NOVOSTI U JAVNOM PRIJEVOZU

ZET-ovci I BANDIĆ SE DOGOVORILI Pogledajte kako misle smanjiti švercanja te kako će se ubuduće kažnjavati napadi na kontrolore!

 
 Bruno Konjevic / Ilustracija / CROPIX

Uvođenje karte od 6 i 10 kuna u vozila ZET-a, jednokratna odšteta od 5000 kuna u slučaju težih napada na prometne radnike te koordinirana suradnja između policije i kontrolora - ovo su glavni prijedlozi Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a koje su u petak predstavili na sastanku s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Na sastanku je Anto Jelić, predsjednik tog sindikata, istaknuo kako su prometni radnici ZET-a u posljednje vrijeme znatno izloženi negativnim ponašanjima putnika i drugih sudionika u prometu te verbalnim i fizičkim napadima, zbog čega je u ime Sindikata predložio nekoliko mjera koje će im pomoći u radu.

- U zadnjih nekoliko mjeseci imali smo četiri napada, gdje je jedan kontrolor na kraju završio u gipsu, dok su drugi prošli s lakšim ozljedama. Razmišljali smo o tome da na vozila stavimo slike napadača i na taj način se sami zaštitimo, no kako je gradonačelnik prihvatio naše prijedloge, nema potrebe za time i možemo zajedno sustavno raditi na zaustavljanju vandalizma i poboljšavanju uvjeta rada - rekao je Jelić.

Dvije mjere koje se izravno odnose na napade su koordinacija kontrolora i policije te isplata jednokratnog iznosa od 5000 kuna radniku u slučaju utvrđene teže ozljede prouzročene napadom treće osobe za vrijeme obavljanja službe. Težinu ozljede će definirati prema medicinskoj kategorizaciji, a učestalost zajedničkih akcija policije u civilu i kontrolora ZET-a odredit će u dogovoru s Upravom društva.

- Moramo prvo detektirati kritična mjesta gdje se najviše događaju napadi te gdje se najviše ljudi šverca, pa ćemo prema tome odrediti kad i gdje će ići policija s kontrolorima. Naravno, treba to i usuglasiti i s načelnikom policije, no zasigurno se neće raditi o svakodnevnoj pojavi - rekao je Jelić.

Za kraj je tu još i prijedlog uvođenja nove polusatne vozne karte od 6 kuna te karte od 10 kuna (sat i pol), koje bi se prodavale samo u vozilima ZET-a. To su predložili kao vid stimulacije vozača, ali i zbog zahtjeva putnika koji su tražili da se u tramvaje i autobuse vrate jeftinije tarife karata.

Na kraju sastanka gradonačelnik je podržao predložena rješenja te dao suglasnost da se sukladno zakonskim propisima u suradnji s Gradskim uredom za gospodarstvo i direktoricom ZET-a ista realiziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:31