LOŠA KVALITETA ZGRADE

Zašto se Muzej suvremene umjetnosti zatvara svaki put kad padne veća kiša

Prošlog je tjedna kiša ponovo na nekoliko dana zatvorila izložbu Julija Knifera. Vodstvo muzeja više je puta tražilo da se krovište trajno sanira
 CROPIX

Zbog prokišnjavanja krova na zgradi Muzeja suvremene umjetnosti ta je institucija, u kojoj se upravo održava izložba Julija Knifera, prošlog je tjedna tri dana bila zatvorena za javnost. Poplavu je uzrokovala obilna kiša koja je napadala u utorak, pa se prostor morao biti zatvoren dok se šteta ne sanira.

Problemi s prokušnjavanje počeli su čim je zgrada otvorena. Ravnateljica mozeja Snježana Pintarić podsjeća da ovo nije prvi put da je voda natopila zgradu izgrađenu prije samo četiri godine.

- Već nekoliko puta nam se dogodilo da je zbog lošeg izvođenja radova došlo do prokišnjavanja, nekoliko puta smo apelirali na odgovorne iz Grada da se adekvatno riješi problem krova, no nakon svake kiše krećemo ispočetka - kaže Snježana Pintarić.

Mrlje od vode

Krov MSU prvi put se sanirao 2011. godine, odnosno dvije godine nakon što je zgrada otvorena. Nakon što su na zidovima posljednjeg kata počele izbijati vodene mrlje, izvođač radova Tehnika uklonio je 150 četvornih metara izolacije krovišta. Dvije godine kasnije, 2013., nakupljeni snijeg na krovu ponovo je prouzročio poplavu u muzeju. Tada je Gordan Hanžek iz Ureda za graditeljstvo, pod čijom je nadležnošću bila gradnja MSU, rekao da je riječ o pogrešci izvođača radova. Inače, Muzej suvremene umjetnosti ima desetogodišnju garanciju na radove. Od završetka gradnje prošlo je pet godina.

Arhitekt nezadovoljan

- Zvali smo izvođače i saniraju nam krovište, no ovo sigurno nije posljednji put da ih moramo zvati - rekla nam je ravnateljica Pintarić. Postavlja se pitanje koliki će troškovi sanacije biti jednom kad garancija istekne.

Od loše izvedenih radova na zgradi ogradio se i arhitekt Igor Franić.

- Jako mi je žao zbog toga, očigledno su radovi vrlo loše izvedeni kad se to ponavlja već toliko puta - tvrdi Franić .

Povjesničar umjetnosti Zvonko Maković prije četiri godine, dok je radio kao predsjednik Odbora za kulturu, izrazio je sumnju u kvalitetu materijala ugrađenog u zgradu, i tvrdio da je nekvalitetan i jeftin, s rokom trajanja od 10 godina. Za komentar ovih optužbi pitali smo i u Tehnici, no oni se nisu željeli očitovati. Kratko su rekli da nemaju komentara i da se za sva pitanja o izgradnji, koju su oni radili, obratimo Gradu.

Kapitalni projekt

Gradnja MSU počela je u prosincu 2003. prema projektu autora Igora Franića, a radovi su dovršeni 2010. U gradnju muzeja uloženo je oko 400 milijuna kuna koje su u jednakom omjeru podijelili Grad Zagreb i Vlada. Na natječaju za gradnju pobijedila je tvrtka Tehnika. U sklopu gradnje muzeja uređena je i okolica muzeja. Posađeno je 15 tisuća četvornih metara travnjaka, 74 stabala i ugrađeno je 2670 metara betonskih ploča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:27