RUPA BEZ DNA

Zepter i Končar odustali od brodogradilišta

RIJEKA - Pod ovim uvjetima ne znam tko bi se odlučio ući u brodogradilišta. To su rupe bez dna, koje po mojim informacijama, trebaju barem 1,3 milijardi eura da bi počele funkcionirati. Ako i postoji netko tko bi imao takve novce, teško da bi se odlučio uložiti ih ovdje i sada", rekao je za Dnevnik HRT-a Danko Končar i to samo nekoliko sati do isteka natječajnog roka.

Izjavom kako neće dati ponudu niti za jedno od pet brodogradilišta taj do danas glavni vladin privatizacijski favorit najavljuje dramatičan preokret današnjeg javnog otvaranja ponuda. Dodao je doduše kako nije odustao od brodogradilišta, ali će pričekati drugi krug u kojem će biti vjerojatno povoljniji uvjeti.

Ovakav neočekivani istup ne samo Končara već i drugog krupnog igrača multimilijardera Philipa Zeptera koji je navodno pismeno izvijestio Fond da odustaje od ponude, a čiji je predstavnik Blaž Buble izjavio da tome nisu razlog samo prikriveni gubici škverova već i neravnopravna utakmica u kojoj svi konkurenti nisu u istom položaju, veliki vladin privatizacijski projekt dovodi do ruba skandala.

Neslužbeno doznajemo da su ove odluke i Končara i Zeptera posljedica neuspjelih pregovora s vladinim institucijama oko "omekšavanja" kupoprodajnih uvjeta i to u više stavki. Ako moraju preuzeti sve dubioze škverova koje nisu pokrivene državnim jamstvima onda kupci očekuje da im se to prizna u onih 40 posto obveznog vlastitog učešća u restrukturiranja što je uvjet koji traži EK-a.

Također traže da se tu pribroje i otpremnine za tehnološki višak, a od vlade očekuje da preuzme financiranje ugovorene proizvodnje. Ovakav nagli obrat prije bi se dakle moglo nazvati taktiziranjem i izravnim pritiskom na Vladu, a ne kako je to Končar pokušao objasniti tek otkrivenim enormnim dubiozama škverova.

Ako drugi možda i nisu, Danko Končar, koji se za ovu privatizaciju počeo pripremati mjesecima prije raspisa natječaja, odradio je seriju sastanaka u Vladi i s upravama svih brodogradilišta. Sigurno je bio dobro upućen u njihov financijski krvotok kao i poslovnu poziciju svakog pojedinog brodogradilišta. Isto tako imao je otvorena vrata ureda potpredsjednika Vlade Damira Polančeca od kojeg je mogao doznati sve o uvjetima natječaja kao i mogućim prostorima za njihovo omekšavanje.

Navodno je Končar sve do večeras držao otvorenu mogućnost da danas preda ponudu ali sa njemu prihvatljivim uvjetima čime ne ulazi praktički u nikakav rizik osim da mu ponuda bude odbijena pa da onda kako je i najavio pričeka drugi privatizacijski krug.

Drugačije odabrana taktika vjerojatno je posljedica saznanja da odustaju i drugi ponuđači pa se time Vladu stjeralo pred zid. Ako želi naći vlasnike za svoje velike tvrtke gubitaše, onda će tim vlasnicima morati daleko više pogodovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:22