog stvaralastva gubi identitet. Molimo sve umjetnike i najšire građanstvo da se svojim apelom i angazmanom prikljuce opcem pokretu umjetnika za opstanak.

ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, krovna je nacionalna udruga likovnih primijenjenih umjetnika. Neprofitna je i nevladina udruga sa preko 1.300 članova."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:25