'ONI SU ILEGALCI'

'ZLATKO VITEZ I HISTRIONI OTELI SU NAM PARKIRALIŠTE!' Pobuna ljutitih stanara na Britancu, eskalirao rat zbog parkirnih mjesta

Vodstvo kazališta tvrdi da stanari Britanskog trga nemaju pravo na to dvorište, pa su ga ogradili rampom
 EPH

Ne možemo koristiti vlastito parkiralište, a radnici kazališta usto su i bezobrazni prema nama - tvrde stanari zgrada na Britanskom trgu 1 i 2, koji već sedam godina vode borbu s upravom kazališta. Dok stanari tvrde da uglavnom ne mogu pakirati svoje automobile u dvorištu, iako zakonski imaju pravo na to, uprava kazališta odgovara da to nije točno: dozvoljavaju im da se parkiraju u dvorištu iako ono nikako ne pripada njihovoj zgradi.

Ulaz postoji od 1968.

Stanari se naime pozivaju na činjenicu da je još prije 1968. iz njihove zgrade postojao stražnji izlaz upravo u dvorište ispred kazališta, što im daje pravo da ga koriste. Ulaz je poslije pregrađen, no stanari smatraju da to ne umanjuje njihovo pravo da koriste parkiralište, koje im je prijeko potrebno.

- Život nam je zaista jako težak. Kad nam dođe serviser, nema se gdje parkirati jer se naša zgrada nalazi uz trg i nemamo gdje ostaviti automobile. Jedan susjed ima dijete u invalidskim kolicima i zaista mu je prijeko potrebno parkiralište u blizini. Godinama se borimo s raznim institucijama, prijavljujemo činjenicu da nam uprava kazališta Histrion brani da koristimo parkiralište, ali ništa se ne događa - kaže Munira Serdarević, koja ima stan u zgradi na broju 1.

Tvrdi da na parkiralištu ima mjesta za sve stanare, no zapravo ga uzurpiraju glumci kazališta Histrion. Osim toga, tijekom nedjelje tamo se uglavnom parkiraju oni koji dolaze na sajam antikviteta na Britanskom trgu. Dosta nam je, kažu stanari, da mi koji imamo pravo korištenja tog parkirališta ostavljamo automobile na udaljenim mjestima, a pod prozorima nam se parkiraju nepoznati ljudi, koji nikako nemaju pravo na to.

Prijavili ih Gradu

- Riječ je o zajedničkom dvorištu okolnih zgrada Britanski trg 1, Ilica 88, Britanski trg 2 i Ilica 90 i 90/2 i mi sami moramo riješiti problem. No problem ne možemo riješiti jer uprava kazališta želi parkiralište samo za sebe i samovoljno postavlja rampu bez da ikoga pita. Imali smo puno muka s njima proteklih godina: svađali smo se pa pokušavali mirno riješiti problem, pa nazivali sve institucije.. Radi se čak i o požarnom putu za što je izlazila i Inspekcija MUP-a. Ništa se nije dogodilo, a najgore je što u dvorištu zaista ima mjesta za sve naše automobile i nema razloga da se na ovaj način sukobljavam o- kaže Munira.

No vodstvo kazališta tvrdi kako nije istina da se svi imaju pravo parkirati u dvorištu. Svi stanari Ilice 90, tvrde, normalno se parkiraju, ali to ne mogu činiti oni koji nemaju nikakvo zakonsko pravo na korištenje dvorišta. Postavljena je rampa i susjedi su dobili daljinske upravljače pa više neće moći svatko parkirati.

‘Oni su ilegalci’

- Katastarski, dvorište ne pripada zgradama s Britanca. To je činjenica. Ti stanari koji se bune zapravo nemaju baš nikakva prava da koriste naše dvorište za parkiranje, iako smo im mi uvijek izlazili u susret i dopuštali im da automobile ostave ispred kazališta. Uvijek smo razumjeli ljude i nastojali im pomoći iako često ni mi nismo imali gdje parkirati. Rampu smo postavili da bismo jednom zauvijek spriječili ilegalce da se parkiraju - objašnjava Enes Hodžić, voditelj tehničkog odjela kazališta Histrion.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:35