NOVA SIGNALIZACIJA

ZNATE LI ČEMU SLUŽI ŽUTI KVADRAT NA CESTI? Zagreb krenuo u bitku protiv jedne od najiritantnijih pojava u prometu: 'Ovo će znatno poboljšati protok'

Zagreb bi uskoro mogao dobiti novu prometnu signalizaciju - tzv. žuti kvadrat.

Riječ je o znaku koji je horizontalno ocrtan na većim gradskim raskrižjima, a primarna mu je namjena da spriječi zadržavanje automobila u raskrižju i samim time sprečava stvaranje zastoja.

Pozitivne strane

- Iskustvo drugih gradova je pokazalo da obilježavanje znatno poboljšava protok prometa jer je prije bilo kašnjenja i zastoja zbog vozila, koja su ostajala u križanju i time onemogućila poprečni tok prometa, posebno kada je za ta vozila bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforskom uređaju. Posebno je uočen brzi ciklus prolaska vozila koja na raskrižju skreću ulijevo jer im je prolaz bio slobodan dulje nego prije. Uočeno je i smanjenje prometnih nezgoda, posebno onih koje uključuju pješake, a i te prometne nezgode potom su bile uzrok novih zastoja - rekli su iz Grada.

Vozilo smije ući u prostor žute površine u križanju tek kada je izlaz iz križanja slobodan i kada postoji dovoljno prostora na drugoj strani križanja da vozilo izađe iz obilježenog prostora u potpunosti bez ijednog zaustavljanja. Iz Grada poručuju da ova signalizacija neće zamijeniti postojeće semafore i znakove, nego će više služiti kao psihološki pokazatelj vozačima da primijete kada mogu krenuti u raskrižje.

Dok drugi svjetski gradovi poput Londona i Jakarte imaju žute boksove, u hrvatskom zakonu ne postoji takva vrsta signalizacije, zbog čega je Grad Zagreb poslao prijedlog Ministarstvu prometa za uvođenje žutog kvadrata u Pravilnik o prometnoj signalizaciji i opremi na cestama.

Kazna od 1000 kn

- Primijetili smo da na raskrižju Zvonimirove i Šubićeve ulice u vršnim satima 10 do 15 posto zastoja je uzrokovano upravo zaustavljanjem vozila u raskrižju. Žuti kvadrat je jako jeftino rješenje koje će dodatno poboljšati cestovni promet u Zagrebu - rekao je Mate Kraljević, savjetnik gradonačelnika te predlagatelj prijedloga.

U postojećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama stoji da se sa 1000 kuna kažnjava vozač koji se zaustavi u raskrižju, ali u 2015. godini nije izrečena niti jedna takva kazna. Prometni stručnjak Goran Husinec smatra da će žuti kvadrat pomoći u utvrđivanju odgovornosti kod takvih prekršaja.

- Točno će se na kameri moći vidjeti kada je vozač ušao u “žuto” područje te je li upravo on kriv za izazivanje zastoja - rekao je Husinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:06